Întrebare
Cum putem deosebi minunile contrafăcute?
Răspuns
În Matei 24.24, Isus ne avertizează: „Căci se vor scula cristoși mincinoși și proroci mincinoși, vor face semne mari și minuni, până acolo încât să înșele, dacă va fi cu putință, chiar și pe cei aleși.” În mod asemănător, 2 Tesaloniceni 2.9 spune: „Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne și puteri mincinoase.”
Când Dumnezeu l-a trimis pe Moise să-i izbăvească pe israeliți de sclavia din Egipt, a săvârșit semne miraculoase prin Moise, pentru a demonstra că acesta era într-adevăr trimisul Lui. Însă Exodul 7.22 afirmă: „Dar vrăjitorii Egiptului au făcut și ei la fel prin vrăjitoriile lor. Inima lui Faraon s-a împietrit și n-a ascultat de Moise...” (Vezi și Exodul 7.11 și 8.7.) Mai târziu, Dumnezeu Și-a demonstrat superioritatea înfăptuind minuni pe care magicienii, sau mai exact demonii care le dădeau puteri magicienilor, nu au putut să le imite (Exodul 8.18, 9.11). Însă rămâne ideea că magicienii lui Faraon au putut înfăptui minuni. Așadar, dacă minunile pot fi înfăptuite fie de Dumnezeu, fie de lumea demonică, cum putem face deosebirea?
Biblia nu oferă instrucțiuni specifice pentru cum să recunoaștem minunile contrafăcute. Însă ea ne dă instrucțiuni precise pentru cum să recunoaștem falșii mesageri. „Îi veți cunoaște după roadele lor.” (Matei 7.16, 20) 1 Ioan 4.2-6 dezvoltă acest lucru: „Duhul lui Dumnezeu să-L cunoașteți după aceasta: Orice duh care mărturisește că Isus Cristos a venit în trup este de la Dumnezeu; și orice duh care nu mărturisește pe Isus nu este de la Dumnezeu, ci este duhul anticristului... Ei sunt din lume; de aceea vorbesc ca din lume și lumea îi ascultă. Noi însă suntem din Dumnezeu; cine cunoaște pe Dumnezeu ne ascultă; cine nu este din Dumnezeu nu ne ascultă. Prin aceasta cunoaștem duhul adevărului și duhul rătăcirii.”
Aceste două pasaje prezintă două metode de a recunoaște un învățător fals. În primul rând, examinează-i roadele. Dă dovadă de asemănare cu Cristos, un lucru care îl califică pe un mesager al lui Dumnezeu (1 Timotei 3.1-13)? În al doilea rând, examinează-i învățătura. E ceea ce-i învață pe oameni în acord cu Cuvântul lui Dumnezeu (2 Timotei 2.15, 3.16-17, 4.2, Evrei 4.12)? Dacă învățătorul cade la unul dintre aceste teste, nu vine de la Dumnezeu. Nu contează cât de multe minuni sunt implicate. Dacă un om nu umblă în adevăr sau nu-i învață pe oameni adevărul, nu putem ține cont de nicio minune pe care o înfăptuiește. Minunile săvârșite de un învățător fals nu vin de la Dumnezeu.
În Noul Testament, minunile au fost înfăptuite aproape exclusiv de apostoli și de asociații lor apropiați. Minunile au slujit la validarea mesajului Evangheliei și a lucrării apostolilor (Faptele Apostolilor 2.43, 5.12, 2 Corinteni 12.12, Evrei 2.4). Deși nu trebuie să ne îndoim niciodată de capacitatea lui Dumnezeu de a săvârși minuni, scopul biblic al minunilor trebuie să ne dea o doză de scepticism cu privire la rapoartele despre minuni din ziua de azi. Cu toate că nu este biblic să spui că Dumnezeu nu înfăptuiește niciodată minuni, Biblia arată clar că trebuie să căutăm adevărul, nu minunile (Matei 12.39).
E o enigmă interesantă faptul că minunile din Biblie validau mesagerul, și totuși astăzi minunile nu indică în mod necesar un mesager adevărat al lui Dumnezeu. Diferența o face Cuvântul lui Dumnezeu. În ziua de azi avem canonul întreg al Scripturii, și acesta este un ghid infailibil. Avem un Cuvânt mult mai sigur (2 Petru 1.19) pe care îl putem folosi pentru a discerne dacă un mesager și un mesaj vin de la Dumnezeu. Minunile pot fi contrafăcute. De aceea Dumnezeu ne îndreaptă spre Cuvântul Lui. Semnele și minunile ne pot duce în rătăcire. Cuvântul lui Dumnezeu va lumina întotdeauna calea cea adevărată (Psalmul 119.105).
English
Cum putem deosebi minunile contrafăcute?