Întrebare
Are vreo putere gândirea pozitivă?
Răspuns
O definiție pentru gândirea pozitivă e „actul de revizuire a proceselor de gândire, pentru a identifica domenii care necesită îmbunătățire, și apoi folosirea mijloacelor corespunzătoare pentru a schimba acele gânduri într-o manieră pozitivă, orientată pe scop". Bineînțeles, nu e greșit să gândești pozitiv. Problema asociată „gândirii pozitive" constă din a crede că în ea există un fel de putere supranaturală. În această eră a doctrinelor false răspândite la scară largă și a teologiei diluate, puterea gândirii pozitive a reieșit ca fiind una dintre cele mai populare erori. Doctrinele false sunt similare sub aspectul că sunt idei omenești care pretind că sunt adevărul. O astfel de idee omenească e puterea gândirii pozitive.
Ideea puterii gândirii pozitive a fost popularizată de dr. Norman Vincent Peale în cartea sa The Power of Positive Thinking (1952). Potrivit lui Peale, oamenii pot schimba rezultatele și evenimentele viitoare aducându-le în existență prin „gândire". Puterea gândirii pozitive promovează încrederea în sine și credința în tine însuți; în mod natural conduce la o încredere falsă în „legea atracției", așa cum a scris Peale: „Când te aștepți la ce e mai bine, eliberezi o forță magnetică în mintea ta care, prin legea atracției, tinde să-ți aducă ceea ce e mai bine pentru tine." Bineînțeles, nu e nimic biblic în ideea că mintea cuiva emană o „forță magnetică" care atrage lucruri bune în orbita cuiva. De fapt, o astfel de noțiune e foarte nebiblică.
În The Power of Positive Thinking, Peale a folosit concepte religioase defectuoase și teorii psihologice subiective pentru a promova o versiune falsă a credinței și a speranței. Teoria lui e parte din mișcarea „self-help" (de auto-ajutor, n.tr.), prin care o persoană încearcă să-și creeze propria realitate cu ajutorul efortului uman, al imaginilor mentale potrivite și al puterii voinței. Dar realitatea e adevăr, și adevărul se găsește în Biblie. Oamenii nu-și pot crea propria realitate prin fantezie sau aducând prin gândire lucruri în existență. Teoria lui Peale e defectuoasă pentru că nu se bazează pe adevăr.
Susținătorii puterii gândirii pozitive pretind că cercetarea lor susține validitatea teoriei. Însă corpul de date e dezbătut pe larg. Unele dintre descoperiri sugerează că există o corelare reală între o perspectivă pozitivă și o realizare pozitivă, însă e un drum lung de aici și până ca gândurile pozitive să creeze un rezultat. Cercetările sugerează că oamenii care au o atitudine pozitivă tind să aibă o stimă de sine mai mare și experiențe mai bune, în comparație cu cei care au o perspectivă pesimistă. Pe de altă parte, nu există dovezi semnificative să susțină ideea că gândurile pot controla rezultatele. Gândirea pozitivă nu are putere în sine să schimbe viitorul.
Fiecare dar bun vine de sus, de la Dumnezeu (Iacov 1.17), nu din puterea gândirii pozitive. Cel mai bun dar dintre toate e faptul de a fi locuit de Duhul Sfânt (Luca 11.13). Biblia spune că omul nu poate fi „bun" prin sine însuși (Isaia 63.6). Singurul bine care se află în noi vine din neprihănirea lui Isus Cristos care e aplicată în contul nostru (Efeseni 2.1-5, Filipeni 3.9). Odată ce Duhul Sfânt locuiește în noi, începe un proces de sfințire, în care puterea transformatoare a Duhului Sfânt ne face mai asemănători cu Isus.
Dacă vrem să ne îmbunătățim pe noi înșine și să facem schimbări pozitive, trebuie să avem mai mult decât puterea gândirii pozitive. Adevărata spiritualitate va începe întotdeauna și se va sfârși cu relația noastră cu Cristos. Duhul Sfânt e cheia în schimbarea vieții cuiva, nu gândurile noastre și nu doar efortul nostru. Pe măsură ce ne supunem în mod activ Duhului Sfânt, El ne va transforma. În loc să căutăm ajutor în cărțile cu jargon psihologic și pseudoreligioase sau în puterea autogenerată a gândirii pozitive, trebuie să ne bazăm pe ceea ce Dumnezeu ne-a dat deja prin Duhul Său: „Noi însă avem gândul lui Cristos." (1 Corinteni 2.16)
English
Are vreo putere gândirea pozitivă?