settings icon
share icon
Întrebare

Ce este maturitatea spirituală? Cum pot deveni mai matur spiritual?

Răspuns


Maturitatea spirituală se dobândește prin devenirea tot mai asemenea cu Isus Cristos. După mântuire, fiecare creștin începe procesul creșterii spirituale, cu intenția de a deveni matur spiritual. Potrivit apostolului Pavel, e un proces în desfășurare care nu se va încheia în viața aceasta. În Filipeni 3.12-14, vorbind despre cunoașterea deplină a lui Cristos, le spune cititorilor despre el însuși: „Nu că am și câștigat premiul sau că am şi ajuns desăvârșit, dar alerg înainte, căutând să-l apuc, întrucât și eu am fost apucat de Cristos Isus. Fraților, eu nu cred că l-am apucat încă, dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea și aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre țintă, pentru premiul chemării cerești a lui Dumnezeu, în Cristos Isus.” La fel ca Pavel, trebuie să avansăm spre o cunoaștere deplină a lui Dumnezeu în Cristos.

Maturitatea creștină face necesară o rearanjare radicală a priorităților personale, trecând de la a-i face pe plac sinelui la a-I fi plăcut lui Dumnezeu și a învăța să-L asculți pe Dumnezeu. Cheia spre maturitate e consecvența, perseverarea în a face acele lucruri care știm că ne vor aduce mai aproape de Dumnezeu. Aceste practici sunt numite discipline spirituale și includ lucruri precum citirea/studierea Bibliei, rugăciunea, părtășia, slujirea și administrarea. Indiferent cât de din greu ne străduim să facem aceste lucruri, totuși niciunul dintre ele nu este posibil fără capacitarea Duhului Sfânt din noi. Galateni 5.16 ne spune că trebuie să „umblăm prin Duhul”. Cuvântul grecesc folosit aici pentru „a umbla” în mod real înseamnă „a umbla având un scop în față”. Mai târziu în același capitol, Pavel ne spune din nou că trebuie să „umblăm prin Duhul”. Aici, cuvântul tradus cu „umblați” are ideea de a aborda lucrurile „pas cu pas, câte un pas o dată”. E vorba despre umblarea sub instrucțiunea altuia – Duhul Sfânt. A fi umplut cu Duhul înseamnă că umblăm sub controlul Duhului Sfânt. Pe măsură ce ne supunem din ce în ce mai mult controlului Duhului Sfânt, vom vedea, de asemenea, o creștere în roada Duhului din viața noastră (Galateni 5.22-23). Aceasta e o caracteristică a maturității spirituale.

Când devenim creștini, ni se dă tot ceea ce avem nevoie pentru maturitatea spirituală. Petru ne spune că „dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce privește viața și evlavia, prin cunoașterea Celui ce ne-a chemat prin slava și puterea Lui” (2 Petru 1.3). Numai Dumnezeu e resursa noastră și toată creșterea vine prin har, prin El, dar suntem responsabili să facem alegerea de a asculta. Petru ne ajută din nou în acest domeniu: „De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni. Căci, dacă aveți din belșug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiți nici leneși, nici neroditori în ceea ce privește deplina cunoștință a Domnului nostru Isus Cristos.” (2 Petru 1.5-8) A fi eficient și roditor în cunoașterea Domnului Isus este esența maturității spirituale.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este maturitatea spirituală? Cum pot deveni mai matur spiritual?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries