settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre problemele din familie?

Răspuns


Problemele în familie nu sunt un lucru nou. Într-o lume căzută, cei pe care ar trebui să-i iubim cel mai mult – cei din familia noastră – sunt cei cu care ne luptăm cel mai mult. Biblia nu spoiește peste păcat și consemnează o serie de probleme familiale, începând cu aruncarea vinei din partea lui Adam către soția lui (Genesa 3.12). Rivalitatea între frați se arată în istoria lui Cain și Abel, Iacov și Esau și Iosif și frații săi. Gelozia între neveste – una dintre consecințele nefaste ale poligamiei – se întâlnește în istoria Anei, a Leei și a Rahelei. Eli și Samuel s-au confruntat cu copii rătăcitori. Ionatan aproape că a fost ucis de tatăl său, Saul. David a avut inima frântă de răzvrătirea fiului său Absalom. Osea a experimentat dificultăți maritale. În fiecare dintre aceste cazuri, relațiile au fost stricate de păcat.

Biblia are multe de spus despre relații, inclusiv despre dinamica familială. Prima instituție pe care a instituit-o Dumnezeu pentru interacțiunea umană a fost familia (Genesa 2.22-24). El a creat o soție pentru Adam și i-a unit în căsătorie. Mai târziu, citând acest eveniment, Isus a spus: „Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19.6) Planul lui Dumnezeu a fost ca un bărbat și o femeie să rămână căsătoriți până când unul dintre ei moare. El dorește să binecuvânteze această uniune cu copii care trebuie crescuți „în mustrarea și învățătura Domnului” (Efeseni 6.4, vezi și Psalmul 127.3). Multe probleme în familie se nasc atunci când ne răzvrătim împotriva planului lui Dumnezeu – de exemplu poligamia, curvia și divorțul, toate cauzează probleme pentru că sunt devieri de la planul original al lui Dumnezeu.

Biblia ne dă instrucțiuni clare despre cum trebuie să se poarte membrii unei familii unii cu ceilalți. Planul lui Dumnezeu este ca soții să își iubească soțiile în același fel în care Cristos Și-a iubit Biserica (Efeseni 5.25, 33). Soțiile trebuie să își respecte soții și să se supună conducerii lor (Efeseni 5.22-24, 33, 1 Petru 3.1). Copiii trebuie să asculte de părinții lor (Efeseni 6.1-4, Exodul 20.12). Cât de multe probleme din familii s-ar rezolva dacă soții, soțiile și copiii pur și simplu ar urma aceste reguli de bază?

1 Timotei 5.8 spune că familiile trebuie să poarte de grijă de membrii lor. Isus a folosit cuvinte dure pentru cei care se sustrăgeau de la responsabilitățile financiare față de părinții lor în vârstă pretinzând că au dat toți banii la Templu (Matei 15.5-6).

Cheia pentru armonie în familie nu e un lucru pe care vrem să-l aplicăm în mod natural. Efeseni 5.21 spune: „Supuneți-vă unii altora în frica lui Cristos.” Supunerea este în opoziție directă cu dorințele firești de a domina și de a face lucrurile după bunul plac. Ne apărăm drepturile, ne promovăm cauzele, ne apărăm opiniile și ne impunem planurile ori de câte ori este posibil. Calea lui Dumnezeu este să ne răstignim firea (Galateni 5.24, Romani 6.11) și să ne supunem nevoilor și dorințelor altora ori de câte ori putem. Isus este modelul nostru pentru acest fel de supunere față de voia lui Dumnezeu. 1 Petru 2.23 spune: „Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri și, când era chinuit, nu amenința, ci Se supunea dreptului Judecător.”

Majoritatea problemelor din familie ar putea fi diminuate dacă am urma cu toții instrucțiunile din Filipeni 2.3-4: „Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora.” Când adoptăm un duh de umilință și îi tratăm pe alții așa cum i-ar trata Isus, putem rezolva multe dintre problemele din familia și din relațiile noastre.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre problemele din familie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries