Întrebare
Care e valoarea întâlnirii de rugăciune?
Răspuns
Chiar de la începutul Bisericii, creștinii s-au adunat să se roage (Faptele Apostolilor 4.24, 12.5, 21.5). Întâlnirile de rugăciune sunt de valoare pentru biserică în întregul ei și pentru indivizii care participă.
Rugăciunea e numai pentru cei care cred că Dumnezeu e personal și care vor o relație personală cu El. Creștinii știu că rugăciunea funcționează fiindcă au întâlnit un Dumnezeu care declară: „Vorbește cu Mine și voi asculta.” Apostolul Ioan confirmă acest lucru: „Îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Și, dacă știm că ne ascultă, orice I-am cere, știm că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut.” (1 Ioan 5.14-15)
Prin rugăciunile noastre, în special unii cu alții, demonstrăm și validăm credința pe care o avem în Isus. Andrew Murray, marele lucrător și scriitor prolific creștin, a spus: „Rugăciunea depinde în primul rând și aproape în întregime de cui credem că ne rugăm.” Tocmai prin disciplina rugăciunii unii cu alții dezvoltăm o intimitate crescândă cu Dumnezeu și creăm o legătură spirituală unii cu ceilalți. Acesta e unul dintre cele mai valoroase aspecte ale rugăciunii unii cu alții.
Un alt beneficiu de valoare al întâlnirilor de rugăciune este faptul că ne mărturisim păcatele unii altora. Întâlnirile de rugăciune ne dau oportunitatea să ascultăm de porunca: „Mărturisiți-vă unii altora păcatele și rugați-vă unii pentru alții, ca să fiți vindecați.” (Iacov 5.16) Aici, Iacov nu vorbește în mod necesar despre vindecarea fizică, ci mai degrabă despre restaurarea spirituală (Evrei 12.12-13). El se referă, de asemenea, la iertarea lui Dumnezeu, care îl face capabil pe credincios să devină sănătos spiritual din nou. Iacov știa că cel care ajunge despărțit de turmă e mai expus pericolelor păcatului. Dumnezeu vrea ca cei care sunt ai Lui să se încurajeze și să se susțină unii pe ceilalți în părtășie plină de dragoste, onestitate mutuală și mărturisire, în timp ce ne rugăm unii pentru alții și împreună unii cu alții. O astfel de părtășie strânsă e de ajutor în a asigura putere spirituală pentru a experimenta victorie asupra păcatului.
O altă valoare mare a întâlnirilor de rugăciune este aceea că credincioșii se încurajează unii pe alții să rabde. Cu toții înfruntăm obstacole, dar împărtășind și rugându-ne laolaltă ca creștini, adesea îi ajutăm pe alții să evite descurajarea în viața lor spirituală. Valoarea rugăciunii corporative stă în puterea ei de a uni inimile. Rugăciunea înaintea lui Dumnezeu pentru frații și surorile noastre are efectul de a ne lega unii de alții spiritual. În timp ce „ne purtăm poverile unii altora”, „împlinim legea lui Cristos” (Galateni 6.2). Acolo unde e rugăciune, acolo e unitate, pentru care Isus S-a rugat atât de stăruitor ca urmașii Lui să o aibă (Ioan 17.23).
Mai mult decât orice altceva, întâlnirile de rugăciune aduc schimbare. Rugându-se unii cu alții, credincioșii pot fi martori ai faptului că Dumnezeu înfăptuiește miracole și schimbă inimi.
O întâlnire de rugăciune e un timp de valoare reală, de vreme ce credincioșii caută o intimitate profundă și o comuniune în liniște cu Dumnezeu la tronul Lui. E un timp de unitate cu ceilalți credincioși în prezența Domnului. E un timp în care să fim atenți la cei din jurul nostru în timp ce împărtășim poverile lor. E un timp când Dumnezeu Își manifestă dragostea Lui nesfârșită și dorința de a comunica cu cei care Îl iubesc.
English
Care e valoarea întâlnirii de rugăciune?