Întrebare
Ce sunt pelagianismul şi semipelagianismul?
Răspuns
Pelagius a fost un călugăr care a trăit la sfârşitul anilor 300 şi începutul anilor 400 d.Cr. Pelagius a învăţat că fiinţele umane se nasc inocente, fără pata păcatului originar sau moştenit. El a crezut că Dumnezeu a creat în mod direct fiecare suflet uman şi că, prin urmare, fiecare suflet omenesc a fost la început fără păcat. Pelagius a crezut că păcatul lui Adam nu a afectat următoarele generaţii ale omenirii. Acest punct de vedere a devenit cunoscut ca pelagianism.
Pelagianismul contrazice multe pasaje biblice şi principii scripturale. Mai întâi, Biblia ne spune că suntem păcătoşi încă din momentul conceperii (Psalmul 51.5). Mai departe, Biblia învaţă că toate fiinţele umane mor ca urmare a păcatului (Ezechiel 18.20, Romani 6.23). În timp ce pelagianismul spune că fiinţele umane nu se nasc cu o înclinaţie naturală înspre păcat, Biblia spune exact opusul (Romani 3.10-18). Romani 5.12 afirmă în mod clar că păcatul lui Adam este motivul pentru care păcatul a contaminat restul omenirii. Oricine care a crescut copii poate adeveri faptul că copilaşii trebuie învăţaţi cum să se comporte frumos, dar nu au nevoie să fie învăţaţi cum să păcătuiască. Pelagianismul, prin urmare, este în mod clar nescriptural, şi astfel trebuie respins.
Semipelagianismul învaţă în esenţă că omenirea este întinată de păcat, dar nu în măsura în care să nu putem coopera cu harul lui Dumnezeu pe cont propriu. Semipelagianismul este, în esenţă, pervertire parţială, în opoziţie cu pervertirea totală. Aceleaşi pasaje biblice care resping pelagianismul vor respinge şi semipelagianismul. Romani 3.10-18 categoric nu descrie omenirea ca fiind parţial întinată de păcat. Biblia învaţă în mod clar că fără ca Dumnezeu să ne „atragă”, noi suntem incapabili să cooperăm cu harul lui Dumnezeu. „Nimeni nu poate veni la Mine, dacă nu-l atrage Tatăl, care M-a trimis” (Ioan 6.44). La fel ca pelagianismul, semipelagianismul este nebiblic şi, prin urmare, trebuie respins. English
Ce sunt pelagianismul şi semipelagianismul?