settings icon
share icon
Întrebare

Este religia opiul maselor?

Răspuns


Etichetarea creștinismului (și/sau a altor religii) ca fiind „opiul popoarelor” sau „opiul maselor” este o tactică foarte obișnuită folosită de către cei care resping religia. Folosirea sintagmelor de acest fel e un mod de a da la o parte religia fără încercarea de a o contracara sau a o lua în discuție. Karl Marx nu a fost primul care a folosit această sintagmă, dar cei mai mulți oameni se gândesc la el când folosesc acest atac. Argumentul lui Marx a fost că religia le dă oamenilor o fericire artificială, iluzorie – așa cum o oferă opiul unui dependent de droguri – și eliberarea oamenilor de această iluzie nerealistă era parte din construirea unei societăți mai bune.

Începând în primul rând cu Marx, acuzația cu „opiul maselor” e folosită adesea de către atei. Pentru că resping existența lui Dumnezeu, trebuie să explice cumva existența continuă a religiei. Ei nu văd nevoia de religie, astfel că nu înțeleg nevoia altora de ea. Marx nu a specificat creștinismul în respingerea religiei. În schimb denunța religia în general folosind termenul „popoarelor” într-un sens peiorativ, însemnând săraci, ignoranți și ușor de amăgit. Argumentul esențial pentru zicerea cu „opiul maselor” este că religia este pentru cei slabi de minte și tulburați emoțional, care au nevoie de o cârjă să facă față vieții. Ateii din ziua de azi fac afirmații similare, cum este ideea că „Dumnezeu e un prieten imaginar pentru adulți”.

Așadar, este religia doar „opiul maselor”? Este singura realizare a religiei faptul că oferă o cârjă emoțională pentru oamenii slabi de minte? Câteva aspecte simple vor răspunde la întrebare cu un hotărât „nu”. (1) Există argumente logice, științifice și filosofice puternice pentru existența lui Dumnezeu. (2) Faptul că omenirea e vătămată și are nevoie de răscumpărare/salvare (mesajul central al religiei) se poate vedea clar în toată lumea. (3) În istoria omenirii, cea mai mare majoritate a celor mai intelectuali și străluciți scriitori și gânditori au fost teiști. Au folosit unii religia pe post de cârjă? Da. Înseamnă acest lucru că afirmațiile religiei sunt invalide? Nu. Religia este răspunsul natural la dovezile pentru existența lui Dumnezeu și recunoașterea faptului că suntem vătămați și avem nevoie să fim reabilitați.

În același timp, trebuie să facem deosebirea între religia falsă, care dă o siguranță falsă – așa cum opiul dă un sentiment fals de bine – și creștinismul, care e singura religie adevărată și singura speranță pentru omenire. Religia falsă se bazează pe ideea că omul, printr-un anume efort din partea lui (fapte) se poate face plăcut în fața lui Dumnezeu. Numai creștinii recunosc că omul este „mort în greșeli și în păcate” și e incapabil să facă ceva vrednic de veșnicia în cer. Numai creștinismul oferă o soluție la incapacitatea totală a omului – moartea substitutivă a lui Isus Cristos pe cruce.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Este religia opiul maselor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries