Întrebare
Cum putem avea încredere că profeția biblică poate într-adevăr prezice viitorul?
Răspuns
Motivul principal pentru care putem avea încredere în profeția biblică este că, la fel ca restul Scripturii, ne-a fost dată de Creatorul universului. E de inspirație divină, inerantă, perfectă și adevărată. Dumnezeu nu poate să mintă (Tit 1.2) și caracterul demn de încredere al profeției biblice e înrădăcinat în caracterul și cunoașterea lui Dumnezeu: „Eu am vestit de la început ce are să se întâmple și cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: «Hotărârile Mele vor rămâne în picioare și Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea.»” (Isaia 46.10)
Profeția biblică prevestește viitorul și explică care vor fi rezultatele pozitive sau negative ale viitorului. Profeția poate anunța evenimente care aduc bucurie și plăcere sau teamă și presimțiri rele. Când profețiile lui Dumnezeu sunt ignorate, de obicei e pentru că ascultătorilor nu le place ceea ce aud dintr-un motiv sau altul. Profeția biblică de obicei e foarte specifică referitor la felul în care va avea impact asupra cuiva sau a ceva. Și ne putem baza întotdeauna pe ea și e demnă de toată încrederea noastră. Îi putem permite profeției să ne modeleze viața, dându-ne îndrumare în cum să-L slujim pe Domnul. Profeția trebuie să fie o sursă de putere și de instruire pentru noi. Spre deosebire de ceea ce auzim că se cheamă „profeție” în ziua de azi, atât în biserică, cât și în afara bisericii, adevărata profeție biblică e întotdeauna plină de acuratețe și precisă. Ceea ce profețește Dumnezeu se întâmplă întotdeauna (Isaia 14.24).
Profeția referitoare la potop din Genesa 6 e un exemplu de acest fel. Dumnezeu explică motivele pentru potop, îi dă lui Noe instrucțiuni specifice să construiască corabia pentru a salva vieți și apoi aduce această catastrofă globală. Visele lui Iosif din Genesa 37.5-10 conțin profeții care s-au petrecut mai târziu în viața lui. Deuteronomul 18.18 spune: „Le voi ridica din mijlocul fraților lor un proroc ca tine, voi pune cuvintele Mele în gura lui și el le va spune tot ce-i voi porunci Eu.” Această profeție arată spre Mesia al evreilor, Domnul nostru Isus, și e citată în Fapte 3.22. Isaia capitolul 53 conține o profeție fascinantă despre Isus Cristos: tinerețea, lucrarea Lui, purtarea păcatelor și suferința și jertfa de Sine Însuși. Psalmul 22 ne oferă o altă profeție despre suferința Domnului nostru, formulată într-o descriere a împăratului David.
În profețiile Domnului nostru, cum sunt cele din Matei 24, El vorbește despre războaie, foamete, cutremure de pământ, persecuții, apostazie și trădări și, în cele din urmă, despre întoarcerea Lui. Acestea și alte profeții despre vremurile sfârșitului sunt la fel de sigure ca avertizarea lui Dumnezeu cu privire la potop. Prevestiri similare cu privire la evenimente catastrofice care urmează să vină se găsesc în 2 Petru 3 și Apocalipsa 6-16. și în 1 Tesaloniceni 4.13-18, creștinilor li se promite scăpare de ziua necazului. Profeția biblică ne asigură o hartă pentru viitor. Eșecul de a înțelege profeția cu privire la Răpire înseamnă să ratezi unul dintre cele mai mari daruri ale lui Dumnezeu.
Putem avea încredere că Dumnezeu ne iubește și Și-a dat Fiul pentru noi (Ioan 3.16). Cu siguranță ne putem încrede în El și ca Autor al profeției biblice. Domnul nostru a spus: „În casa Tatălui Meu sunt multe locașuri. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc.” (Ioan 14.2) Apoi ne-a dat acea asigurare binecuvântată: „Și după ce Mă voi duce și vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine, ca, acolo unde sunt Eu, să fiți și voi.” (versetul 3) Aceasta trebuie să fie o încurajare pentru toți creștinii.
Încrede-te în profețiile lui Dumnezeu, așa cum te încrezi în Fiul Său. „În adevăr, făgăduințele lui Dumnezeu, oricâte ar fi ele, toate în El sunt «Da».” (2 Corinteni 1.20)
English
Cum putem avea încredere că profeția biblică poate într-adevăr prezice viitorul?