Întrebare
Prorocia din Ezechiel 28 cu privire la împăratul Tirului se referă de fapt la Satan?
Răspuns
La prima privire, prorocia din Ezechiel 28.11-19 pare să se refere la un împărat omenesc. Tirul a avut parte de unele dintre cele mai puternice condamnări profetice din Biblie (Isaia 23.1-18, Ieremia 25.22, 27.1-11, Ezechiel 26.1-28, Ioel 3.4-8, Amos 1.9- 10). Tirul era cunoscut pentru că-și clădea bunăstarea prin exploatarea vecinilor. Scriitorii din vechime făceau referire la Tir ca fiind un oraș plin de comercianți fără scrupule. Tirul era un centru al idolatriei religioase și a imoralității sexuale. Prorocii Bibliei l-au mustrat pe Tir pentru mândria lui, născută din bunăstarea extraordinară și așezarea lui strategică. Ezechiel 28.11-19 pare să fie o acuzare deosebit de puternică împotriva împăratului Tirului din zilele prorocului Ezechiel, mustrându-l pe împărat pentru mândria și lăcomia lui neîndestulate.
Totuși, câteva dintre descrierile din Ezechiel 28.11-19 trec dincolo de orice împărat omenesc. Sub nicio formă un împărat pământesc nu poate pretinde că este „în Eden" sau că este un „heruvim ocrotitor" sau sau că stă „pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu". Prin urmare, cei mai mulți exegeți ai Bibliei cred că Ezechiel 28.11-19 este o prorocie dublă, care compară mândria împăratului Tirului cu mândria lui Satan. Unii propun ideea că împăratul Tirului era cu adevărat posedat de Satan, făcând legătura dintre cei doi și mai puternică și mai aplicabilă.
Înainte de căderea lui, Satan a fost într-adevăr o creatură frumoasă (Ezechiel 28.12-13). Probabil că a fost cel mai frumos și cel mai puternic dintre îngeri. Sintagma „heruvim ocrotitor" e posibil să indice faptul că Satan era îngerul care „păzea" prezența lui Dumnezeu. Mândria a dus la căderea lui Satan. În loc să-I dea slavă lui Dumnezeu că l-a creat atât de frumos, Satan s-a mândrit, gândindu-se că el însuși era responsabil de statutul lui înalt. Rebeliunea lui Satan a avut ca rezultat că Dumnezeu l-a aruncat din prezența Lui și, în final, Dumnezeu îl va condamna pe Satan în iazul de foc pentru toată veșnicia (Apocalipsa 20.10).
Asemenea lui Satan, împăratul omenesc al Tirului era plin de mândrie. În loc să recunoască suveranitatea lui Dumnezeu, împăratul Tirului a atribuit bogățiile Tirului înțelepciunii și tăriei lui. Fără să fie mulțumit cu poziția lui extravagantă, împăratul Tirului căuta să posede mai mult și mai mult, și, prin urmare, Tirul trăgea foloase de pe urma celorlalte națiuni, extinzându-și bunăstarea în detrimentul altora. Dar așa cum mândria lui Satan a dus la căderea lui și, în final, va duce la distrugerea lui eternă, și orașul Tir își va pierde bunăstarea, puterea și statutul. Prorocia lui Ezechiel cu privire la nimicirea totală a Tirului a fost îndeplinită parțial de Nebucadnețar (Ezechiel 29.17-21) și, în cele din urmă, de către Alexandru cel Mare.
English
Prorocia din Ezechiel 28 cu privire la împăratul Tirului se referă de fapt la Satan?