Întrebare
Ce spune Biblia despre moderație?
Răspuns
Moderația evită extremele, exercită reținere și e corelată cu autocontrolul. Moderația e un lucru bun, dar a trăi o viață moderată e o provocare. Mare parte din cultura vestică, în mod specific, e saturată cu exces. Biblia ne învață că excesul nu produce rezultate atât de bune și ne ajută să înțelegem în ce fel și de ce trebuie să trăim cu moderație.
O carte din Biblie care vorbește extraordinar pe subiectul moderației este Eclesiastul. Împăratul Solomon a fost cel mai înțelept împărat care a domnit vreodată peste Israel și a experimentat din plin excesul. Putem învăța foarte multe din concluziile acestui împărat înțelept. În Eclesiastul 2, Solomon enumeră multe proiecte și diverse plăceri pe care le-a urmărit: „Tot ce mi-au poftit ochii le-am dat; nu mi-am oprit inima de la nicio veselie, ci am lăsat-o să se bucure de toată truda mea, și aceasta mi-a fost partea din toată osteneala mea.” (v. 10) Totuși, în final, a rămas neîmplinit: „Apoi, când m-am uitat cu băgare de seamă la toate lucrările pe care le făcusem cu mâinile mele și la truda cu care le făcusem, am văzut că în toate este numai deșertăciune și goană după vânt și că nu este nimic trainic sub soare.” (v. 11) Solomon nu numai că a testat limitele plăcerii, ci a făcut același lucru și cu lucrurile pe care de obicei le considerăm bune, cum este înțelepciunea (Eclesiastul 1.12-18) și munca din greu (Ecelsiastul 2.17-23). Concluzia lui Solomon a fost că fiecare efort al său s-a dovedit fără noimă în sine. E darul lui Dumnezeu să te bucuri de viață și de darurile Lui (Eclesiastul 5.19). Dar dacă prețuim acele lucruri mai mult decât pe Dumnezeu, vom rămâne în continuare cu dorința după ceea ce inima noastră are nevoie cu adevărat – de El.
Chiar și lucrurile bune pot deveni o piedică pentru noi, dacă sunt folosite fără moderație. Ciocolata e bună, dar prea multă e nesănătoasă. Somnul e necesar, dar Biblia spune că prea mult somn duce la sărăcie (Proverbele 6.9-11). Copiii sunt în mod natural lipsiți de moderație – vor să audă aceeași poveste din nou și din nou, vor să mănânce prea mult dintr-un lucru, le lipsește reținerea în exprimarea emoțiilor. Parte din a fi maturi este să ne spunem „nu” nouă înșine, adică să învățăm valoarea moderației.
Unul dintre subiectele cele mai comune care ține de moderație este cel al consumului de alcool. Efeseni 5.18 ne poruncește: „Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare...” Acest lucru trebuie echilibrat cu faptul că Isus Însuși nu S-a abținut complet de la a bea (vezi Matei 11.19) și cu ceea ce i-a spus Pavel lui Timotei: „Să nu mai bei numai apă, ci să iei și câte puțin vin din pricina stomacului tău și din pricina deselor tale îmbolnăviri.” (1 Timotei 5.23) Dacă luăm aceste versete împreună, e clar că Biblia permite consumul de alcool, însă interzice în mod absolut să bei până în punctul de a te îmbăta, care e un exces. Unii oameni concluzionează că e mai bine să nu bei deloc, și acest lucru e prefect acceptabil, de asemenea.
Practicarea moderației e o disciplină bună. De fapt, autocontrolul este una dintre calitățile pe care Duhul Sfânt le produce în viața unui credincios (Galateni 5.22-23). Când nu trăim cu moderație – când ne lipsește autocontrolul într-un anumit domeniu al vieții noastre – lucrul acesta poate arăta că nu-I permitem lui Dumnezeu acces deplin în acel domeniu. Nu trebuie să trăim în înfrângere. Dumnezeu nu-i condamnă pe copiii Lui (Romani 8.1), și ni s-a acordat victorie asupra oricărui păcat (Faptele Apostolilor 13.38-39). În plus, Duhul Sfânt vrea să ne dea autocontrol. Când ne supunem lui Dumnezeu ca „jertfe vii” (Romani 12.1), El va împlini nevoile pe care încercăm să ni le împlinim noi înșine (1 Timotei 6.17). Oile care Îl urmează pe Bunul Păstor nu vor „duce lipsă de nimic” (Psalmul 23.1).
Lumea face apel la pofta trupească și ne propune minciuna că avem nevoie de mai multă plăcere, mai multe lucruri, mai mult divertisment etc. De fapt, lucrul de care avem nevoie e Dumnezeu. Dumnezeu ne-a conceput în așa fel încât să avem nevoie de El și să-L dorim mai presus de orice (vezi Matei 4.4). Toate celelalte lucruri trebuie să fie cu moderație.
Singurul domeniu în care nu trebuie să ne preocupăm de moderație este Dumnezeu Însuși. Trebuie să-L iubim pe Dumnezeu fără limite (Luca 10.27). Nu putem avea niciodată prea mult din Dumnezeu și nu-L putem iubi niciodată prea mult. Și cu cât Îi cerem mai mult să ne umple și să ne invadeze viața cu Duhul Său Sfânt, cu atât mai ușor devine să trăim în moderație în toate celelalte lucruri.
English
Ce spune Biblia despre moderație?