Întrebare
Există o limbă cerească? Ce limbă vom vorbi în cer?
Răspuns
Există unele presupuneri cu privire la existența unei "limbi cerești". Există o limbă necunoscută pe pământ, dar vorbită fluent în cer? Dacă da, este posibil ca cineva să învețe să vorbească această limbă ezoterică? Este posibil să fie un dar al Duhului Sfânt?
În primul rând, trebuie să subliniem că expresia "limbă cerească" nu se găsește nicăieri în Scriptură. De asemenea, expresia "limbi ale îngerilor" este folosită o singură dată, în 1 Corinteni 13:1: "Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești, și n-aș avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor."
Unii au sugerat că referirea lui Pavel la "limbile îngerilor" este dovada că există o limbă cerească pe care doar îngerii - și anumiți credincioși plini de Duhul Sfânt - o pot vorbi. Să analizăm mai atent versetul și contextul său.
Când Pavel vorbește despre "limbile oamenilor", el se referă cel mai probabil la darul dat în ziua Cincizecimii, când apostolii au fost pătrunși de Duhul Sfânt pentru a vorbi limbi practic necunoscute pentru ei (Faptele Apostolilor 2:4-12). "Limbile oamenilor" este o referire la diferitele limbi umane în uz la acea vreme. Frații din Corint prețuiau atât de mult acest dar miraculos, încât acesta a ajuns să fie grav abuzat și falsificat. Pavel a abordat această problemă în epistola sa. Corintenii trebuiau să știe că Dumnezeu a dat capacitatea de a vorbi o limbă străină ca un semn, iar darul avea unele restricții (1 Corinteni 14:1-33).
Când Pavel vorbește despre "limbile îngerilor", el nu vorbește literalmente despre o "limbă cerească", așa cum vor unii să creadă, ci folosește o expresie hiperbolică. Hiperbola este o exagerare pentru a sublinia un punct de vedere. Pavel spune că, indiferent cât de talentat ar fi cineva, fie în propria limbă, în limbi străine sau chiar în vorbirea ipotetică a îngerilor, totul este lipsit de importanță fără dragoste. De fapt, fără iubire, vorbirea cuiva nu este mai bună decât bolboroseala inutilă a religiilor păgâne. Cultura păgână din Corint își onora zeii în ceremonii ritualice însoțite de instrumente muzicale zgomotoase precum gonguri, țambaluri și trompete. Cultul lor era o cacofonie haotică.
Vorbirea în "limbile îngerilor" este probabil cel mai bine înțeleasă ca o persoană care are capacitatea de a vorbi cu "elocvență divină". După cum a spus un cunoscut cercetător al Bibliei, "Pavel spune pur și simplu că, dacă ar avea capacitatea de a vorbi cu abilitatea și elocvența celor mai mari oameni, chiar și cu elocvența îngerească, el ar deveni doar un gong zgomotos..."
Adevărul este că Pavel a folosit un limbaj hiperbolic în alte locuri, inclusiv în versetul următor, când menționează credința "care mută munții". Exagerările sale servesc pentru a sublinia necesitatea iubirii. Arătarea dragostei este mai importantă decât cea mai măreață și mai miraculoasă acțiune imaginabilă.
A sugera că Pavel implică faptul că "limbile îngerilor" sunt un fel de "limbaj ceresc" înseamnă a merge dincolo de ceea ce ne învață de fapt Scriptura. Înseamnă să scoatem expresia complet din context, în încercarea de a-i învăța pe oameni altceva decât ceea ce a spus Pavel de fapt.
English
Există o limbă cerească? Ce limbă vom vorbi în cer?