Întrebare
Ce sunt porțile iadului?
Răspuns
Sintagma „porțile iadului” sau „porțile Hadesului (Locuinței morților, n.tr.)” se găsește o singură dată în toată Scriptura, în Matei 16.18. În acest pasaj, Isus face referire la zidirea Bisericii Sale: „Și Eu îți spun: tu ești Petru, și pe această piatră voi zidi Biserica Mea, și porțile Locuinței morților nu o vor birui.” (Matei 16.18)
La acea vreme Isus nu Își întemeiase încă Biserica. De altfel aceasta e prima dată când apare cuvântul biserică în Noul Testament. Cuvântul biserică, așa cum e folosit de Isus, e derivat din cuvântul grecesc ekklesia, care înseamnă „chemat din” sau „adunare”. Cu alte cuvinte, Biserica la care face referire Isus ca fiind Biserica Lui este adunarea oamenilor care au fost chemați din lume de Evanghelia lui Cristos.
Savanții biblici dezbat înțelesul real al sintagmei „și porțile Locuinței morților nu o vor birui”. Una dintre cele mai bune interpretări ale înțelesului acestei fraze este după cum urmează. În timpurile antice, orașele erau înconjurate de ziduri cu porți, și în bătălii porțile acestor orașe erau de obicei primul loc atacat de dușmani. Aceasta pentru că protecția unui oraș era determinată de tăria porților lui.
Drept urmare, „porțile iadului” sau „porțile Hadesului” înseamnă puterea Hadesului. Numele „Hades” original a fost numele zeului care stăpânea peste tărâmul celor morți și era adesea numit „casa lui Hades”. Desemna locul în care coborau toți cei care părăseau această viață, indiferent de caracterul lor moral. În Noul Testament, Hadesul este tărâmul morților, și în acest verset Hadesul sau iadul e reprezentat ca un oraș puternic, porțile lui reprezentându-i puterea.
Isus face referire aici la moartea Lui iminentă. Deși va fi răstignit și îngropat, va învia din morți și Își va zidi Biserica. Isus evidențiază faptul că puterile morții nu ar putea să-L țină. Nu doar că Biserica va fi întemeiată în ciuda puterilor Hadesului sau ale iadului, ci Biserica va propăși în ciuda acestor puteri. Biserica nu va eșua niciodată. Deși generație după generație e înfrântă de puterea morții fizice, alte generații se vor ridica și vor perpetua Biserica. Și lucrul acesta va continua până când își va îndeplini misiunea pe pământ, așa cum a poruncit Isus:
„Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.” (Matei 28.18-20)
E clar că Isus declara că moartea nu are putere să-i țină captivi pe cei care sunt ai lui Dumnezeu. Porțile ei nu sunt suficient de puternice să biruiască și să țină captivă Biserica lui Dumnezeu. Domnul a învins moartea (Romani 8.2, Faptele Apostolilor 2.24). Și pentru că „moartea nu mai are nicio stăpânire asupra Lui” (Romani 6.9), nu mai are stăpânire asupra celor care Îi aparțin.
Satan are puterea morții, și va folosi întotdeauna acea putere pentru a încerca să distrugă Biserica lui Cristos. Dar avem această promisiune din partea lui Isus Cristos că Biserica Lui, „cei chemați” vor birui: „Peste puțină vreme, lumea nu Mă va mai vedea, dar voi Mă veți vedea; pentru că Eu trăiesc, și voi veți trăi.” (Ioan 14.19)
English
Ce sunt porțile iadului?