settings icon
share icon
Întrebare

Sunt sfinții îngeri perfecți sau Îl dezamăgesc uneori pe Dumnezeu?

Răspuns


Scriptura conține multe povestiri despre îngeri care fac lucrarea lui Dumnezeu. Îngerii sunt folosiți în Biblie pentru a-i proteja pe credincioși (Psalmul 91:11; Matei 4:6), pentru a transmite mesaje omenirii (Matei 1:20; Luca 1:26-28; Daniel 9:20-21) și pentru a ajuta la judecarea pământului (Matei 13:39-49). Îngerii Îl laudă pe Dumnezeu și mijlocesc pentru credincioși (Psalmul 148:2; Matei 18:10), dar nu sunt omniscienți (Matei 24:36). Ei sunt descriși ca fiind ființe puternice care îndeplinesc poruncile lui Dumnezeu și se supun cuvântului Său (Psalmul 103:20). Știm că Dumnezeu este perfect (Matei 5:48) și că nimic imperfect nu poate locui în prezența Sa. Din moment ce știm că îngerii locuiesc în prezența Sa (Matei 18:10), putem presupune că sfinții îngeri sunt într-adevăr perfecți. Isus îi numește "sfinți îngeri" cu un motiv (Luca 9:26).

Există două pasaje în cartea Iov care par să contrazică ideea că îngerii sunt perfecți. Primul este Iov 4:18, iar al doilea este Iov 15:15. Aceste două versete fac parte din două discursuri separate ale prietenului lui Iov, Elifaz, care încearcă să îl ajute pe Iov să înțeleagă nenorocirile sale. Iov era un om neprihănit, un om bun care se temea de Dumnezeu și trăia ireproșabil (Iov 1:1). Prin urmare, multiplele tragedii pe care le-a suferit au părut foarte ciudate minților religioase ale prietenilor săi, pentru că ei au motivat că Dumnezeu îi răsplătește pe cei buni cu lucruri plăcute și pe cei răi cu lucruri dureroase. Pornind de la această premisă greșită, ei i-au spus lui Iov că durerea și tragedia sa erau rezultatul păcatului din viața sa. Când Iov și-a susținut nevinovăția, prietenii săi s-au îndoit de el.

Elifaz intervine apoi și argumentează împotriva nevinovăției lui Iov, folosind îngerii drept dovadă: "Dacă găsește El greșeli chiar la îngerii Săi, cu cât mai mult la cei ce locuiesc în case de lut." (Iov 4:18-19) Cu alte cuvinte, dacă până și îngerii sunt acuzați în fața lui Dumnezeu, cu siguranță că ființele umane sunt incapabile să trăiască nevinovate! Într-un alt discurs către Iov, Elifaz revine la aceeași temă: "Dacă n-are încredere Dumnezeu nici în sfinții Săi, dacă nici cerurile nu sunt curate înaintea Lui, cu cât mai puțin ființa urâcioasă și stricată – omul, care bea nelegiuirea ca apa!" (Iov 15:15-16)

Există două lucruri pe care trebuie să le avem în vedere. În primul rând, Elifaz nu spunea adevărul. De fapt, la sfârșitul cărții Iov, când Domnul Însuși apare, citim următoarele: "[Dumnezeu] i-a zis lui Elifaz din Teman: «Mânia Mea s-a aprins împotriva ta și împotriva celor doi prieteni ai tăi, pentru că n-ați vorbit așa de drept de Mine.»" (Iov 42:7) Astfel, este important să știm întotdeauna cine vorbește în cartea Iov. Cuvintele lui Elifaz și ale celorlalți doi prieteni ai lui Iov nu sunt de încredere.

În al doilea rând, în versetele anterioare celui din Iov 4:18, vedem că Elifaz și-a primit informațiile de la un duh care l-a vizitat noaptea (Iov 4:12-16). Acest duh nu i-a apărut lui Elifaz așa cum sfinții îngeri i-au apărut lui Daniel sau Mariei sau lui Iosif. Sfinții îngeri veneau în lumină, anunțau că mesajele lor erau de la Dumnezeu și le spuneau oamenilor pe care îi vizitau să nu se teamă. Duhul care i-a apărut lui Elifaz, pe de altă parte, l-a speriat, s-a ascuns în întuneric și i-a șoptit la ureche. Este sigur că duhul care i-a apărut lui Elifaz era un demon, un înger căzut care își exprima propria amărăciune de a fi acuzat de eroare de către un Dumnezeu sfânt.

Aceste două pasaje din Iov, deși la prima vedere pot părea să contrazică ideea de îngeri sfinți, nu dovedesc imperfecțiunea îngerilor lui Dumnezeu. În schimb, ele dovedesc imperfecțiunea omului, care este ușor de înșelat și trebuie să Îi ceară întotdeauna înțelepciune lui Dumnezeu, în loc să se bazeze pe propriul său intelect susceptibil (a se vedea Proverbele 3:5-6; Iacov 1:5).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Sunt sfinții îngeri perfecți sau Îl dezamăgesc uneori pe Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries