Întrebare
Ce spune Biblia despre lungimea părului? Trebuie să aibă bărbații părul scurt și femeile părul lung?
Răspuns
Un pasaj din Noul Testament care menționează lungimea părului este 1 Corinteni 11.3-15. Biserica din Corint se afla în mijlocul unei controverse cu privire la rolul bărbaților și al femeilor și la ordinea corectă a autorității în cadrul bisericii. În societatea corinteană, femeile arătau supunere față de soții lor prin purtarea unui văl. Se pare că unele femei din biserică își abandonau vălul, lucru pe care îl făceau numai prostituatele păgâne de la templu sau alte femei rebele. Dacă o femeie venea la biserică fără văl, își dezonora soțul și crea confuzie culturală. În același fel, ca un om să poarte văl sau să-și acopere în vreun fel capul în timpul închinării nu era un lucru acceptat din punct de vedere cultural în Corint.
Pavel face apel la biologie pentru a ilustra următoarele standarde culturale: femeile au în mod natural un păr mai lung decât al bărbaților, iar bărbații sunt mult mai predispuși la a dezvolta chelie. Acest lucru înseamnă că Dumnezeu le-a creat pe femei cu un „văl natural”, iar pe bărbați cu un „cap neacoperit”. Dacă o femeie respinge semnul supunerii ei (vălul), ar putea la fel de bine să se radă pe cap (versetul 6). Argumentul lui e că dacă cultura spune că o femeie nu trebuie să fie cheală (umblând fără învelitoarea ei naturală), atunci de ce ar respinge același standard cultural legat de purtarea unui văl (să umble fără învelitoarea culturală)?
În ceea ce-l privește pe bărbat, e nenatural pentru el să aibă „păr lung” (versetul 14). Părul lui e mai scurt în mod natural (și mai subțire) decât cel al femeilor. Lucrul acesta corespunde cu tradiția corinteană ca bărbații să nu poarte o acoperitoare a capului în închinare. Pavel îndeamnă biserica să se conformeze cu ideile susținute general legate de înfățișarea bărbaților și a femeilor.
Deși lungimea părului nu e ideea principală în pasajul acesta din Scriptură, culegem din el următoarele aplicații: 1) Trebuie să aderăm la indicatorii de gen acceptați cultural. Bărbații trebuie să arate ca bărbații și femeile trebuie să arate ca femeile. Dumnezeu nu e interesat și nu acceptă „unisexul”. 2) Nu trebuie să ne răzvrătim împotriva culturii numai de dragul răzvrătirii, în numele unei așa-zise „libertăți” creștine. Contează cum ne prezentăm pe noi înșine. 3) Femeile trebuie să se plaseze voluntar sub autoritatea conducerii bărbaților în biserică. 4) Nu trebuie să inversăm rolurile bărbaților și ale femeilor rânduite de Dumnezeu.
Cultura noastră din ziua de azi nu folosește învelitori și acoperăminte ale capului pentru a indica supunerea față de autoritate. Rolurile bărbaților și ale femeilor nu s-au schimbat, însă felul în care simbolizăm aceste roluri se schimbă de la cultură la cultură. În loc să stabilim standarde legaliste cu privire la lungimea părului, trebuie să ne aducem aminte că chestiunile de reală importanță sunt starea inimii noastre, răspunsul nostru individual față de autoritatea lui Dumnezeu, ordinea stabilită de El și alegerea noastră de a umbla în supunere față de acea autoritate. Bărbații și femeile au roluri diferite, rânduite de Dumnezeu, și parte din acea diferență e arătată prin părul lor. Părul unui bărbat trebuie să arate masculin, iar părul unei femei trebuie să arate feminin.
English
Ce spune Biblia despre lungimea părului? Trebuie să aibă bărbații părul scurt și femeile părul lung?