Întrebare
Care sunt diferitele nume ale israeliților și ce înseamnă ele?
Răspuns
Poporul evreu este denumit în Biblie sub mai multe nume diferite. Ei sunt numiți israeliți, evrei, iudei, copii ai lui Avraam, fiica Sionului, poporul ales al lui Dumnezeu etc.
Unul dintre cele mai frecvente nume pentru poporul evreu din Biblie este "israeliți". Acest titlu a fost folosit în același sens în care cetățenii americani sunt numiți "americani". Israeliții erau cetățeni ai Israelului. Cu toate acestea, originea cuvântului Israel se găsește în legătură cu Iacov, nepotul lui Avraam. După ce s-a luptat toată noaptea cu un înger, Iacov a primit numele "Israel", care înseamnă "cel care se luptă cu Dumnezeu". Descendenții lui Iacov au inclus 12 fii, care au devenit conducătorii celor 12 seminții ale lui Israel.
Un al doilea nume comun pentru poporul evreu este "evrei". Cuvântul evreu provine de la termenul Iuda, seminția conducătoare a lui Israel. Un evreu era, literalmente, "unul din țara lui Iuda", deși mai târziu cuvântul a ajuns să fie aplicat oricărui israelit, indiferent de seminția din care făcea parte. Prima apariție a cuvântului evreu în Vechiul Testament este în Estera 2:5, unde Mardoheu este numit "Mardoheu, evreul".
Un alt nume comun pentru poporul evreu este "evrei". Prima mențiune a unui "evreu" în Biblie este Geneza 14:13, unde Avraam este numit "Avram Evreul". Mulți cred că "evreul" în acest context este legat de Eber, un strămoș al lui Avraam menționat în Geneza 11:14-16. Indiferent de semnificația termenului, legătura sa originală este cu Avraam ca fondator al poporului evreu.
Poporul evreu este numit și "fiii lui Avraam" sau "copiii lui Avraam". Apostolul Pavel s-a adresat evreilor din Antiohia folosind acest termen în Fapte 13:26 (vezi și Romani 9:7). "Copiii lui Avraam", bineînțeles, subliniază relația dintre Avraam și poporul evreu. Atât Isus, cât și Pavel i-au îndemnat pe evrei nu numai să fie copii ai lui Avraam prin naștere, ci și să imite credința lui Avraam (Ioan 8:39-40; Romani 4).
"Fiica Sionului" se găsește în multe cărți profetice și este o referire poetică la națiunea Israel. Adesea, pasajele care conțin "fiica Sionului" se referă la răscumpărarea și mântuirea rămășiței lui Israel, în special în contextul venirii lui Mesia (Țefania 3:14; Plângeri 4:22; Mica 4:8; Zaharia 9:9; Isaia 52:2).
În Vechiul Testament, "poporul ales al lui Dumnezeu" este un alt nume pentru israeliți (1 Împărați 3:8; Isaia 47:6; 65:9). Acest termen subliniază faptul că evreii au avut un scop și o chemare specială, din vremea lui Avraam până în vremea lui Mesia, și că ei vor figura din nou în planul lui Dumnezeu pentru viitor. "Voi sunteți un popor sfânt pentru Domnul Dumnezeul vostru. Domnul Dumnezeul tău te-a ales dintre toate popoarele de pe fața pământului ca să fii poporul Său, comoara Lui" (Deuteronomul 7:6).
Dumnezeu a promis o binecuvântare tuturor popoarelor lumii prin urmașii lui Avraam (Geneza 12:1-3). Isus Hristos, din seminția lui Iuda, S-a născut în Betleem și a locuit în Nazaret, în Galileea. În El am fost binecuvântați cu toții.
English
Care sunt diferitele nume ale israeliților și ce înseamnă ele?