Întrebare
Care este semnificația Porții de Est a Ierusalimului?
Răspuns
Orașul Vechi al Ierusalimului este înconjurat de un zid care conține opt porți principale. Pornind de la cea mai nordică poartă, în sensul invers acelor de ceasornic, se află Poarta lui Irod, Poarta Damascului, Poarta Nouă, Poarta Iafo, Poarta Sionului, Poarta Dungului, Poarta de Est și Poarta Leilor. Poarta de Răsărit, orientată spre Muntele Măslinilor, peste Valea Chedron, este unică prin faptul că este complet închisă. Unii comentatori văd în obstrucția Porții de Est o împlinire a profeției biblice.
Poarta de Est a Ierusalimului este numită și Poarta de Aur sau Poarta Frumoasă (Faptele Apostolilor 3:2). În ebraică, este Sha'ar Harahamim, "Poarta Milostivirii". În prezent, este cea mai veche poartă din Orașul Vechi, fiind construită în secolul al VI-lea sau al VII-lea d.Hr. De asemenea, este poarta care oferă cel mai direct acces la Muntele Templului - dacă o persoană ar putea trece prin arcadele Porții de Est, ar fi foarte aproape de locul unde se afla Templul evreiesc. Când Isus a intrat în Ierusalim de pe Muntele Măslinilor, în Matei 21, El a folosit o poartă aflată în aceeași locație ca actuala Poartă de Est sau Poarta de Aur.
Poarta de Est a fost sigilată în 1540-41 d.Hr. din ordinul lui Soliman Magnificul, un sultan al Imperiului Otoman. Se crede că motivul închiderii Porții de Est a fost acela de a-L împiedica pe Mesia evreul să intre în Ierusalim. Tradiția evreiască afirmă că Mesia va trece prin Poarta de Est atunci când va veni să domnească. Musulmanul Suleiman a încercat să zădărnicească planurile lui Mesia cu 16 metri de ciment. Poarta de Est a rămas sigilată de aproape ultimii 500 de ani.
Sigilarea Porții de Est a Ierusalimului i-a făcut pe mulți cercetători ai profeției să fie atenți și să ia aminte. Cartea lui Ezechiel conține mai multe referiri la o poartă care dă spre est. În Ezechiel 10:18-19, profetul vede slava Domnului părăsind Templul prin "intrarea porții de est a Casei Domnului"; slava se mută apoi la est de oraș, spre Muntele Măslinilor (Ezechiel 11:23). Mai târziu, Ezechiel vede gloria Domnului întorcându-se la Templu prin "poarta dinspre răsărit" (Ezechiel 43:1-5).
Apoi, în Ezechiel 44:1-2, citim că poarta a fost închisă: "M-a adus înapoi la poarta de afară a Sfântului Locaș, dinspre răsărit. Dar era închisă. Și Domnul mi-a zis: «Poarta aceasta va sta închisă, nu se va deschide și nimeni nu va trece pe ea; căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va rămâne închisă!»" În cele din urmă, în Ezechiel 46:12 citim că există o singură persoană, un "domnitor", care poate intra prin poarta de est: "Dacă însă domnitorul aduce Domnului o ardere de tot de bunăvoie... îi vor deschide poarta dinspre răsărit... apoi va ieși afară, și după ce va ieși, vor închide iarăși poarta."
Unii interpretează aceste pasaje din Ezechiel ca referiri la Domnul Isus Hristos. Slava Domnului care intră în Templu este văzută ca intrarea triumfală (Ezechiel 43:2; Matei 21:1-11). Porunca de a închide permanent poarta pentru că Domnul a intrat în ea (Ezechiel 44:2) este văzută ca o prezicere a zidirii Porții de Est de către musulmani în 1540 d.Hr. Și, în cele din urmă, "domnitorul" căruia i se va deschide poarta (Ezechiel 46:12) este văzut ca fiind Hristos Însuși la a doua venire - Prințul Păcii Se va întoarce pe Muntele Măslinilor (Zaharia 14:4) și va intra în Ierusalim prin Poarta de Est redeschisă.
