Întrebare
Ce a vrut să spună Isus când a zis: „Ia-ți crucea și urmează-Mă” (Matei 16.24, Marcu 8.34, Luca 9.23)?
Răspuns
Să începem cu ceea ce nu a vrut să spună Isus. Mulți oameni interpretează „crucea” ca însemnând o anumită povară pe care trebuie să o poarte în viața lor: o relație înstrăinată, un serviciu care nu aduce mulțumire, o boală fizică. Cu o mândrie care își plânge de milă ei spun: „Asta e crucea pe care trebuie să o port.” O astfel de interpretare nu e ceea ce a vrut să spună Isus când a zis: „Ia-ți crucea și urmează-Mă.”
Când Isus Și-a dus crucea sus pe Golgota pentru a fi răstignit, nimeni nu s-a gândit la cruce ca la un simbol al unei poveri de purtat. Pentru o persoană din primul secol, crucea însemna un singur lucru: moartea prin cea mai dureroasă și umilitoare metodă care a putut fi instituită de oameni.
Cu două mii de ani mai târziu, creștinii văd crucea ca pe un simbol prețuit al justificării, iertării, harului și dragostei. Dar în zilele lui Isus, crucea reprezenta nimic mai mult decât o moarte chinuitoare. Fiindcă romanii îi obligau pe criminalii condamnați să-și poarte ei înșiși crucea spre locul răstignirii, purtarea crucii a însemnat purtarea propriului mijloc de execuție, având parte de batjocură pe drumul spre moarte.
Așadar, „Ia-ți crucea și urmează-Mă” înseamnă să fi gata să mori, pentru a-L urma pe Isus. Acest lucru e numit „moarte față de sine”. E o chemare la predare absolută. După ce Isus a poruncit purtarea crucii, a spus: „Fiindcă oricine va voi să-și scape viața o va pierde, dar oricine își va pierde viața pentru Mine o va mântui. Și ce ar folosi unui om să câștige toată lumea, dacă s-ar prăpădi sau s-ar pierde pe sine însuși?” (Luca 9.24-25, Matei 16.26, Marcu 8.35-36). Deși chemarea e dură, răsplata este pe măsură.
Oriunde mergea Isus, atrăgea mulțimi. Deși acestea adesea Îl urmau ca Mesia, concepția lor despre cine era în realitate Mesia – și ce urma să facă – era distorsionată. Se gândeau că Cristos va aduce împărăția restaurată. Credeau că îi va elibera de domnia asupritoare a ocupatorilor romani. Chiar și cei din cercul Lui intern de ucenici credeau că împărăția urma să vină repede (Luca 19.11). Când Isus a început să-i învețe că urma să moară în mâinile liderilor evrei și ale conducătorilor lor dintre neamuri (Luca 9.22), popularitatea Lui a scăzut. Mulți dintre cei care Îl urmau au fost șocați și L-au respins. În adevăr ei nu au fost în stare să dea morții propriile lor idei, planuri și dorințe și să le ia în schimb pe ale Lui.
Urmarea lui Isus e ușoară când viața se desfășoară fără probleme; adevăratul nostru devotament pentru El e arătat în timpul încercărilor. Isus ne-a asigurat că încercările vor veni pentru urmașii Săi (Ioan 16.33). Ucenicia cere sacrificiu, și Isus nu a ascuns niciodată acest cost.
În Luca 9.57-62, trei oameni păreau dispuși să-L urmeze pe Isus. Când Isus le-a pus mai multe întrebări, devotamentul lor a fost în cel mai bun caz cu jumătate de inimă. Nu reușiseră să socotească costul urmării Lui. Niciunul dintre ei nu a fost gata să-și ia crucea și să-și răstignească pe ea propriile interese.
Prin urmare, Isus pare să-i descurajeze. Cât de diferit de prezentarea tipică a Evangheliei! Cât de mulți oameni ar răspunde la o chemare în față care ar spune: „Vino să-L urmezi pe Isus, și e posibil să pierzi prieteni, familia, reputația, cariera și se poate chiar viața?” Numărul falșilor convertiți ar scădea cu siguranță. La o astfel de chemare S-a referit Isus când a spus: „Ia-ți crucea și urmează-Mă.”
Dacă te întrebi dacă ești gata să-ți iei crucea, gândește-te la următoarele întrebări:
„Ești gata să-L urmezi pe Isus dacă aceasta înseamnă să-i pierzi pe unii dintre cei mai apropiați prieteni?”
„Ești gata să-L urmezi pe Isus dacă aceasta înseamnă înstrăinare de familie?”
„Ești gata să-L urmezi pe Isus dacă aceasta înseamnă să-ți pierzi reputația?”
„Ești gata să-L urmezi pe Isus dacă aceasta înseamnă să-ți pierzi locul de muncă?”
„Ești gata să-L urmezi pe Isus dacă aceasta înseamnă să-ți pierzi viața?”
În unele locuri din lume, aceste consecințe sunt reale. Dar observă formularea frazelor: „Ești gata?” Urmarea lui Isus nu înseamnă în mod necesar că toate aceste lucruri ți se vor întâmpla, dar ești dispus să-ți iei crucea? Dacă vine un moment în viața ta când vei fi confruntat cu o alegere – Isus sau confortul acestei vieți – ce vei alege?
Devotamentul față de Cristos înseamnă să-ți iei crucea în fiecare zi, să renunți la speranțele, visurile, posesiunile tale și chiar la viața ta, dacă de acest lucru e nevoie pentru cauza lui Cristos. Numai dacă ești dispus să-ți iei crucea vei putea fi numit ucenicul Lui (Luca 14.27). Răsplata merită prețul. Chemarea la moarte față de Sine pe care o face Isus („Ia-ți crucea și urmează-Mă”) e urmată de darul vieții în Cristos: „Pentru că oricine va vrea să-și scape viața o va pierde, dar oricine își va pierde viața pentru Mine o va câștiga.” (Matei 16.25)
English
Ce a vrut să spună Isus când a zis: „Ia-ți crucea și urmează-Mă” (Matei 16.24, Marcu 8.34, Luca 9.23)?