settings icon
share icon
Întrebare

Poate fi periculoasă din punct de vedere spiritual mascarea din spate ascunsă într-un cântec?

Răspuns


Backmasking, sau backward masking, este o tehnică audio în care un mesaj vocal sau o serie de sunete este înregistrat înapoi pe un format audio destinat a fi redat înainte. Backmasking-ul este un proces conștient realizat de o persoană cu intenția de a inversa bucăți din materialul audio. Backmasking-ul este diferit de inversarea fonetică, în care un cuvânt inversat se întâmplă să sune ca un alt cuvânt.

În timp ce backmasking-ul a intrat în faza experimentală în anii 1950, tehnica a fost popularizată pe albumul Revolver al trupei Beatles din 1966, care includea instrumentație backward. De atunci, mulți alți artiști au folosit backmasking-ul pentru efecte estetice, comice sau satirice. Edițiile radiofonice "curate" folosesc adesea backmasking pentru a cenzura blasfemiile sau frazele jignitoare din cântecele explicite. Redarea inversă a pieselor audio era o chestiune relativ simplă în epoca LP-urilor de vinil și a benzilor magnetice audio. În era digitală, capacitatea de a reda piesele audio înapoi a devenit dificilă fără utilizarea unor echipamente sau programe speciale, iar interesul pentru descoperirea mesajelor ascunse în melodii a scăzut.

Backmasking-ul a fost o problemă controversată în rândul creștinilor, în special în anii 1970 și 1980, când diverse grupuri creștine au susținut că în muzica seculară erau inserate mesaje satanice prin intermediul backmasking-ului. Majoritatea muzicienilor neagă utilizarea backmasking-ului pentru a promova satanismul. Cu toate acestea, cert este că backmasking-ul a fost folosit de unele trupe pentru a introduce în mod deliberat mesaje în muzica lor. Dacă aceste mesaje reprezintă sau nu o amenințare pentru ascultători este subiect de dezbatere.

Cei care se opun backmasking-ului susțin că mesajele ascunse au un efect subliminal asupra ascultătorului, deoarece subconștientul încearcă să descifreze sunetele inversate. Există două probleme cu acest argument. În primul rând, mesajele subliminale reușesc doar dacă destinatarul are deja în vedere sau plănuiește să facă ceea ce este sugerat. Mai mult, studiile au arătat că mesajele subliminale auditive au un efect redus sau chiar inexistent asupra ascultătorului.

În al doilea rând, creierul uman este predispus să caute modele, un fenomen psihologic numit pareidolie. Pareidolia este percepția unui tipar familiar, cum ar fi limbajul, în cazul în care, de fapt, nu există niciun tipar. Cu toții am experimentat acest fenomen, fie că este vorba de a găsi un animal în nori, de a vedea un om în lună sau de a auzi un mesaj ascuns într-un cântec redat invers sau la o viteză mai mare sau mai mică decât în mod normal. Atunci când o piesă audio este redată înainte sau înapoi, mintea ascultătorului va încerca să dea sens la ceea ce se aude. Astfel, o persoană ar putea percepe cuvinte care nu au fost inserate în mod intenționat.

Unele afirmații de backmasking în cântece, în care artistul a negat utilizarea backmasking-ului, ar putea fi un simplu caz de pareidolie; dacă o persoană caută anumite cuvinte în audio inversat al unui cântec, probabil că le va găsi. În alte cazuri, backmasking-ul a fost folosit cu siguranță, iar muzicienii au recunoscut acest lucru. În cele din urmă, viața unui creștin nu va fi afectată de backmasking-ul din cântece decât dacă acesta îl caută și permite ca mesajul ascuns să se întipărească în minte.

Deși mascarea din spate nu trebuie să fie o preocupare majoră, ar trebui să fim totuși conștienți de tipurile de muzică pe care le lăsăm să ne ocupe mintea. Biblia ne învață că tot ceea ce stăruie în minte va ieși mai devreme sau mai târziu la iveală în cuvintele și acțiunile unei persoane (Filipeni 4:8; Coloseni 3:2, 5). Corinteni 10:5 spune că ar trebui "orice gând [să] îl facem rob ascultării de Hristos". Mai important decât să aflăm dacă un cântec are sau nu backmasking este să luăm în considerare versurile cântecelor și modul în care muzica ne afectează personal. Dacă ceva ne conduce pe o cale care nu Îl slăvește pe Dumnezeu, acel lucru ar trebui evitat.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Poate fi periculoasă din punct de vedere spiritual mascarea din spate ascunsă într-un cântec?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries