settings icon
share icon
Întrebare

Unde/cum tragi lina între a-l ajuta pe cineva și a-i permite să profite de tine?

Răspuns


Luca 6.30, 35-36 ne spune: „Oricui îți cere, dă-i; și celui ce-ți ia cu sila ale tale, nu i le cere înapoi." „Voi, însă, iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți ceva în schimb. Și răsplata voastră va fi mare și veți fi fiii Celui Preaînalt; căci El este bun și cu cei nemulțumitori, și cu cei răi. Fiți dar milostivi, cum și Tatăl vostru este milostiv." Aceste versete și multe altele din Biblie ne învață că creștinii trebuie să fie iubitori, plini de milă și jertfitori de sine. Când vedem nevoile oamenilor din jurul nostru, inima noastră trebuie să fie plină de compasiune, la fel cum Tatăl nostru cel ceresc are compasiune față de toți oamenii. „Domnul este bun față de toți și îndurările Lui se întind peste toate lucrările Lui." (Psalmul 145.9)

E bine să avem o inimă care dăruiește în continuu altora, și lui Dumnezeu Îi place să vadă această caracteristică minunată în viața noastră. Totuși, în acest domeniu al dărniciei și al ajutorării, Biblia ne învață, de asemenea, că trebuie să avem discernământ și înțelepciune (Matei 10.16). Dumnezeu ne dă anumite standarde pe care trebuie să le luăm în considerare când e vorba să le dăm din timpul și banii noștri altora. Când Biblia ne spune că trebuie să-i ajutăm pe alții, scopul nu e niciodată să facem acest lucru până în punctul în care devine în detrimentul nostru. E bine să facem ceea ce ne stă în putință, însă 2 Tesaloniceni 3.10 ne reamintește și că „cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce". Sunt oameni care vor să trăiască un stil de viață iresponsabil, fără să dea niciun fel de socoteală. Așadar trebuie să existe limite; vom ajuta pe cineva aflat în nevoie, dar dacă vedem că a devenit un model de viață cronic, e greșit să continuăm să încurajăm un astfel de lucru. Le face mult rău altora să contribuim la indolența, lenea și nedepunerea niciunui efort de care dau dovadă. Se adeverește vechea zicătoare: „Dă-i omului un pește, și va avea mâncare pentru o zi; învață-l să pescuiască, și va avea mâncare o viață întreagă." Câtă vreme vedem că un om depune în mod sincer efort, trebuie să-l susținem în orice fel ne călăuzește Domnul.

Adesea, un fel și mai eficient de a-i ajuta pe alții este să le vii alături cu sfaturi, principii și încurajare biblice. Dacă sunt dispuși să asculte și să încerce, ar trebui să fie în stare, prin puterea Duhului Sfânt din ei, să scape de modelul dependenței de alții. Acest lucru începe, bineînțeles, cu o prezentare clară a Evangheliei lui Isus Cristos, fără a cărui împuternicire, schimbări de trăire de o asemenea anvergură nu sunt posibile.

Trebuie, de asemenea, să luăm în considerare ce ne spune Biblia despre a fi buni administratori. Când ne punem încrederea în Dumnezeu și umblăm cu El, promite că va purta de grijă de nevoile noastre (Filipeni 4.19). Ceea ce ne dă Dumnezeu trebuie să folosim cu înțelepciune. Trebuie să-I dăm înapoi Domnului o parte din ceea ce ne dă; trebuie să purtăm de grijă de nevoile familiei noastre; și trebuie să ne plătim facturile. Și felul în care ne petrecem timpul e inclus în administrare; un echilibru între închinare, muncă și familie e important. Acestea sunt toate aspecte principale ale administrării și nu pot fi neglijate, astfel că trebuie avute în vedere când decidem cum anume și cu ce îi putem ajuta pe alții. Dacă ajutându-i pe alții financiar nu mai putem să purtăm de grijă de propriile noastre datorii și responsabilități, nu facem ceea ce este bine în eforturile noastre de a ajuta.

Sunt multe feluri în care oameni pot profita de alții. E important să ducem aceste lucruri în rugăciune, cerându-I lui Dumnezeu să ne arate ce vrea să facem. El ne va da înțelepciune să recunoaștem nevoile adevărate și să discernem între o oportunitate și o distragere (Iacov 1.5). Uneori oamenii sunt atât de doborâți de greutățile vieții și de eșecuri, încât au nevoie de cineva dispus să le fie prieten de durată. Aceasta poate fi o relație solicitantă, dar poate fi și una care să aducă mare răsplată. Bisericile locale pot fi de mare ajutor pentru cei care îi au pe inimă pe cei aflați în nevoi. Totuși, să încerci să ajuți pe cineva care nu e dispus să facă niciun pas înspre o soluționare a problemei în cauză poate fi o cauză pierdută. Din nou, rugăciunea pentru înțelepciune și manifestarea discernământului dat de Dumnezeu sunt cruciale în aceste situații.

English


Înapoi la pagina de început în limba Română
Unde/cum tragi lina între a-l ajuta pe cineva și a-i permite să profite de tine?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries