Întrebare
Ce este postmilenismul?
Răspuns
Postmilenismul este o interpretare a capitolului 20 din Apocalipsa, care vede a doua venire a lui Hristos ca având loc după „mileniu”, o epocă de aur sau era prosperității și dominației creștine. Termenul include câteva perspective similare despre sfârșitul vremurilor și este în contrast cu premilenismul (perspectiva că a doua venire a lui Hristos va avea loc înainte de Împărăția Sa de 1.000 de ani și că Împărăția milenară este o domnie literală de 1.000 de ani) și, într-un grad mai scăzut, cu amilenismul (nu un mileniu literal).
Postmilenismul este credința că Isus Se va întoarce după o perioadă de timp, însă nu neapărat după 1.000 de ani literali. Cei care susțin această părere nu interpretează profețiile neîmplinite, folosind o metodă normală, naturală. Ei cred că Apocalipsa 20:4-6 nu ar trebui luată literal. Ei cred că „1.000 de ani” pur și simplu înseamnă „o lungă perioadă de timp”. Mai mult, prefixul „post” din „postmilenism” denotă perspectiva că Isus va reveni după ce creștinii (nu Hristos Însuși) vor fi instaurat Împărăția pe acest pământ.
Cei care susțin credința postmilenistă cred că această lume va deveni tot mai bună – ignorând orice dovadă a contrariului – întreaga lume ajungând, în cele din urmă, „creștinizată”. După ce acest lucru se va întâmpla, Hristos va reveni. Totuși, aceasta nu este perspectiva despre sfârșitul vremurilor pe care o prezintă Scriptura. Din cartea Apocalipsa este ușor de văzut că lumea va fi un loc teribil în viitor. De asemenea, în 2 Timotei 3:1-7, Pavel descrie zilele din urmă ca fiind „vremuri grele”.
Cei care se agață de postmilenism folosesc o metodă non-literală de interpretare a profețiilor neîmplinite, atribuind propriile semnificații cuvintelor. Problema cu aceasta este că, atunci când cineva începe să atribuie semnificații cuvintelor, altele decât însemnătatea lor normală, o persoană poate decide că un cuvânt, o propoziție sau o frază înseamnă orice dorește să însemne. Toată obiectivitatea cu privire la semnificația cuvintelor este pierdută. Când cuvintele își pierd semnificația, comunicarea încetează. Totuși, nu aceasta este intenția lui Dumnezeu cu privire la limbaj și comunicare. Dumnezeu comunică cu noi prin Cuvântul Său scris, prin semnificații obiective atribuite cuvintelor, astfel încât ideile și gândurile pot fi comunicate.
O interpretare normală, literală a Scripturii respinge postmilenismul și susține o interpretare normală a întregii Scripturi, inclusiv a profețiilor neîmplinite. Avem sute de exemple în Scripturi ale profețiilor care deja au fost împlinite. De exemplu, profețiile privitoare la Hristos din Vechiul Testament. Aceste profeții au fost împlinite în mod literal. Luați în considerare nașterea din fecioară a lui Hristos (Isaia 7:14; Matei 1:23). Luați în considerare moartea Sa pentru păcatele noastre (Isaia 53:4-9; 1 Petru 2:24). Aceste profeții au fost împlinite în mod literal și acesta este un motiv suficient pentru a presupune că Dumnezeu va continua în viitor să Își împlinească în mod literal Cuvântul. Postmilenismul falimentează prin faptul că interpretează profețiile biblice în mod subiectiv și susține că Împărăția milenară va fi instaurată de Biserică, nu de Hristos Însuși.
English
Ce este postmilenismul?