settings icon
share icon
Întrebare

Care era semnificația ligheanului de aramă?

Răspuns


Ligheanul de aramă a fost unul dintre obiectele de mobilier cerute de Dumnezeu în curțile exterioare ale cortului și Templului. El se afla între Templu și altar și conținea apă pentru spălare (Exodul 30:18).

Primul lighean de aramă a fost făcut pentru Cortul întâlnirii, cortul mobil ridicat în deșert după exodul israeliților din Egipt. Ligheanul de aramă era pentru ca Aaron și fiii săi (preoții) să se spele pe mâini și pe picioare înainte de a intra în cort, "ca să nu moară" (Exodul 30:20). De asemenea, preoții trebuiau să se spele pe mâini și pe picioare înainte de a se apropia de altar cu o jertfă de mâncare (versetul 21). Dumnezeu a declarat că acest lucru trebuia să fie o lege pentru totdeauna pentru ei. Spălarea preoților trebuia să fie respectată de Aaron și de urmașii săi în toate veacurile, atâta timp cât dura preoția lor. Dumnezeu dorea ca poporul Său să înțeleagă importanța purității.

Exodul 38:8 ne spune că ligheanul de aramă și baza lui de aramă au fost făcute "din oglinzile femeilor care slujeau la ușa Cortului întâlnirii". Femeile din acea vreme nu aveau oglinzi de sticlă, așa cum avem noi astăzi. Ele foloseau aramă și alte metale foarte lustruite. Iov 37:18 se referă la o "oglindă (de aramă) turnată". Femeile care serveau au donat oglinzile lor cortului, pentru a fi folosite la crearea ligheanului de aramă.

După ce evreii și-au încheiat rătăcirea în deșert, cortul a fost înlocuit cu Templul din Ierusalim, construit de regele Solomon. Ligheanul de aramă din Templu a fost făcut de un lucrător de aramă pe nume Hiram din Tir, care a lucrat și stâlpii de aramă care se aflau la intrarea în Templu (1 Împărați 7:13-14). "A făcut marea turnată din aramă" (1 Împărați 7:23), numită astfel din cauza dimensiunilor sale mari, a luat locul ligheanului din cort, dar funcția sa era aceeași - spălarea preoților.

Acest al doilea lighean era mult mai mare decât cel din cort: 4,5m în diametru în partea de sus și aproximativ 15m în circumferință, cu o adâncime de 2,2m (1 Împărați 7:23). Adâncimea apei din ligheanul de aramă pare să indice faptul că preoții se cufundau complet în el, mai degrabă decât să se spele doar pe mâini și picioare. Marginea ligheanului era sculptată cu flori, iar boii erau sculptați sau tăiați pe exterior de jur împrejur. Ligheanul era așezat pe un piedestal cu doisprezece boi de aramă, câte trei orientați în cele patru puncte cardinale. În curtea Templului se aflau și zece lighene de aramă pentru spălarea jertfelor (2 Cronici 4:6), dar Marea, sau ligheanul de aramă, era doar pentru ca preoții să se spele în el.

Când babilonienii au jefuit Ierusalimul în anul 605 î.Hr., "sfărâmat stâlpii de aramă care erau în Casa Domnului, temeliile, marea de aramă care era în Casa Domnului, și toată arama lor au dus-o în Babilon" (Ieremia 52:17). Ligheanul de aramă a trebuit să fie reconstruit pentru Templul lui Zorobabel.

Nu există nicio descriere biblică a ligheanului de aramă ca parte a Templului lui Irod, dar istoricii cred că ligheanul de aramă se sprijinea pe doisprezece tauri de aramă și stătea între altar și Templu, așa cum a fost poruncit de Dumnezeu prin Moise. Când romanii au jefuit Ierusalimul în anul 70 d.Hr., Templul a fost complet distrus, iar mobilierul, inclusiv ligheanul, a fost fie furat, fie distrus.

Este semnificativ faptul că ligheanul de aramă era ultimul obiect pe care îl întâlneai înainte de a intra în cort (Exodul 40:6-7). Înainte de a intra în prezența lui Dumnezeu, oricine trebuia să fie curățat. Preoții leviți trebuiau să se spele continuu pentru a se pregăti pentru prezența Dumnezeului cel Sfânt, dar Isus Hristos a împlinit toată Legea (Matei 5:17). Când Hristos a murit, poporul Său a fost curățat o dată pentru totdeauna prin sângele Său vărsat pe cruce. Nu mai avem nevoie de o spălare ritualică cu apă pentru a veni înaintea lui Dumnezeu, deoarece Hristos a "a făcut curățarea păcatelor" (Evrei 1:3). Acum putem "să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului" (Evrei 4:16), fiind siguri că suntem acceptați de El pentru că suntem curați din punct de vedere spiritual.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care era semnificația ligheanului de aramă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries