settings icon
share icon
Întrebare

Ce a vrut să spună Isus când ne-a învățat să ne iubim dușmanii?

Răspuns


Când Isus a spus că trebuie să ne iubim dușmanii, El a creat un nou standard pentru relații. Le-a spus mulțimilor care ascultau Predica Sa de pe Munte că știau că trebuie să-și iubească aproapele, deoarece porunca de a ne iubi aproapele era o lege a lui Dumnezeu (Leviticul 19:18). Faptul că, în consecință, trebuie să ne urâm dușmanul era o deducție trasă în mod incorect de către evrei. Deși niciun verset din Biblie nu spune în mod explicit "urăște-ți dușmanul", este posibil ca fariseii să fi aplicat oarecum greșit unele dintre pasajele din Vechiul Testament despre ura față de dușmanii lui Dumnezeu (Psalmul 139:19-22; 140:9-11). Dar Isus a înlocuit această idee cu un standard mai înalt: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc, ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri." (Matei 5:44-45) Isus continuă, explicând că a-i iubi pe cei care ne iubesc este ușor și chiar și necredincioșii pot face acest lucru. Apoi ne poruncește: "Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit." (Matei 5:43-48)

Isus le-a explicat urmașilor Săi că trebuie să respecte adevăratul sens al Legii lui Dumnezeu, iubindu-și dușmanii și aproapele. Un fariseu L-a întrebat odată pe Isus: "Cine este aproapele meu?" (Luca 10:29) Isus a spus atunci Pilda bunului samaritean, prin care i-a învățat pe oameni că urmașii Săi trebuie să dea dovadă de iubire față de tot felul de oameni - indiferent de credință, naționalitate sau personalitate -, inclusiv față de dușmani. Dacă îți iubești dușmanii și "te rogi pentru cei care te prigonesc", atunci arăți cu adevărat că Isus este Domnul vieții tale.

Folosind o ilustrație a soarelui care răsare și a ploii care cade atât peste cei buni, cât și peste cei răi, Isus arată dragostea nediscriminatorie a lui Dumnezeu față de toți oamenii. Ucenicii Săi trebuie să reflecte caracterul Său și să manifeste aceeași dragoste nediscriminatorie atât față de prieteni, cât și față de dușmani. Isus ne învață că trebuie să trăim după un standard mai înalt decât ceea ce așteaptă lumea - un standard pe care este imposibil să-l atingem prin propriile noastre eforturi. Doar prin puterea Duhului lui Dumnezeu, poporul Său poate iubi cu adevărat și se poate ruga pentru cei care intenționează să le facă rău (Romani 12:14-21).

În cele din urmă, după ce ne-a dat îndemnul de a ne iubi dușmanii, Isus ne dă această poruncă: "Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit." (Matei 5:48) Ca fii ai Tatălui nostru (Matei 5:45), trebuie să fim desăvârșiți, așa cum El este desăvârșit. Acest lucru este cu totul imposibil de realizat pentru omul păcătos. Acest standard de neatins este exact ceea ce Legea însăși cerea (Iacov 2:10). Așadar, cum poate Isus să ceară imposibilul? El ne spune mai târziu: "La oameni lucrul acesta este cu neputinţă, dar la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinţă." (Matei 19:26) Ceea ce cere Dumnezeu numai El poate îndeplini, inclusiv cerința de a ne iubi dușmanii. Ceea ce este imposibil pentru om devine posibil pentru cei care își dăruiesc viața lui Isus Hristos prin puterea Duhului Sfânt care locuiește în inima noastră.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce a vrut să spună Isus când ne-a învățat să ne iubim dușmanii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries