Întrebare
Ce este Principiul Antropic?
Răspuns
Antropic înseamnă „legat de ființele umane sau de existența lor”. Principiu înseamnă „lege”. Principiul Antropic este Legea Existenței Umane. E un lucru binecunoscut că existența noastră în acest univers depinde de numeroase constante cosmologice și parametri ale căror valori numerice trebuie să se încadreze într-un interval foarte strâns de valori. Dacă și numai o singură variabilă ar devia, chiar și puțin, nu am exista. Improbabilitatea extremă ca atât de multe variabile să se alinieze atât de binevenit în favoarea noastră din pură întâmplare i-a făcut pe unii oameni de știință și filosofi să sugereze, în schimb, că Dumnezeu e Cel care a proiectat universul în mod providențial, să se potrivească nevoilor noastre specifice. Acesta este Principiul Antropic: că universul pare să fi fost reglat fin pentru existența noastră.
De exemplu, să ne gândim la protoni. Protonii sunt particule subatomice încărcate pozitiv care (împreună cu neutronii) formează nucleul unui atom (în jurul căruia orbitează electronii încărcați negativ). Fie prin providență, fie prin noroc chior (depinde de perspectiva ta), protonii pur și simplu se întâmplă să fie de 1.836 de ori mari mari decât electronii. Dacă ar fi puțin mai mari sau puțin mai mici, nu am exista (fiindcă atomii nu ar putea forma moleculele de care avem nevoie). Așadar, cum au ajuns protonii să fie de 1.836 de ori mai mari decât electronii? De ce nu sunt de 100 de ori sau de 100.000 de ori mai mari? De ce nu sunt mai mici? Dintre toate variabilele posibile, cum au ajuns electronii să aibă exact mărimea potrivită? A fost oare noroc sau plan?
Sau cum se întâmplă că protonii poartă o sarcină electrică pozitivă egală cu cea a electronilor încărcați negativ? Dacă protonii nu ar echilibra electronii sau viceversa, nu am exista. Ei nu sunt comparabili ca mărime, și totuși sunt echilibrați perfect. A nimerit natura o astfel de relație propice sau Dumnezeu a fost Cel care a rânduit acest lucru pentru binele nostru?
Iată câteva exemple pentru felul în care Principiul Antropic afectează în mod direct locuibilitatea planetei noastre:
Proprietățile unice ale apei. Fiecare formă de viață cunoscută depinde de apă. Din fericire, spre deosebire de toate celelalte substanțe cunoscute de oameni, forma solidă a apei (gheața) este mai puțin densă decât forma sa lichidă. Acest lucru face ca gheața să plutească. Dacă gheața nu ar pluti, planeta noastră ar experimenta îngheț accelerat. Alte proprietăți importante ale apei includ solvabilitatea apei, coeziunea, adeziunea și alte proprietăți termice.
Atmosfera Pământului. Dacă ar exista prea mult din doar unul dintre numeroasele gaze care alcătuiesc atmosfera noastră, planeta ar suferi un efect de seră accelerat. Pe de altă parte, dacă nu ar exista suficient din aceste gaze, viața pe această planetă ar fi devastată de radiația cosmică.
Reflectarea Pământului sau „albedoul” (cantitatea totală de lumină reflectată de planetă raportat la cantitatea totală de lumină absorbită). Dacă albedoul Pământului ar fi mult mai mare decât este acum, am experimenta îngheț accelerat. Dacă ar fi mult mai mic, am experimenta efect de seră accelerat.
Câmpul magnetic al Pământului. Dacă ar fi mult mai slab, planeta noastră ar fi devastată de radiația cosmică. Dacă ar fi mult mai puternic, am fi devastați de furtuni electromagnetice.
Locul planetei în sistemul solar. Dacă ar fi mult mai departe de Soare, apa de pe planeta noastră ar îngheța. Dacă ar fi mult mai aproape, ar fierbe. Acesta este numai unul dintre numeroasele exemple care arată cum locul nostru privilegiat în sistemul solar permite viața pe Pământ.
Locul sistemului nostru solar în galaxie. Din nou, sunt numeroase exemple pentru aceasta. De pildă, dacă sistemul nostru solar ar fi prea aproape de centrul galaxiei noastre sau de oricare dintre brațele spirale de la marginea ei sau de orice aglomerare de stele la drept vorbind, planeta noastră ar fi devastată de radiația cosmică.
Culoarea soarelui nostru. Dacă soarele ar fi mult mai roșu sau mai albastru, fotosinteza ar fi împiedicată. Fotosinteza este un proces biochimic natural de importanță crucială pentru viața de pe pământ.
Lista de mai sus nu e nici pe de parte exhaustivă. E doar o mostră dintre numeroșii factori care trebuie să fie exact potriviți, pentru ca viața să poată exista pe Pământ. Suntem foarte norocoși să trăim pe o planetă privilegiată, într-un sistem solar privilegiat, într-o galaxie privilegiată, într-un univers privilegiat.
Întrebarea pentru noi acum este: cu atât de multe constante universale și parametri cosmici care definesc universul nostru și cu atât de multe variabile posibile pentru fiecare, cum s-a putut întâmpla ca toate pur și simplu să se încadreze în intervalul extrem de îngust de valori necesare pentru existența noastră? Consensul general este că ne aflăm aici fie prin noroc chior, împotriva șanselor extrem de contrare, sau prin designul intenționat al unui Agent inteligent.
Unii dintre cei care susțin perspectiva că ne aflăm aici din întâmplare au căutat să reducă șansele contrare norocului întâmplător presupunând un scenariu în care universul nostru este doar unul dintre multe altele, lucru care a ajuns să fie numit „multivers”. Aceasta îi dă naturii mult mai multe șanse să „o nimerească”, reducând semnificativ șansele contrare succesului.
Imaginează-ți nenumărate universuri fără viață în care una sau mai multe dintre variabilele necesare nu reușesc să se încadreze în intervalul specific de valori necesare vieții. Ideea e că natura va potrivi corect lucrurile în cele din urmă și se pare că a făcut acest lucru, dovadă fiind faptul că existăm (sau cam așa spune argumentul). Suntem cei norocoși că universul nostru a nimerit combinația corectă a valorilor cosmologice. Principiul Antropic e citat adesea ca temei empiric pentru multiversul altfel ipotetic din punct de vedere matematic.
Cei care susțin teoria Designului Inteligent salută Principiul Antropic ca dovadă suplimentară care susține teza lor că viața a fost proiectată de un Intelect superior transcendent. Nu numai că sistemele biologice poartă semnele distinctive ale designului (conținutul de informație din ADN, complexitatea specificată, complexitatea ireductibilă etc.), ci universul care susține și oferă un context pentru viață pare să fi fost proiectat ca mijloc în acest scop.
English
Ce este Principiul Antropic?