Această interpretare este populară și duce la multe speculații dramatice despre cum și când va fi desigilată Poarta de Est. Cu toate acestea, există unele probleme textuale cu această interpretare.
În primul rând, există o dificultate în conectarea "porții dinspre răsărit" a lui Ezechiel cu Poarta de Est a Orașului Vechi al Ierusalimului. Ezechiel spune în mod specific că poarta pe care a văzut-o este "poarta de afară a Sfântului Locaș" (Ezechiel 44:1); adică este o poartă a curții Templului, nu o poartă a orașului.
În al doilea rând, Poarta de Est a Ierusalimului nu este aceeași prin care a trecut Isus la intrarea Sa triumfală. Poarta de Est modernă nu a fost construită decât la câteva secole după vremea lui Hristos. Poarta originală pe care a construit-o Neemia (și care datează probabil din timpul lui Solomon) este subterană, sub poarta actuală, după cum a documentat arheologul James Fleming în 1969. Prin poarta inferioară (acum subterană) ar fi intrat Isus în Ierusalim în anul 30 d.Hr.
În al treilea rând, Templul pe care Ezechiel îl vede în capitolele 40-47 nu este același Templu în care a fost Isus, iar Ierusalimul descris de el este foarte diferit de Orașul Vechi al Ierusalimului pe care îl cunoaștem astăzi. Templul Mileniului măsurat în Ezechiel este semnificativ mai mare decât templele lui Solomon și Zorobabel, iar Ierusalimul Mileniului va avea douăsprezece porți, nu opt (Ezechiel 48:30-35).
În cele din urmă, și cel mai important, "domnitorul" din Ezechiel 46 nu este Mesia. Mai degrabă, el este supraveghetorul Ierusalimului în timpul Împărăției milenare. El nu este Isus, dar servește sub autoritatea lui Isus. Știm că acest domnitor nu este Domnul, pentru că el trebuie să aducă o jertfă pentru păcat atât pentru el, cât și pentru popor: "Domnitorul va aduce în ziua aceea, pentru el și pentru tot poporul țării, un vițel ca jertfă de ispășire." (Ezechiel 45:22) Oricine ar fi domnitorul, el este un om cu o natură păcătoasă care trebuie ispășită.
Pe scurt, "poarta orientată spre est" pe care o descrie Ezechiel este diferită de Poarta de Est vizibilă astăzi în vechiul zid al Ierusalimului. Poarta actuală (sigilată) nu exista pe vremea lui Hristos, astfel că Domnul nu a intrat niciodată prin ea. Locația porții estice anterioare (cea prin care a intrat Isus) se află sub nivelul actual al solului și nu este în concordanță cu descrierea detaliată a viitorului complex al Templului, așa cum este prezentată în Ezechiel 40-42.
Presupunem, așadar, că poarta estică din Ezechiel 44 va face parte din viitorul complex al Templului milenar. Acesta urmează să fie construit.
Cum interpretăm atunci venirea și plecarea slavei lui Dumnezeu și închiderea porții de est în profeția lui Ezechiel? În felul următor: în capitolul 10, profetul vede cum slava Domnului se îndepărtează de Templu din cauza răutății grave a poporului - acesta este primul Templu, distrus de babilonieni în 586 î.Hr. Mai târziu, în capitolul 43, Ezechiel vede gloria revenind în Templu - acesta este noul Templu mărit al Împărăției milenare. În capitolul 44, lui Ezechiel i se spune că poarta estică a Templului "va sta închisă, nu se va deschide și nimeni nu va trece pe ea; căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea" (versetul 2). Cu alte cuvinte, în Mileniu, slava Domnului nu va ieși din Templu. Calea de ieșire anterioară (spre est) este blocată, simbolizând prezența permanentă a Domnului în mijlocul poporului Său. Poarta estică va fi deschisă doar în Sabat și la Luna Nouă, pentru a-i permite domnitorului să își aducă jertfele (Ezechiel 46:1-2).
English
Care este semnificația Porții de Est a Ierusalimului?