Întrebare
Cum știu care dintre promisiunile lui Dumnezeu sunt pentru mine?
Răspuns
În Biblie există literalmente sute de promisiuni ale lui Dumnezeu. Cum putem ști ce promisiuni ni se aplică, pe care le putem revendica? Pentru a formula această întrebare într-un alt fel, cum putem face deosebirea între promisiunile generale și cele specifice? O promisiune generală e una care le e dată de Duhul Sfânt tuturor credincioșilor din toate timpurile. Când autorul a scris promisiunea, nu a fixat nicio limită ca perioadă de timp sau ca destinatari.
Un exemplu de promisiune generală este versetul 1 Ioan 1.9: „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curățească de orice nelegiuire.” Promisiunea aceasta se bazează pe natura iertătoare a lui Dumnezeu și e valabilă pentru toți credincioșii de pretutindeni. Un alt exemplu de promisiune generală este Filipeni 4.7: „Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus.” Promisiunea aceasta e dată tuturor credincioșilor care, refuzând să se îngrijoreze, își aduc cererile înaintea lui Dumnezeu (Filipeni 4.6). Alte exemple de promisiuni generale includ Psalmul 1.3, 27.10, 31.24, Ioan 4.13-14 (observă cuvântul „oricui”) și Apocalipsa 3.20.
O promisiune specifică e una care e dată unor indivizi anume, în ocazii aparte. Contextul promisiunii va clarifica de obicei cine este destinatarul. De exemplu, promisiunea din 1 Împărați 9.5 e foarte specifică: „Voi întări pe vecie scaunul de domnie al împărăției tale în Israel...” Versetul precedent și cel următor arată clar că Dumnezeu îi vorbește doar împăratului Solomon.
Luca 2.35 conține o altă promisiune specifică: „Chiar sufletul tău va fi străpuns de o sabie. ...” Această profeție/promisiune i-a fost adresată Mariei și a fost împlinită în timpul vieții ei. Deși o promisiune specifică nu e făcută tuturor credincioșilor la modul general, Duhul Sfânt poate totuși să folosească o promisiune specifică pentru a-i călăuzi și încuraja pe oricare dintre copiii Lui. De exemplu, promisiunea din Isaia 54.10 a fost scrisă avându-l pe Israel în minte, dar Duhul Sfânt a folosit aceste cuvinte pentru a le aduce alinare creștinilor din zilele noastre: „Dragostea Mea nu se va muta de la tine și legământul Meu de pace nu se va clătina...”
În timp ce a fost călăuzit să ducă Evanghelia la neamuri, apostolul Pavel a revendicat promisiunea din Isaia: „Te-am pus ca să fii Lumina neamurilor, ca să duci mântuirea până la marginile pământului.” (Faptele Apostolilor 13.47) Promisiunea lui Isaia l-a avut în mod original în vedere pe Mesia, dar în ea Pavel a găsit călăuzire de la Domnul pentru propria viață. Când revendicăm una dintre promisiunile lui Dumnezeu din Scriptură, trebuie să ținem cont de următoarele principii:
1) Promisiunile lui Dumnezeu sunt adesea condiționale. Caută cuvântul „dacă” în context.
2) Dumnezeu ne dă promisiuni pentru a ne ajuta să ne supunem mai bine voii Lui și să ne încredem în El. O promisiune nu-L face pe Dumnezeu să Se plece în fața voinței noastre.
3) Nu pretinde că știi precis când, unde sau cum vor fi împlinite promisiunile lui Dumnezeu în viața ta.
English
Cum știu care dintre promisiunile lui Dumnezeu sunt pentru mine?