Întrebare
Ce trebuie făcut dacă un soț și o soție nu cad de acord cu privire la zeciuială/cât de mult să dea?
Răspuns
Când un soț și o soție nu cad de acord în privința „zeciuielii” sau a cât de mult să dea la biserica locală și alte lucrări, pot apărea conflicte. În primul rând, e important să înțelegem că creștinii aflați sub Noul Legământ nu au obligația să dea zeciuială 10% din venitul lor. Dumnezeu a instituit zeciuiala în Israel în economia Vechiului Testament. Zeciuiala era o practică și înainte de darea Legii (Genesa 14.20), iar Leviticul 27.30 spune că oamenii trebuiau să dea zeciuială din pământ, din sămânță sau din rodul pomilor, pentru că toate Îi aparțin Domnului. În Deuteronomul 14.22, Moise le relatează celor din popor că Dumnezeu spune: „Să iei zeciuială din tot ce-ți va aduce sămânța, din ce-ți va aduce ogorul în fiecare an.” Poporul Israel trebuia să aducă o zecime din tot sporul lor și să-I dea înapoi Domnului. Zeciuiala susținea cortul întâlnirii, iar mai târziu Templul și preoțimea.
În ziua de azi, zeciuielile și dărniciile noastre sunt o ofrandă a dragostei pe care o dăm Domnului ca mulțumire pentru binecuvântările pe care le primim ca copii ai Săi. Nu mai suntem sub Legea economiei Vechiului Testament, ci în epoca harului. Zeciuielile și dărniciile noastre sunt o modalitate de a susține lucrarea lui Dumnezeu în bisericile noastre locale, cât și efortul misionar.
Când Îi dăruim Domnului, trebuie să facem acest lucru cu voioșie. „Să știți: cine seamănă puțin, puțin va secera, iar cine seamănă mult, mult va secera. Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci «pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu».” (2 Corinteni 9.6-7) Dăruirea din constrângere sau pentru a compensa o lipsă nu ne va fi de folos spiritual, nici nu va aduce binecuvântare asupra casei noastre.
Potrivit cu ordinea lui Dumnezeu, soțul și soția sunt una (Marcu 10.8). În mod ideal, soțul și soția trebuie să discute despre dărnicia lor și să cadă de acord atât în privința sumei potrivite, cât și a locurilor potrivite în care să dăruiască, potrivit cu principiile biblice. Dacă există neînțelegeri cu privire la dărnicie, soția nu poate uzurpa autoritatea soțului ei și să dea în locul lui sau să încerce să-l oprească să dea. Făcând acest lucru, soția își arogă autoritatea capului (Efeseni 5.22-23), și acest lucru e în afara ordinii stabilite de Dumnezeu. Soțiile trebuie să umble în ascultare de porunca lui Dumnezeu și să se supună ca Lui (Efeseni 5.22). La fel, soții trebuie să se supună lui Dumnezeu și să-și iubească soțiile cu dăruire de sine (Efeseni 5.22-23). Un soț trebuie, în duh de rugăciune, să ia în considerare părerea soției lui și în cele din urmă să urmeze călăuzirea Domnului. Dacă unul dintre soți este necredincios, se aplică aceleași principii. Soțul, fiind cap al familiei, poartă responsabilitatea finală a deciziei cu privire la dărnicie.
Supunerea față de ordinea lui Dumnezeu va aduce binecuvântare și harul de a sta în credință. Dumnezeu are o modalitate de a face lucrurile, și putem sta liniștiți plini de încredere și să privim, fără să luăm asupra noastră sarcina de a îndrepta ceea ce pare greșit. În 1 Samuel găsim acest principiu etern: „Samuel a zis: «Îi plac Domnului mai mult arderile-de-tot și jertfele decât ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decât jertfele și păzirea cuvântului Său face mai mult decât grăsimea berbecilor.»” (1 Samuel 15.22)
English
Ce trebuie făcut dacă un soț și o soție nu cad de acord cu privire la zeciuială/cât de mult să dea?