Întrebare
Trebuie luate minunile din Biblie în mod literal?
Răspuns
Da, minunile din Biblie trebuie luate literal. Toată Scriptura trebuie luată literal, cu excepția acelor porțiuni care sunt destinate în mod clar să fie simbolice. Un exemplu de simbolism este Psalmul 17.8. Nu suntem în mod literal lumina ochilor lui Dumnezeu și nici nu are Dumnezeu aripi în mod literal. Însă minunile nu sunt întâmplări simbolice, ci sunt evenimente reale, care chiar au avut loc. Fiecare minune din Biblie a slujit unui scop și a îndeplinit ceva ce nu putea fi îndeplinit în alt fel.
Întâia și cea mai profundă minune dintre toate a fost minunea Creației. Dumnezeu a creat totul ex nihilo – din nimic – și fiecare minune care a urmat a susținut puterea Lui incredibilă. Cartea Exodul este plină de evenimente miraculoase pe care Dumnezeu le-a folosit ca să-Și ducă la împlinire voia Sa. Urgiile abătute asupra Egiptului, începând cu Nilul transformat în sânge (Exodul 7.17) și terminând cu moartea întâi-născuților Egiptului (Exodul 12.12), au fost evenimente literale care în cele din urmă l-au făcut pe faraon să-i elibereze pe israeliți din robie. Dacă urgiile nu ar fi avut loc, care a fost motivul pentru care faraon a lăsat poporul să plece? Și dacă moartea întâi-născuților nu s-ar fi petrecut, atunci Dumnezeu nu ar fi trecut prin Egipt în acea noapte și nici nu ar fi existat vreun motiv pentru care israeliții să stropească cu sânge ușiorii ușii. Dacă așa ar sta lucrurile, atunci prefigurarea sângelui lui Isus vărsat pe cruce ar fi golită de conținut, lucru care ar pune răstignirea în sine sub semnul îndoielii. Odată ce începem să punem la îndoială realitatea oricărei minuni, trebuie să nu luăm în considerare tot ceea ce spune Biblia că a rezultat din acea minune, lucru care în cele din urmă face ca toată Scriptura să ajungă sub semnul îndoielii.
Printre cele mai bine-cunoscute minuni ale Vechiului Testament se numără despărțirea Mării Roșii (Exodul 14), eveniment în timpul căruia faraon și mare parte din armata lui au fost înecați. Dacă acest incident e simbolic, atunci mai putem crede ceva din restul istorisirii? Au părăsit israeliții cu adevărat Egiptul? I-a urmărit armata lui faraon cu adevărat, și dacă da, cum au scăpat? Psalmul 78 este unul dintre multele pasaje în care Dumnezeu le amintește israeliților de minunile pe care le-a făcut ca să-i elibereze din robia egipteană. Aceste minuni, de asemenea, au sporit conștientizarea națiunilor înconjurătoare cu privire la Dumnezeul Iehova și au demonstrat că El este singurul Dumnezeu adevărat (Iosua 2.10). Idolii lor păgâni de lemn și piatră nu erau în stare de astfel de minuni.
În Noul Testament, Isus a înfăptuit multe minuni, începând cu cea de la nunta din Cana, unde a transformat apa în vin (Ioan 2.1-10). Cea mai spectaculoasă minune a fost probabil învierea lui Lazăr, după ce fusese mort timp de patru zile (Ioan 11). Toate minunile pe care le-a făcut Isus aveau ca scop să dovedească că era într-adevăr cine spunea că este – Fiul lui Dumnezeu. Când a potolit furtuna, în Matei 8, chiar ucenicii au fost uimiți: „Oamenii aceia se mirau și ziceau: «Ce fel de om este acesta, de-L ascultă până și vânturile și marea?»" (v. 27) Dacă minunile lui Isus nu ar fi fost reale, atunci relatările Evangheliei cu privire la vindecările Lui ar fi doar povestioare drăguțe, și acei oameni ar fi rămas apăsați de boli, punând la îndoială mila Lui (Matei 14.14, 10.34, Marcu 1.41). Dacă nu ar fi hrănit cu adevărat mii de oameni cu câteva pâini și câțiva pești, acei oameni ar fi rămas flămânzi și cuvintele lui Isus „Mă căutați ... pentru că ați mâncat din pâinile acelea și v-ați săturat." (Ioan 6.26) nu ar mai fi avut niciun înțeles. Dar Isus a vindecat, a creat mâncare pentru mii de oameni, a transformat apa în vin și l-a înviat pe Lazăr din morți. Ioan 2.23 ne spune că mulți au crezut în El datorită minunilor.
Toate minunile au avut un scop – să demonstreze că Dumnezeu nu e ca nicicare altul, că are control total asupra Creației și că, dacă poate înfăptui toate aceste lucruri miraculoase, nimic din viața noastră nu e prea greu, să nu poată face față. El vrea ca noi să ne încredem în El și să știm că poate face minuni și în viața noastră. Dacă minunile nu s-ar fi întâmplat, cum ne-am putea încrede în orice din ceea ce ne spune Biblia? Cum am putea crede Vestea bună a lui Dumnezeu a vieții veșnice prin Cristos? Când începem să punem la îndoială orice parte a Scripturii, tot Cuvântul lui Dumnezeu devine suspect și deschidem ușa minciunilor și distorsionărilor lui Satan, care încearcă să ne distrugă credința (1 Petru 5.8). Biblia trebuie citită și înțeleasă în mod literal, inclusiv relatările minunilor.
English
Trebuie luate minunile din Biblie în mod literal?