Întrebare
Ce înseamnă să fii în prezența lui Dumnezeu?
Răspuns
Adam și Eva au avut părtășie intimă în prezența lui Dumnezeu înainte de cădere (Genesa 3.8). De atunci, păcatul a împiedicat capacitatea noastră de a fi în prezența fizică a lui Dumnezeu (Exodul 33.20). Acum numai îngerii sfinți și fără păcat se află în prezența fizică a lui Dumnezeu (Luca 1.19). Dar creștinii au prezența lui Dumnezeu înăuntrul lor prin Duhul Lui Sfânt care locuiește în ei (Ioan 14.16-17, 23, 15.4, 1 Corinteni 2.10-16, Efeseni 1.13-14), și acea prezență care locuiește în ei vine numai prin credința în Domnul Isus Cristos.
Suntem conștienți de realitatea acestei prezențe prin ascultarea noastră de Cuvântul Lui. Suntem „o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Și l-a câștigat ca să fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată" (1 Petru 2.9). Dacă suntem ai Lui, nu va fi El prezent printre noi? Nu pierdem niciodată realitatea prezenței lui Dumnezeu, indiferent cât de grav eșuăm; niciodată nu păcătuim atât de mult încât să ne pierdem mântuirea; niciodată nu ne adâncim atât de mult încât să-L alungăm pe Duhul Sfânt. Îl putem mânia pe Dumnezeu din cauza păcatului nostru, dar credincioșii adevărați nu pierd niciodată prezența Duhului Sfânt. Cu toate că nu vom pierde niciodată realitatea prezenței lui Dumnezeu, putem pierde „sentimentul" prezenței Lui.
Fiecare copil al lui Dumnezeu trece în mod invariabil prin acest simțământ al pierderii prezenței lui Dumnezeu din când în când, ca un stăpân care a plecat de acasă cu afaceri pentru o vreme. Nu a lăsat casa cu totul goală, pentru că, dacă ar fi făcut acest lucru, și-ar fi luat toate lucrurile cu el. Dar pentru că a lăsat toată mobila și posesiunile în acea casă, nu înseamnă oare acest lucru că se va întoarce din nou? Orice credincios știe că sunt vremuri de slăbiciune spirituală, când poate că Domnul a hotărât să ne testeze credința. Nu ne va trece El prin flăcările purificatoare ale încercării, ca să putem ieși de acolo și mai curați (Iov 23.10, 1 Petru 1.7)?
Rezultatul practic al faptului de a fi în prezența lui Dumnezeu este bucuria! Mulți creștini par întunecați și abătuți pentru că le lipsește sentimentul prezenței lui Dumnezeu. Părtășia e dulce pentru cei care umblă cu Domnul în ascultare și în credință. Dar părtășia dulce care vine din ascultare și din încrederea în Domnul nu e un sentiment trecător. Ea ne susține, mai ales în timpul încercărilor, pentru că „bucuria Domnului va fi tăria voastră" (Neemia 8.10). Iacov, fratele Domnului, scrie: „Frații mei, să priviți ca o mare bucurie când treceți prin felurite încercări" (Iacov 1.2), pentru că încercările produc credință și dezvoltă răbdarea. Când perseverăm în încercări, dovedindu-ne nouă înșine și altora că credința noastră e reală, sentimentul prezenței lui Dumnezeu sporește, la fel și bucuria noastră.
David vorbește despre o bucurie pe care numai cei neprihăniți o pot cunoaște (Psalmul 16.11) – o bucurie care nu e nimic altceva decât o pregustare a unei bucurii și mai mari și veșnice, care va fi când Îl vom vedea pe Domnul față în față în gloria care va veni.
English
Ce înseamnă să fii în prezența lui Dumnezeu?