settings icon
share icon
Întrebare

Ce este neoortodoxia?

Răspuns


Neoortodoxia este o mișcare religioasă care a început după Primul Război Mondial ca o reacție împotriva ideilor eșuate ale protestantismului liberal. A fost dezvoltată în principal de către teologii elvețieni Karl Barth și Emil Brunner. Alții au numit-o „neoortodoxie” pentru că au văzut-o ca pe o renaștere a vechii teologii reformate. Neoortodoxia se deosebește de „vechea” ortodoxie în ceea ce privește concepția ei despre Cuvântul lui Dumnezeu și păcat.

Conceptul ortodox susține că Biblia este Cuvântul revelat al lui Dumnezeu, dat prin inspirația lui Dumnezeu. Prin inspirație, atât verbală, cât și mecanică, se înțelege că Duhul Sfânt a fost în control deplin al celui care scria Biblia, fie dictându-i direct tot ceea ce scria, fie folosind persoana ca pe o unealtă prin care să lucreze. Această doctrină a inspirației ajunge la concluzia logică că manuscrisele originale sunt fără greșeală sau contradicție. Biblia este revelația completă și suficientă a lui Dumnezeu. Două pasaje care susțin acest concept sunt 2 Timotei 3.16-17 și 2 Petru 1.21-21.

Neoortodoxia definește Cuvântul lui Dumnezeu ca fiind Isus (Ioan 1.1) și spune că Biblia este pur și simplu interpretarea umană a acțiunilor Cuvântului. Prin urmare, Biblia nu e inspirată de Dumnezeu și, fiind un document uman, diferite părți din ea pot să nu fie literalmente adevărate. Dumnezeu a vorbit prin „istoria răscumpărării” și vorbește și acum când oamenii Îl „întâlnesc” pe Isus, dar Biblia în sine nu este adevăr obiectiv.

Neoortodoxia ne învață că Biblia este un canal de revelație, în timp ce ortodoxia crede că este chiar revelația. Aceasta înseamnă că, pentru teologul neoortodox, revelația depinde de experiența (sau interpretarea personală) a fiecărui individ. Biblia „devine” Cuvântul lui Dumnezeu numai atunci când Dumnezeu folosește cuvintele ei pentru a-l îndrepta pe cineva spre Cristos. Detaliile Bibliei nu sunt atât de importante cum este a avea o întâlnire cu Isus care să-ți schimbe viața. Adevărul, prin urmare, devine o experiență mistică și nu e afirmat în mod definitoriu în Biblie.

Concepția neoortodoxă despre păcat este că acesta e o respingere a responsabilității noastre de a-l trata bine pe aproapele nostru. Rezultatul păcatului e dezumanizarea, însoțită de lipsa bunătății, neiertare, singurătate și o imensitate de rele sociale. Mântuirea vine la aceia care au o întâlnire subiectivă cu Cristos – nu e necesară acceptarea vreunui set de adevăruri. Neoortodoxia pune accent pe lucrarea socială și responsabilitatea noastră etică de a-i iubi pe alții.

Neoortodoxia a influențat ramuri mai puțin conservatoare ale Bisericii Prezbiteriene și Luterane din Statele Unite ale Americii, pe lângă alte denominații. Deși scopul original de a asigura o alternativă mai biblică la liberalism e lăudabil, totuși învățătura neoortodoxă conține câteva pericole inerente. Ori de câte ori adevărul e determinat potrivit cu ceea ce e relevant pentru experiența mea, există posibilitatea relativismului. Orice doctrină care consideră că Biblia e un document în întregime uman conținând erori erodează chiar temelia creștinismului biblic.

Nu putem avea cu adevărat o „întâlnire” cu Isus care să ne schimbe viața fără să credem în același timp anumite lucruri așa cum sunt prezentate în Biblie. „Astfel, credința vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Cristos.” (Romani 10.17) Conținutul credinței noastre este moartea și învierea lui Cristos (1 Corinteni 15.3-4).

Ucenicii au avut parte de o „întâlnire” cu Isus în Luca 24. Inițial au interpretat greșit evenimentul, însă: „Plini de frică și de spaimă, ei credeau că văd un duh.” (versetul 37) Numai când Isus i-a informat despre adevăr (că a fost înviat în trup) au putut înțelege realitatea situației. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o întâlnire cu Isus, dar avem nevoie și ca acea întâlnire să fie interpretată prin adevărul Cuvântului lui Dumnezeu. Altfel, experiența ne poate duce în rătăcire.

Iuda 1.3 ne spune: „Să luptați pentru credința care a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna.” Credința ne-a fost încredințată prin intermediul Bibliei, Cuvântul scris al lui Dumnezeu. Trebuie să nu compromitem adevărul pe care Dumnezeu l-a rostit în mod inerant și deplin în Cuvântul Său.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este neoortodoxia?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries