Întrebare
Ce este luciferianismul?
Răspuns
Un fel de luciferianism este închinarea adusă sau venerarea lui Lucifer ca divinitate. O astfel de religie are legătură cu satanismul – cu toate că încearcă să sublinieze aspectele mai „pozitive” ale lui Lucifer. Un alt tip de luciferianism este nonteist și consideră că Lucifer nu e nimic mai mult decât un simbol al căutării omenirii după înțelepciune și iluminare.
Numele „Lucifer” vine dintr-o traducere a versetului Isaia 14.12. În mod literal înseamnă „stea luminoasă, stea strălucitoare sau luceafărul de dimineață”. Mulți erudiți văd aceasta ca fiind o descriere a lui Satan dinainte de rebeliunea lui împotriva lui Dumnezeu. Pasajele precum Isaia 14 și Ezechiel 28 ne învață că Satan a fost creat ca cel mai înalt, cel mai frumos dintre îngeri, dar că mândria lui și dorința de a avea chiar tronul lui Dumnezeu a dus la a fi aruncat din cer și i s-a dat numele „Satan” (însemnând „adversar”).
Acest întâi tip de luciferianism în mod real nu e altceva decât închinare adusă lui Satan ca dumnezeu al acestei lumi (2 Corinteni 4.4). Satan e venerat ca o ființă cu cunoaștere și lumină (2 Corinteni 11.14-15). Atenția e îndreptată asupra „binelui” care era în Lucifer înainte de rebeliunea lui, nu asupra răului și întunericului care sunt asociate cu numele „Satan”. Deși Lucifer și Satan sunt unul și același lucru, luciferianismul îl portretizează ca un dumnezeu al luminii, al cunoașterii și al magiei. Adepții luciferianismului caută să devină dumnezei ei înșiși, o poziție la care se ajunge printr-o viață de bunătate, prin căutarea cunoașterii, practicarea magiei și deschiderea minții către mintea cosmică a lui Lucifer. În multe aspecte luciferianismul se aseamănă cu gnosticismul.
Celălalt tip de luciferianism, care respinge ideea că Lucifer este o ființă personală, caută și el iluminare în afara adevărului lui Dumnezeu. Acești luciferieni se pot considera iubitori de lumină și bunătate, dar îmbrățișează un fals. Lui Satan nu îi pasă dacă oamenii cred în el sau nu; el tot poate să îi ducă în rătăcire.
Grupurile care aderă la învățăturile luciferiene sunt rare, deși elemente de luciferianism se întâlnesc în învățăturile masonice, wicca și filosofia New Age. Pentru că nu există o dogmă de comun acord, crezurile luciferiene sunt foarte variate de la grup la grup. Varietatea mare de credințe din rândurile adepților luciferianismului a costribuit la crezul general că luciferianismul este pur și simplu o ramură a satanismului, un fel de minidenominație. Deși unii adepți ar respinge repede o astfel de afirmație, luciderianismul este de altfel greu de pus într-o categorie.
Un lucru e sigur: Lucifer/Satan nu e o ființă căreia să i se aducă închinare, nici cineva care poate fi tratat cu ușurință. E o ființă foarte puternică și e dușmanul sufletului nostru. Biblia îl descrie ca fiind „diavolul, [care] dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită” (1 Petru 5.8). Cei care se implică în relație cu el vor regreta în cele din urmă, fiindcă le va devora sufletul, ca răsplată pentru închinarea lor. „Împotriviți-vă lui tari în credință”, ne îndeamnă Pavel (1 Petru 5.9). Credința la care se referă este credința în Isus Cristos ca Domn și Salvator, pentru că numai El ne poate salva de iad, destinația finală a celor care Îl resping pe Isus ca Salvator.
English
Ce este luciferianismul?