settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre a găsi pacea minții?

Răspuns


Cei mai mulți oameni ar defini „pacea minții” ca fiind absența stresului mintal și al anxietății. Singurul loc în care găsim ceva asemănător cu „pacea minții” în Biblie e în 2 Corinteni 2.13, unde Pavel spune că nu a avut „liniște”, pentru că nu l-a găsit pe Tit în Troa. Forma exactă este „liniște în duhul meu”.

Biblia folosește cuvântul pace în câteva moduri diferite. Pace uneori se referă la o stare de prietenie între Dumnezeu și om. Această pace între un Dumnezeu sfânt și o omenire păcătoasă a fost realizată de moartea ca jertfă a lui Cristos, „făcând pace prin sângele crucii Lui” (Coloseni 1.20). Mai mult, ca Mare Preot, Domnul Isus menține această stare de prietenie pentru toți cei care „se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăiește pururea ca să mijlocească pentru ei” (Evrei 7.25). Această stare de prietenie cu Dumnezeu e necesară pentru al doilea tip de pace, cea care uneori se referă la o minte liniștită. Numai când „avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Cristos” (Romani 5.1) putem experimenta adevărata pace a minții, care e o roadă a Duhului Sfânt, cu alte cuvinte rodul Lui arătat în noi (Galateni 5.22-23).

Isaia 26.3 ne spune că Dumnezeu ne va ține în „pace perfectă” dacă mintea noastră „se încrede” în El, adică se bazează pe El, e centrată în El și nădăjduiește în El. Liniștea minții noastre e „perfectă” sau imperfectă în măsura în care „mintea e fixată” în Dumnezeu, în loc să fie fixată la noi înșine sau la problemele noastre. Pacea e experimentată atunci când credem ceea ce spune Biblia despre apropierea lui Dumnezeu, așa cum este în Psalmul 139.1-12, și despre bunătatea și puterea Lui, îndurarea și dragostea Lui pentru copiii Săi și suveranitatea Lui deplină asupra tuturor circumstanțelor vieții. Însă nu ne putem încrede în cineva pe care nu-l cunoaștem, așadar e de importanță crucială să ajungem să-L cunoaștem în mod intim pe Prințul Păcii, Isus Cristos.

Pacea este experimentată ca rezultat al rugăciunii. „Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus.” (Filipeni 4.6-7)

Putem experimenta o minte și o inimă liniștite atunci când recunoaștem că un Tată atotînțelept și iubitor are un scop cu încercările noastre. „Știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său.” (Romani 8.28)

Dumnezeu poate scoate o mulțime de lucruri bune, inclusiv pace, din necazurile pe care le experimentăm. Chiar și disciplinarea și pedepsirea din partea Domnului „vor aduce roada dătătoare de pace a neprihănirii în viața noastră” (Evrei 12.11). Toate acestea ne oferă o nouă ocazie să „nădăjduim în Dumnezeu” și în cele din urmă „să-L lăudăm” (Psalmul 43.5). Ele ne ajută să-i „mângâiem” pe alții care trec prin încercări similare (2 Corinteni 1.4) și „lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veșnică de slavă”, care le întrece cu mult pe toate (2 Corinteni 4.17).

Pacea minții și liniștea duhului care o însoțește sunt disponibile numai când avem adevărata pace cu Dumnezeu prin jertfa lui Cristos pe cruce ca plată pentru păcatele noastre. Cei care încearcă să găsească pacea prin căutarea lucrurilor lumești vor descoperi cu tristețe că s-au înșelat. Însă pentru creștini, pacea minții e disponibilă prin cunoașterea intimă a lui Dumnezeu și prin încrederea deplină în El, care „îngrijește de toate trebuințele noastre, după bogăția Sa, în slavă, în Isus Cristos” (Filipeni 4.19).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre a găsi pacea minții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries