Întrebare
Ce este istoricismul? Care este interpretarea istoricistă a cărții Apocalipsa?
Răspuns
În filosofie, istoricismul este o abordare a istoriei care atribuie un anumit sens unui eveniment în funcție de contextul în care acesta se înscrie în arcul istoriei. În unele cazuri, acest lucru duce la considerarea schimbării istorice ca o putere în sine. Istoricismul poate fi la fel de extrem ca afirmația că anumite schimbări sunt "inevitabile din punct de vedere istoric", ca și cum istoria ar fi o forță egală cu gravitația sau magnetismul. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, termenul de istoricism se referă pur și simplu la o interpretare atentă a evenimentelor, ținând cont de contextele lor culturale, istorice și politice.
În teologie, istoricismul este o abordare a escatologiei și a profeției în general. În istoricism, profețiile biblice sunt interpretate ca fiind reprezentative pentru evenimente istorice literale. Istoricismul privește întreaga profeție biblică ca o privire de ansamblu asupra istoriei Bisericii, de la Rusalii până în vremurile sfârșitului. Această abordare implică interpretarea simbolurilor sau a figurilor din Biblie ca metafore pentru evenimente, națiuni sau persoane reale din istorie. Istoricismul a fost deosebit de popular în timpul Reformei, când a fost folosit pentru a sugera că Biserica Catolică face parte din apostazia vremurilor de pe urmă, cu papa ca Antihrist.
Istoricismul se distinge de alte viziuni ale escatologiei: idealismul (evenimentele din Apocalipsa sunt în întregime simboluri ale luptei cosmice dintre bine și rău); preterismul (evenimentele din Apocalipsa s-au împlinit în anul 70 d.Hr.); și futurismul (evenimentele din Apocalipsa așteaptă o împlinire viitoare, la sfârșitul timpului, în timpul Necazului și dincolo de acesta). Istoricismul se situează între preterism și futurism în abordarea sa: conform istoricismului, cea mai mare parte a Apocalipsei este simbolică pentru persoane și evenimente din istoria lumii. Cartea Apocalipsa era o profeție atunci când Ioan a scris-o, conform istoricismului, dar cea mai mare parte a cărții a fost deja împlinită în zilele noastre.
Iată câteva exemple ale modului în care istoricismul interpretează de obicei evenimentele din Apocalipsa: cele șapte biserici din Apocalipsa 2-3 simbolizează șapte epoci din istoria Bisericii, începând cu Biserica apostolică (Biserica din Efes) și terminând cu Biserica modernă, căldicică (Biserica din Laodiceea). Pecețile din capitolele 4-7 reprezintă declinul și căderea Imperiului Roman. "Micul sul" dat lui Ioan în capitolul 10 este o imagine a Reformei Protestante. Fiarele din capitolele 12 și 13 reprezintă catolicismul și papalitatea. Alte pasaje din Apocalipsa sunt legate de invazia hunilor, răspândirea islamului și apariția mișcării misionare moderne.
Istoricismul are diverse aplicații la conceptele de Răpire, necaz și a doua venire a lui Hristos. În unele cazuri, istoricismul a fost folosit în mod abuziv de către cei care au încercat să prezică o dată specifică pentru revenirea lui Isus, cum ar fi Millerii în 1844 și Harold Camping în 1994 și 2011. După cum ar fi de așteptat, toate aceste încercări de a preciza revenirea lui Hristos au eșuat și vor continua să eșueze (a se vedea Matei 24:36).
Istoricismul, atât de popular printre reformatori, a rămas o perspectivă dominantă asupra escatologiei până în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, din cauza metodei sale de interpretare nebuloase (nu există doi istorici care să fie de acord cu privire la simbolurile care corespund evenimentelor istorice) și a faptului că cititorii originali ai lui Ioan nu ar fi putut înțelege cartea Apocalipsa într-o manieră istoricistă, punctul de vedere istoricist nu este susținut pe scară largă astăzi.
English
Ce este istoricismul? Care este interpretarea istoricistă a cărții Apocalipsa?