settings icon
share icon
Întrebare

Ce este păcatul omiterii?

Răspuns


Iacov 4.17 declară: „Deci cine știe să facă bine și nu face săvârșește un păcat!” Un păcat al omiterii e un păcat care e rezultatul faptului de a nu face ceva ce Cuvântul lui Dumnezeu ne învață că trebuie să facem. În general e folosit în contrast cu sintagma corespunzătoare „păcatul comiterii”, sau păcate pe care o persoană le comite în mod activ. Pavel pune în contrast aceste două concepte în Romani 7.14-20. El detestă tendința lui înspre ambele aceste tipuri de păcate. El face ceea ce nu vrea să facă și știe că e greșit – păcatul comiterii – și nu face ceea ce știe că trebuie să facă și vrea cu adevărat să facă – păcatul omiterii. Aici e o imagine a naturii noi care e în conflict cu carnea în care locuiește.

În Noul Testament, exemplul clasic dat de Isus este relatarea despre Samariteanul Milostiv. După ce un om a fost bătut și lăsat în nevoie de ajutor, primii doi oameni care au trecut pe lângă – un preot și un levit, ambii știind mai bine ce trebuiau să facă – eșuează în a acționa. Cel de-al treilea om, un samaritean, s-a oprit să dea dovadă de compasiune față de omul aflat în nevoie (Luca 10.30-37). Isus a folosit acest exemplu să ne învețe că, a fel, trebuie și noi să îi ajutăm pe cei în nevoi. Făcând acest lucru, a comunicat în mod clar faptul că e un păcat să eviți să faci bine, la fel cum e păcat să urmărești ceea ce este rău.

Isus descrie mai departe păcatul omiterii în Matei 25.31-46. Caprele, cei care sunt alungați de Cristos, sunt cei care i-au văzut pe alții flămânzi și setoși, dar nu le-au dat mâncare și apă. Ei sunt cei care i-au văzut pe alții că duc lipsă de îmbrăcăminte, că sunt bolnavi sau în închisoare, dar nu au făcut nimic pentru a-i îmbrăca sau a le oferi alinare. Toate acestea sunt exemple de păcate ale omiterii. Nu s-a comis niciun păcat împotriva acestor oameni aflați în nevoie – nu au fost înfometați în mod intenționat sau privați de îmbrăcăminte. Dar păcatul omiterii a fost comis atunci când cei care le-ar fi putut asigura cele necesare nu au făcut acest lucru.

În cele din urmă, apostolul Pavel ne oferă o afirmație-sumar care explică de ce trebuie să facem ceea ce este drept și să ne abținem de la a face păcatele omiterii: „Să nu obosim în facerea binelui, căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.” (Galateni 6.9) Când facem voia Tatălui nostru ceresc (Matei 12.50), evităm păcatele omiterii și trăim o viață productivă, roditoare, care Îi este plăcută lui Dumnezeu (Romani 12.1-2, Ioan 15.1-11).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este păcatul omiterii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries