settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre cum să ne purtăm cu oamenii dificili?

Răspuns


Cu toții cunoaștem oameni pe care îi considerăm „dificili” într-un fel sau altul și suntem chemați să avem de-a face cu oameni dificili într-un moment sau altul. O persoană dificilă poate fi una cu aere de superioritate, argumentativă, beligerantă, egoistă, impertinentă, obtuză sau pur și simplu obraznică. Oamenii dificili par să știe exact cum să ne supere, să ne creeze frustrare, să ne rănească sentimentele și să stârnească probleme. Relaționarea cu oamenii dificili devine un exercițiu de răbdare, dragoste și har.

Răspunsul nostru față de oamenii dificili trebuie să fie după exemplul dat de Isus, fiindcă El cu siguranță a avut de-a face cu mulți oameni dificili în timpul cât a fost pe pământ. În interacțiunile Lui cu oameni dificili, Isus nu a manifestat niciodată o atitudine de superioritate dură sau de mândrie disprețuitoare, ci, în schimb, a manifestat autoritate sub control. A folosit mustrarea când a fost necesar (Ioan 8.47), dar a interacționat cu oamenii dificili și rămânând tăcut (Ioan 8.6), punând întrebări (Marcu 11.28-29), îndreptându-i spre Scriptură (Marcu 10.2-3) și spunând câte o istorisire (Luca 7.40-42).

În Predica de pe munte, Isus a fost foarte specific cu privire la relaționarea cu oamenii dificili cu dragoste și umilință: „Dar Eu vă spun vouă, care Mă ascultați: Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor ce vă urăsc, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, rugați-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi. Dacă te bate cineva peste o falcă, întoarce-i și pe cealaltă. Dacă îți ia cineva haina cu sila, nu-l opri să-ți ia și cămașa. Oricui îți cere, dă-i; și celui ce-ți ia cu sila ale tale, nu i le cere înapoi. Ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel.” (Luca 6.27-31) 1 Petru 3.9 spune: „Nu întoarceți rău pentru rău, nici ocară pentru ocară; dimpotrivă, binecuvântați, căci la aceasta ați fost chemați: să moșteniți binecuvântarea.”

În relaționarea cu oamenii dificili, trebuie să ne păzim de mândrie. E important să ne amintim sfatul dat de Pavel în Romani 12.3: „Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simțiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credință pe care a împărțit-o Dumnezeu fiecăruia.” (Vezi și Filipeni 2.3-4.) Așadar, când știm că avem de-a face cu o persoană dificilă, abordăm situația cu umilință. Dragostea e și ea un element-cheie: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” (Galateni 5.14) Trebuie să le arătăm tuturor dragostea lui Dumnezeu – inclusiv oamenilor dificili.

Cartea Proverbele ne oferă multă înțelepciune pentru relaționarea cu oameni dificili. Proverbele 12.16 promovează pacea în relațiile noastre: „Nebunul îndată își dă pe față mânia, dar înțeleptul ascunde ocara.” Proverbele 20.3 recomandă facerea de pace: „Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpânit de aprindere.” Proverbele 10.12 încurajează dragostea: „Ura stârnește certuri, dar dragostea acoperă toate greșelile.” Proverbele 17.14 prețuiește grija și considerația: „Începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curmă cearta înainte de a se înteți.” Dacă e posibil, cel mai bun lucru poate fi să evităm situația cu totul, alegând cu grijă cu cine să ne asociem: „Nu te împrieteni cu omul mânios și nu te însoți cu omul iute la mânie.” (Proverbele 22.24)

E inevitabil să ai de-a face cu oameni dificili. Când avem de-a face cu astfel de oameni, e ușor să reacționezi în mod firesc. Dar acest lucru doar dă pe față ceea ce e mai rău în noi. Cu adevărat mai bine e să lăsăm ca relaționarea cu oamenii dificili să scoată la iveală roada Duhului Sfânt din noi (Galateni 5.22-23) Prin harul lui Dumnezeu, putem să interacționăm cu oamenii dificili cu dragoste, bucurie, pace, răbdare, bunătate, facere de bine, credincioșie, blândețe și – mai presus de acestea – cu autocontrol. Fie ca noi să arătăm aceeași dragoste, același har și aceea și îndurare pe care le-a arătat și Domnul față de noi. Și să fim atenți să nu devenim noi înșine „oameni dificili”!

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre cum să ne purtăm cu oamenii dificili?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries