Întrebare
Care sunt legile termodinamicii și în ce fel oferă ele dovadă în favoarea creaționismului?
Răspuns
Legile termodinamicii privesc căldura, energia mecanică și conversia dintre cele două. Toate procesele fizice, biologice și chimice cunoscute de om sunt supuse acestor legi. Știința vorbește adesea despre patru legi ale termodinamicii, însă numai două au semnificație în legătură cu credința creștină.
Prima lege a termodinamicii, cunoscută și ca legea conservării energiei, afirmă: „Nimic nu vine în existență și nu încetează să existe; materia și energia pot fi convertite din una în alta, dar nu există nicio creștere în totalul combinat a ceea ce există.” Cu alte cuvinte, chiar dacă materia e convertită în energie și viceversa, nu va exista niciodată o creștere sau o descreștere a cantității totale.
Așadar întrebarea este, dacă materia și energia nu sunt nici create, nici distruse, atunci de unde vin toată materia și toată energia din univers? Fie (a) universul a venit cumva în existență în lipsa lui Dumnezeu, chiar dacă știința a dovedit că e imposibil să apară ceva din nimic, (b) totul a existat din totdeauna în univers, idee pe care știința a dovedit-o, de asemenea, imposibilă, sau (c) Dumnezeu l-a creat. Cea mai rezonabilă și plauzibilă explicație este că Dumnezeu a creat universul și tot ceea ce se află în el.
A doua lege a termodinamicii afirmă că entropia unui sistem închis nu poate să scadă: „Orice sistem, lăsat în voia lui tinde întotdeauna să treacă de la ordine la dezordine, energia lui tinzând să fie transformată în niveluri mai scăzute de disponibilitate (de lucru), în cele din urmă devenind cu totul haotic și indisponibil pentru lucru.” Autorul și omul de știință Isaac Asimov a explicat: „Universul devine constant din ce în ce mai dezordonat! ... Nu trebuie decât să nu facem nimic, și totul se deteriorează, se prăbușește, se rupe, se uzează, de la sine – și despre aceasta e vorba în legea a doua.” Cu alte cuvinte, în timp, totul tinde către dezordine, haos și dezorganizare.
Evoluția naturalistă pretinde că fiecare sistem fizic, de la nivel atomic în sus, este rezultatul unui proces de asamblare spontan și din ce în ce mai complex și bine ordonat. Darwin sugerează că organismele vii, de exemplu, au apărut printr-un șir lung de procese evolutive infinit de complexe, dar aleatorii.
Dacă Pământul ar fi un sistem închis complet, un astfel de progres ar încălca flagrant cea de-a doua lege a termodinamicii. Însă e important de observat că planeta noastră nu e „închisă”, în termenii termodinamicii, în principal pentru că primește energie de la soare. În ce măsură concepte precum evoluția naturalistă se lovesc de cea de-a doua lege a termodinamicii e un lucru observabil la o vedere generală, la scară largă.
Tendința, potrivit acestor legi fizice, este ca entropia să scadă, și astfel procesele naturale trebuie să se întrerupă, nu să sporească (sau să evolueze în ceva mai complicat).
Simpla observație confirmă în mod empiric adevărul celei de-a doua legi a termodinamicii. Zugrăveala de pe o casă se scorojește și cade. Nu se îmbunătățește. Casa în sine se degradează, dacă nu se întreprind măsuri. Organismele vii care mor putrezesc și se descompun. Putem vedea rezultatele celei de-a doua legi a termodinamicii în fața ochilor noștri în fiecare zi.
Însă evoluția naturalistă necesită mai mult decât o simplă schimbare de entropie. Un astfel de proces nu e similar cu înghețarea apei sau formarea cristalelor de sare sau praf care se adună să formeze un sistem solar. Pentru a evolua din nonviață, materia de pe Pământ ar trebui să acționeze constant, susținut și direct împotriva forței entropiei. Lucrul acesta se poate întâmpla în moduri relativ simple și pentru procese relativ simple într-un sistem deschis cum este Pământul. Astfel de evenimente care se petrec într-o manieră minuțioasă, delicată, specifică și constantă nu se potrivesc cu felul în care funcționează aceste legi în toate celelalte circumstanțe.
Celelalte două legi ale termodinamicii sunt irelevante legat de creație. Cea de-a treia lege indică faptul că entropia se apropie de zero atunci când temperatura absolută scade la zero. Cea de-a patra lege e adesea numită „legea zero”, pentru că e fundamentală. Acest lucru indică faptul că echilibrul termodinamic e asociativ; dacă două sisteme sunt fiecare dintre ele în echilibru cu un al treilea sistem, sunt și ele în echilibru unul cu celălalt.
În mod clar, cea mai simplă și mai rezonabilă explicație pentru aceste legi ale fizicii este creația. Biblia susține creația înfăptuită de singurul Dumnezeu adevărat în cartea Genesa. Așadar, de ce unii oameni cred în evoluția naturalistă în loc să creadă în creaționism? Psalmul 14.1 rezumă clar: „Nebunul zice în inima lui: «Nu este Dumnezeu!»”
English
Care sunt legile termodinamicii și în ce fel oferă ele dovadă în favoarea creaționismului?