Întrebare
În ce fel se deosebesc îngerii de oameni?
Răspuns
Îngerii au captivat imaginația umană încă de la începutul timpurilor. Poate că cea mai intrigantă calitate a îngerilor este faptul că ei își abandonează uneori existența nevăzută în lumea duhurilor pentru a lua înfățișare umană și a interacționa cu noi. Din multe motive, îngerii îi fascinează pe oameni. Îngerii sunt diferiți de noi; ei sunt creații unice ale lui Dumnezeu care, în prezent, pot fi percepute eficient doar prin prisma Scripturii.
Cuvântul "înger" din ebraică și greacă înseamnă "mesager", ceea ce desemnează slujba sau funcția oficială a unei astfel de ființe. Îngerii au fost creați pentru a fi mesagerii lui Dumnezeu, trimiși să servească scopurilor Sale. În unele privințe, îngerii sunt ca oamenii. Ei sunt ființe superioare create de Dumnezeu cu inteligență, moralitate și spiritualitate. Ei se închină lui Dumnezeu și împlinesc voia Sa pe pământ (Psalmul 103:20). La fel ca oamenii, îngerii posedă cunoștințe limitate (Matei 24:36), deși Biblia indică faptul că îngerii au cunoștințe mai vaste și un rang mai înalt decât oamenii (Evrei 2:7-9; Marcu 13:32). Un scop al îngerilor este acela de a sluji poporului lui Dumnezeu (Evrei 1:14). Dumnezeu îi însărcinează pe îngeri să Îi protejeze poporul (Psalmul 91:11-12), să îl scape de pericole (2 Împărați 19:35), să transmită mesaje divine (Evrei 2:2), să ofere îndrumare (Exodul 23:20) și să îi încurajeze pe credincioși (1 Împărați 19:5-7).
Biblia dezvăluie o serie de moduri în care îngerii sunt diferiți de oameni. Îngerii sunt ființe spirituale (Evrei 1:14), ceea ce înseamnă că nu au un corp fizic. Oamenii sunt deosebiți de toate celelalte ființe create deoarece au atât un corp material, cât și un suflet sau duh imaterial. Deoarece îngerii sunt imateriali și necorporali, ei nu experimentează suferința fizică și răul, așa cum fac ființele umane, și nici moartea fizică (Luca 20:36).
Dumnezeu este, de asemenea, o Ființă spirituală, dar natura Sa este infinită, în timp ce îngerii sunt ființe spirituale finite. Natura spirituală a îngerilor nu îi împiedică să își facă cunoscută prezența în fața oamenilor; de obicei, atunci când li se arată oamenilor, îngerii se prezintă sub forma unor oameni (Daniel 8:16; 9:21). Ei li s-au arătat oamenilor în vedenii și vise (Matei 1:20; Isaia 6:1-8) și în stare conștientă, trează (Geneza 19:1-8; Marcu 16:5; Luca 2:13).
Biblia le atribuie adesea îngerilor caracteristici supraomenești foarte diferite de cele pe care le au oamenii obișnuiți. În diferite locuri, se spune că anumite tipuri de îngeri au "ochii... niște flăcări ca de foc", picioare "ca niște aramă lustruită" și "șase aripi" (Daniel 10:5-7; Isaia 6:2; Apocalipsa 10:1-3; 15:6; 18:1). Îngerii sunt "mai mari în tărie și putere" decât oamenii (2 Petru 2:11; vezi și 2 Tesaloniceni 1:7). Îngerii duc războaie spirituale (Efeseni 6:12).
Autorul cărții Evrei subliniază natura rapidă și subtilă a îngerilor în timp ce îndeplinesc voia lui Dumnezeu: "El Își trimite îngerii ca vânturile, slujitorii ca flăcările de foc." (Evrei 1:7, NLT) În evadarea dramatică a lui Petru din închisoare, un înger luminos a apărut de nicăieri, s-a strecurat nedetectat de mai mulți gardieni, a desfăcut lanțurile, a trecut prin porțile grele de fier și l-a eliberat pe apostol înainte ca acesta să-și dea seama ce l-a lovit. La fel de brusc, îngerul a dispărut (Fapte 12:6-10).
Spre deosebire de oameni, care se nasc cu o natură păcătoasă (Romani 5:12), toți îngerii au fost creați inițial ca făpturi sfinte (Iuda 1:6; vezi și Ezechiel 28:15). Unii au fost "îngerii aleși" care au rămas credincioși lui Dumnezeu (1 Timotei. 5:21), în timp ce alții și-au exercitat liberul arbitru de a se revolta împotriva lui Dumnezeu și au păcătuit (2 Petru 2:4). Teologia creștină propune că îngerii au fost supuși unui fel de test probatoriu în care toți au avut ocazia să rămână în starea lor inițială de sfințenie. Cei aleși - cei care au trecut cu succes testul și nu s-au răzvrătit - au fost confirmați în sfințenie pentru totdeauna. Cei care au eșuat au devenit "duhuri necurate" sau "demoni" (Marcu 1:23; Luca 8:2; 11:24) și sunt acum confirmați în starea lor rea, rebelă.
Îngerii diferă de oameni prin faptul că ei nu fac subiectul mântuirii lui Dumnezeu (1 Petru 1:10-12). Deși nu pot experimenta ei înșiși harul mântuitor al lui Dumnezeu, îngerii sunt foarte interesați de aplicarea acestuia la oameni (Luca 15:10; 1 Corinteni 4:9; Efeseni 3:10). Doar oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu (Geneza 1:26-27) pentru a fi conformați după asemănarea cu Fiul Său, Isus Hristos (Romani 8:29). Îngerilor răzvrătiți nu li s-a dat ocazia ca păcatele lor să fie iertate. În schimb, ei așteaptă "focul cel veșnic care a fost pregătit diavolului și îngerilor lui" (Matei 25:41). Oamenii însă pot fi iertați de păcatele lor și răscumpărați prin harul lui Dumnezeu, prin credința în Domnul Isus Hristos (Efeseni 2:8-9; Romani 10:9-10). Oamenii au fost făcuți "pentru puțină vreme mai prejos de îngeri" (Evrei 2:7, 9). Totuși, odată salvați, înviați și glorificați, credincioșii îi vor judeca pe îngeri (1 Corinteni 6:3).
Îngerii și oamenii sunt foarte diferiți, deși au unele asemănări. Îngerii nu sunt iubiții noștri decedați. Ei nu sunt oameni care au murit și nici nu sunt oameni glorificați (Evrei 12:22-23). Isus ne-a învățat că îngerii nu se căsătoresc și nu procreează așa cum fac oamenii (Matei 22:30). Îngerii (și nu oamenii) au fost prezenți atunci când pământul a fost creat și au strigat cu bucurie către Dumnezeu (Iov 38:4-7). Deși îngerii sunt creații speciale și unice în felul lor, numai oamenii sunt beneficiarii iubirii răscumpărătoare a lui Dumnezeu, demonstrată prin Isus Hristos (Ioan 3:16).
English
În ce fel se deosebesc îngerii de oameni?