settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre a fi un bun părinte?

Răspuns


Creşterea copiilor poate fi o slujbă dificilă şi chinuitoare, însă poate fi unul din lucrurile cele mai pline de satisfacţie şi împlinire pe care le putem face. Dumnezeu are extrem de multe de spus despre cum putem avea succes în creşterea copiilor noştri în sfinţenie. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să îi învăţăm adevărul despre Cuvântul lui Dumnezeu.

Alături de a-L iubi pe Dumnezeu şi a fi un exemplu sfânt prin dedicarea noastră faţă de poruncile Lui, noi trebuie “Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâni, şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi. Să le scrii pe uşiorii casei tale şi pe porţile tale.” (Deuteronom 6:7-9). Prin respectarea figurativă a acestor porunci pe care Dumnezeu le-a dat evreilor, este nevoie să ne învăţăm copiii că închinarea Domnului trebuie să fie constantă, nu doar rezervată pentru duminica dimineaţă sau pentru rugăciunile de seara.

Deşi copiii noştri învaţă o mulţime de lucruri prin învăţare directă, ei capătă mai multe cunoştinţe şi obiceiuri privindu-ne pe noi. Iată de ce trebuie să fim atenţi în tot ceea ce facem. În primul rând trebuie să recunoaştem şi să ne asumăm rolurile date de Dumnezeu. Soţii şi soţiile trebuie să se poarte cu respect şi să fie supuşi unii altora (Efeseni 5:21). În acelaşi timp, Dumnezeu a stabilit o linie a autorităţii în familie cu scopul de a păstra ordinea.

1 Corinteni 11:3 spune “Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, şi că Dumnezeu este capul lui Hristos.” Noi ştim că Hristos nu este inferior lui Dumnezeu, şi tot astfel o femeie nu este inferioară soţului ei. Dumnezeu recunoaşte că, totuşi, fără supunere faţă de autoritate, nu există ordine. Responsabilitatea soţului de a fi capul casei sale se manifestă şi în a îşi iubi soţia ca şi pe propriul trup, în acelaşi mod plin de sacrificiu pe care Hristos l-a arătat iubindu-Şi Biserica (Efeseni 5:25-29).

Ca răspuns la această conducere în dragoste, nu îi va fi dificil soţiei să se supună autorităţii soţului ei (Efeseni 5:24, Coloseni 3:18). Principala ei responsabilitate este să îşi iubească soţul şi copiii, să trăiască înţelept şi pur, şi să aibă grijă de căminul ei (Tit 2:4-5). Femeile sunt în mod natural înzestrate cu capacitatea de a hrăni faţă de bărbaţi pentru că ele au fost astfel create ca să fie cele care se ocupe de bebeluşi.

Disciplina şi învăţătura sunt părţi integrale ale slujbei de părinte. Proverbe 13:24 spun: “Cine cruţă nuiaua, urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte, îl pedepseşte îndată.” Copiii care cresc în cămine fără disciplină se simt nedoriţi şi fără valoare. Ei îşi pierd direcţia în viaţă şi autocontrolul, şi pe măsură ce cresc devin rebeli şi fără respect faţă de autoritate, inclusiv faţă de cea a lui Dumnezeu. “Disciplinează-ţi copilul, căci tot mai este nădejde. Dacă nu faci astfel, îi vei ruina viaţa” (Proverbe 19:18 – traducere literală).

În acelaşi timp, disciplina trebuie echilibrată cu dragoste, altfel copiii vor creşte plini de resentimente, descurajaţi şi rebeli (Coloseni 3:21). Dumnezeu recunoaşte că disciplina este dureroasă atunci când se întâmplă (Evrei 12:11), însă dacă este urmată de îndrumare cu dragoste, este în mod remarcabil benefică pentru copil. “Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i, în mustrarea şi învăţătura Domnului” (Efeseni 6:4).

Este important să îi implicăm pe copii în familia Bisericii şi în misiune cât sunt încă tineri. Frecventaţi cu toată familia o Biserică în care Biblia este studiată (Evrei 10:25), lăsaţi-i să vă vadă cum voi înşivă, ca părinţi, studiaţi Cuvântul lui Dumnezeu, şi studiaţi împreună cu ei. Discutaţi cu ei despre lumea din jurul lor aşa cum o văd ei şi învăţaţi-i despre slava lui Dumnezeu prin viaţa de zi cu zi. “Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate dela ea” (Proverbe 22:6).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre a fi un bun părinte?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries