settings icon
share icon
Întrebare

De ce s-au certat Mihail și Satan pentru trupul lui Moise (Iuda 9)?

Răspuns


Iuda versetul 9 face referire la un eveniment care nu mai este menționat în niciun loc în Scriptură. Mihail a trebuit să se lupte sau să se certe cu Satan pentru trupul lui Moise, dar nu se descrie ce a implicat acest lucru. O altă luptă angelică este relatată de către Daniel, care descrie un înger care i-a apărut într-o vedenie. Acest înger, numit Gavril în Daniel 8.16 și 9.21, îi spune lui Daniel că i-a „stat împotrivă" un demon numit „căpetenia împărăției Persiei", până când arhanghelul Mihail i-a venit în ajutor (Daniel 10.13). Așadar aflăm de la Daniel că îngerii și demonii duc lupte spirituale pentru sufletul oamenilor și pentru națiuni și că demonii se împotrivesc îngerilor și încearcă să-i împiedice să îndeplinească poruncile lui Dumnezeu. Iuda ne spune că Mihail a fost trimis de Dumnezeu să acționeze într-un fel cu trupul lui Moise, pe care Dumnezeu Însuși l-a îngropat după moartea lui Moise (Deuteronomul 34.5-6).

Au fost înaintate diverse teorii referitoare la motivul luptei pentru trupul lui Moise. Una este că Satan, pârâșul permanent al oamenilor lui Dumnezeu (Apocalipsa 12.10) s-ar fi putut împotrivi ducerii lui Moise în viața veșnică pe motivul păcatului lui de la Meriba (Deuteronomul 32.51) și datorită uciderii egipteanului (Exodul 2.12).

Unii au presupus că referirea din Iuda este aceeași cu cea din pasajul din Zaharia 3.1-2: „El (îngerul) mi-a arătat pe marele preot Iosua stând în picioare înaintea Îngerului Domnului și pe Satana stând la dreapta lui, ca să-l pârască. Domnul a zis Satanei: «Domnul să te mustre, Satano!»" Dar obiecțiile că acest incident nu e același sunt evidente: (1) Singura similitudine dintre cele două pasaje este expresia: „Domnul să te mustre." (2) Numele „Mihail" nu apare deloc în pasajul din Zaharia. (3) Nu există nicio mențiune cu privire la „trupul lui Moise" în cartea Zaharia și nici vreo aluzie la el.

De asemenea, s-a presupus că Iuda citează dintr-o carte apocrifă care conține această relatare și că Iuda vrea să confirme că relatarea este adevărată. Origen (cca. 185-254), un învățat și teolog creștin timpuriu, menționează cartea „Înălțarea lui Moise" care exista în vremea lui și care conținea exact această relatare a luptei dintre Mihail și Diavol pentru trupul lui Moise. Acea carte, acum pierdută, era o carte a evreilor greci și Origen a presupus că aceasta era sursa relatării din Iuda.

Singura întrebare concretă, prin urmare, este dacă istorisirea este „adevărată". Oricare ar fi originea relatării, Iuda în fapt pare să se refere la lupta dintre Mihail și Diavol ca fiind adevărată. Vorbește despre ea la fel cum ar fi vorbit despre moartea lui Moise sau despre momentul când a lovit stânca. Și cine poate dovedi că nu e adevărat? Ce dovezi există că nu e așa? Sunt multe referiri în Biblie cu privire la îngeri. Știm că arhanghelul Mihail este real, Diavolul e menționat în mod frecvent și există numeroase afirmații că atât îngerii răi, cât și cei buni sunt implicați în lucrările importante de pe pământ. Pentru că natura acestei dispute anume cu privire la trupul lui Moise este cu totul necunoscută, nu au rost presupunerile. Nu știm dacă a fost o ceartă cu privire la posesiunea trupului, la îngroparea trupului sau la altceva.

Totuși, știm aceste două lucruri: mai întâi, Scriptura e inerantă. Ineranța Scripturii este unul dintre stâlpii de sprijin ai credinței creștine. Ca și creștini, scopul nostru este să ne apropiem de Scriptură cu reverență și în rugăciune, și când găsim ceva ce nu înțelegem, ne rugăm mai mult, studiem mai intens și – dacă răspunsul tot ne ocolește – ne recunoaștem cu umilință propriile noastre limite în fața Cuvântului perfect al lui Dumnezeu.

În al doilea rând, Iuda 9 este ilustrarea supremă a felului în care trebuie să avem de-a face cu Satan și demonii. Exemplul lui Mihail care refuză să pronunțe un blestem asupra lui Satan trebuie să fie o lecție pentru creștini pentru felul în care să se raporteze la forțele demonice. Credincioșii nu trebuie să li se adreseze, ci, în schimb, să caute puterea de intervenție a lui Dumnezeu împotriva lor. Dacă o ființă atât de puternică cum e Mihail s-a supus lui Dumnezeu în abordarea lui Satan, cine suntem noi să încercăm să mustrăm, să alungăm sau să le poruncim demonilor?

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

De ce s-au certat Mihail și Satan pentru trupul lui Moise (Iuda 9)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries