Întrebare
Ar trebui la împărtășanie folosit vinul sau mustul?
Răspuns
Dacă e acceptabil sau nu să servești (și/sau să iei) vin în cadrul împărtășaniei este o dezbatere serioasă între creștini. În timp ce analizăm subiectul, să nu pierdem din vedere chestiunea mai importantă, și aceea privește ceea ce reprezintă lichidul din pahar – sângele vărsat al Domnului și Mântuitorului nostru, care instituie legământul cel nou.
Mai întâi, să privim puțin în ansamblu subiectul vinului în Scriptură. Faptul că vinul era consumat în timpul Vechiului Testament e cât se poate de clar. Vedem prima lui folosire (greșită) atunci când Noe s-a îmbătat și s-a descoperit în cortul său (Genesa 9.21). Mai târziu, îl vedem pe împăratul Melhisedec că îi servește vin lui Avraam (Genesa 14.17-18). În Exodul 29.40, Dumnezeu poruncește folosirea vinului ca parte din sistemul de jertfe. Când David a fost făcut împărat, oamenii lui de război au sărbătorit timp de trei zile cu mâncare și vin (1 Cronici 12.38-40). Dealtfel, Psalmul 104.15 ne spune că Dumnezeu a făcut vinul ca să „înveselească inima omului". De asemenea, avem promisiunea că, într-o zi, Domnul va pregăti un ospăț pentru poporul Lui cu bucate din abundență, care va include și un „ospăț de vinuri vechi" (Isaia 25.6).
În Noul Testament, prima minune înfăptuită de Isus a fost schimbarea apei în vin la nunta din Cana (Ioan 2.1-11). Și Domnul nostru nu numai că a băut vin El Însuși (Luca 7.34), ci a spus că îl va bea cu noi în cer (Matei 26.29). În plus, apostolul Pavel îi dă instrucțiuni lui Timotei să folosească vin în loc de „doar apă", ca să se facă bine la stomac (1 Timotei 5.23).
(Cu toate aceste referiri frecvente la vin în Biblie, e clar că beția nu e nicidecum acceptată. Efeseni 5.18 afirmă cât se poate de succint: „Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare.")
Așadar, cei care susțin să se bea vin la împărtășanie au versete biblice la dispoziție să-și susțină punctul de vedere și exemplele de mai sus (cu excepția lui Noe) reflectă felul în care vinul, atunci când e folosit în mod potrivit și moderat, poate fi într-adevăr un lucru bun.
Aceia care simt că nu ar trebui folosit vinul aduc de asemenea argumente convingătoare și au și ei referințe scripturale de citat. De exemplu, avertizarea în privința vinului din Proverbe 4.17, 20.1 și 23.29-32. Și, în Leviticul 10.9, Domnul îi spune lui Aaron că el și fiii lui nu trebuie să bea vin atunci când merg la cortul întâlnirii, sub amenințarea pedepsei cu moartea.
Vin sau must la Cina Domnului? Nu există o regulă strictă și fixă care să afirme că una dintre variante ar fi preferată sau mai acceptabilă. De fapt, pasajele care prezintă ultima cină nu menționează nicăieri „vinul" sau „mustul", ci pur și simplu fac referire la „pahar". Totuși, sunt câteva chestiuni practice de luat în considerare. Dacă prezența alcoolului ar urma să fie în vreun fel o tulburare, atunci aceea ar trebui să fie o îngrijorare îndreptățită. Cu siguranță, nicio biserică nu vrea să vadă pe cineva îndepărtându-se de împărtășanie pentru simplul motiv că are o convingere împotriva consumului de alcool. Indicația lui Cristos pentru Biserică a fost: „Să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de câte ori veți bea din el." (1 Corinteni 11.25) Ar fi păcat ca prezența vinului să facă pe cineva să se deconcentreze și, prin urmare, să nesocotească porunca lui Cristos.
Niciunde în Cuvântul lui Dumnezeu nu vedem o condiție în privința nivelului de fermentare al conținutului paharului. Cu toate acestea, dacă cineva are un punct de vedere concludent în oricare dintre aceste direcții cu privire la ce Îl cinstește mai bine pe Mântuitorul, este bine să se țină de acea convingere. Dar trebuie să fim atenți să nu uităm ce anume reprezintă paharul și să nu judecăm un frate sau o soră în Cristos în chestiuni care țin de opinia personală.
English
Ar trebui la împărtășanie folosit vinul sau mustul?