settings icon
share icon
Întrebare

Este paralizia somnului rezultatul unui atac spiritual?

Răspuns


Paralizia somnului poate fi un lucru foarte înfricoșător. În ea, știi că dormi, încerci să te trezești, dar nu poți. Este adesea însoțită de un sentiment irațional de teroare totală și, uneori, de imagini cu figuri în mantii negre. Multe culturi au dezvoltat explicații supranaturale pentru paralizia somnului. În China, se numește mèng yǎn, "fantoma care apasă pe corp". În unele țări musulmane, este asociată cu un djinn malefic. În Africa, se numește "vrăjitoarea care te călărește pe spate".

Cu toate acestea, există o explicație complet fiziologică pentru fenomenul cunoscut sub numele de paralizie a somnului. În timp ce adormim, mintea noastră poate intra într-o stare hipnagogică. Este ceea ce se întâmplă atunci când mintea încă conștientă a celui care doarme se confruntă cu imagini de vis. În momentul în care unii oameni se trezesc, ei experimentează o stare hipnopompică, care reprezintă mintea care visează confruntată cu stimuli din lumea reală. În ambele cazuri, visele pot părea foarte reale, căpătând o senzație vie, halucinantă. Adesea, aceste imagini sunt reprezentate de pete negre, pe care mintea confuză le interpretează drept figuri umane, numite uneori "oameni din umbră". Halucinațiile pot lua, de asemenea, forma unor sunete, cum ar fi o bubuitură puternică sau un plâns de copil. Aceste episoade încep frecvent cu o senzație de cădere urmată de o "smucitură hipnică", în care mușchii corpului se contractă violent.

Una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe cu paralizia somnului este includerea visului lucid și a trezirii false. Cel care doarme recunoaște că doarme și încearcă să se trezească. El deschide ochii ușurat, dar în curând își dă seama că încă doarme. Acest lucru poate continua o perioadă de timp, uneori rezultând o conștientizare reală a împrejurimilor sale reale - presiunea păturilor, lumina camerei dincolo de pleoapele sale - dar tot cu incapacitatea de a se trezi complet. Această conștientizare poate scăpa din nou, readucându-l pe cel care doarme la halucinații.

Paralizia musculară în somn este un lucru necesar. Persoanele care își pun în scenă visele în mod regulat sunt predispuse la răniri accidentale - chiar și la sărituri de la ferestre. Cu toate acestea, să știi că dormi și că ești paralizat poate fi înfricoșător. Îți spui să deschizi ochii, doar pentru a fi prins într-o altă trezire falsă. O teorie este că paralizia în somn afectează mai complet părțile mari ale corpului. Puteți încerca să vă treziți mișcând degetele de la picioare sau de la mâini. De asemenea, este posibil să vă rugați în această perioadă. Acest lucru va oferi adesea un confort care vă permite să cădeți din nou în inconștiență. Puteți evita paralizia somnului dacă vă odihniți suficient și evitați drogurile și alcoolul.

Probabil că în marea majoritate a cazurilor, paralizia somnului este doar o ciudățenie în ciclul REM al unei persoane, nu un atac spiritual. În același timp, nu se poate nega faptul că demonii ne pot ataca și ne atacă. Pare plauzibil, deci, că demonii ne pot ataca și ne atacă în timp ce dormim. În Evanghelii, mai multe cazuri de atac demonic au implicat simptome fizice clare. Așadar, este posibil ca un atac demonic să aibă ca rezultat simptome asemănătoare cu paralizia somnului. Oricum ar fi, avem un Dumnezeu care veghează asupra noastră, indiferent dacă suntem treji sau adormiți (1 Ioan 4:4).

"În pace mă voi culca și voi dormi, căci numai Tu, Doamne, mă faci să locuiesc în siguranță" (Psalmul 4:8).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Este paralizia somnului rezultatul unui atac spiritual?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries