Întrebare
Este pasajul din Luca 16.19-31 o pildă sau o relatare de evenimente care chiar s-au petrecut?
Răspuns
Pasajul din Luca 16.19-31 a fost subiect de multă controversă. Unii cred că istorisirea cu bogatul și Lazăr e o relatare de evenimente adevărate, istorice, care chiar s-au întâmplat; alții o consideră o pildă sau o alegorie.
Cei care interpretează această narațiune ca fiind o întâmplare adevărată au câteva motive pentru acest lucru. Mai întâi, istorisirea nu e numită nicăieri pildă. Multe alte istorisiri ale lui Isus au fost desemnate ca fiind pilde, cum e cea cu semănătorul și sămânța (Luca 8.4); bogatul căruia i-a rodit țarina (Luca 12.16); smochinul neroditor (Luca 13.6); și ospățul nunții (Luca 14.7). În al doilea rând, istorisirea cu bogatul și Lazăr folosește nume reale de persoane. O astfel de specificitate ar evidenția-o față de pildele obișnuite, în care personajele nu sunt numite.
În al treilea rând, această istorisire aparte nu pare să se încadreze în definiția unei pilde, care este o prezentare a unui adevăr spiritual, folosind o ilustrație pământească. Istorisirea bogatului și a lui Lazăr prezintă adevărul spiritual în mod direct, nu prin intermediul unei metafore pământești. Cadrul pentru cea mai mare parte a istorisirii e viața de după moarte, spre deosebire de pilde, care se desfășoară în contexte pământești.
În mod cu totul opus, alții susțin că această istorisire e o pildă, nu o întâmplare reală care a avut loc. Ei indică faptul că practica-standard a lui Isus era să folosească pilde în învățăturile Sale. Ei nu consideră argumentele de mai sus suficient de puternice încât să garanteze clasificarea istorisirii ca fiind altceva decât o pildă. De asemenea, sunt anumite aspecte ale relatării care nu par să fie în acord cu restul Scripturii. De exemplu, pot oamenii din iad și cei din rai să se vadă unii pe alții și să vorbească unii cu alții?
Lucrul cel mai important e că fie că istorisirea e o întâmplare adevărată, fie că e o pildă, învățătura din spatele ei e aceeași. Chiar dacă nu e o istorisire „adevărată", e una realistă. Pildă sau nu, Domnul Isus folosește în mod clar această istorisire ca să ne învețe că după moarte, cei nelegiuiți sunt despărțiți veșnic de Dumnezeu, că aceștia își amintesc că au respins Evanghelia, că se află în chin și că condiția lor nu poate fi remediată. În Luca 16.19-31, fie că e vorba despre o pildă sau despre o relatare literală, Domnul Isus ne-a învățat în mod clar despre existența raiului și a iadului, cât și despre înșelăciunea bogățiilor pentru aceia care se încred în bunăstarea materială.
English
Este pasajul din Luca 16.19-31 o pildă sau o relatare de evenimente care chiar s-au petrecut?