Întrebare
Ce este pikuach nefesh?
Răspuns
Pikuach nefesh înseamnă în ebraică "a salva o viață". Vine de la principiul rabinic pikkuah nefesh doheh Shabbat - "salvarea unei vieți în pericol are prioritate față de Sabat". Principiul provine dintr-o interpretare rabinică a versetului Levitic 18:5: "Să păziţi legile şi poruncile Mele: omul care le va împlini va trăi prin ele. Eu sunt Domnul!" Talmudul babilonian subliniază că Dumnezeu spune că poporul Său va "trăi prin" Lege - spre deosebire de "a muri prin" ea. Astfel, Legea este concepută pentru a promova viața, iar conservarea vieții umane este o prioritate mai mare decât respectarea Legii.
În Legea lui Moise, Dumnezeu i-a spus lui Israel să nu lucreze în ziua de Sabat, iar pedeapsa pentru lucrul în Sabat era moartea (Numeri 15:32 și următoarele). Cu toate acestea, pikuach nefesh spune că, dacă viața cuiva este în pericol, atunci este permisă încălcarea Sabatului prin muncă pentru a salva viața acelei persoane. De exemplu, șoferii de ambulanță evrei pot lucra și purta poveri în Sabat, iar asistentele evreiești pot acorda îngrijiri medicale pacienților lor în Sabat. Cu toate acestea, pikuach nefesh implică mai mult decât permisiunea de a încălca Legea; ea cere încălcarea acesteia atunci când este în joc o viață. În chestiuni de viață și de moarte, ne revine obligația de a acționa, chiar și atunci când această acțiune încalcă litera Legii.
Isus a urmat principiul pikuach nefesh atunci când a vindecat oameni în Sabat (Luca 13:10-13). Când un lider al sinagogii a obiectat, Isus Și-a apărat acțiunile prin această provocare: "Oare în ziua Sabatului nu-şi dezleagă fiecare din voi boul sau măgarul de la iesle şi-l duce de-l adapă?" (Luca 13:15) Dacă se poate încălca Sabatul de dragul animalelor, cu atât mai mult de dragul ființelor umane, create după chipul lui Dumnezeu. După cum a subliniat Isus, Sabatul a fost făcut pentru om, nu omul pentru Sabat (Marcu 2:27).
Desigur, credincioșii în Isus nu mai sunt obligați să țină Sabatul. Suntem sub o lege nouă - Legea lui Hristos, în care "ne purtăm sarcinile unii altora" (Galateni 6:2; vezi și Coloseni 2:16). Deoarece creștinii nu sunt legați de Legea mozaică, regula pikuach nefesh nu li se aplică cu adevărat. Cu toate acestea, în cadrul Vechiului Legământ, Isus a aprobat pikuach nefesh ca principiu care reflectă mila și compasiunea lui Dumnezeu.
English
Ce este pikuach nefesh?