settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt punctele forte și punctele slabe ale punctului de vedere al Răpirii de dinaintea mâniei?

Răspuns


Există multe opinii cu privire la escatologie (doctrina lucrurilor viitoare). Cu toate acestea, aproape toți creștinii sunt de acord asupra a trei lucruri: 1) va exista o perioadă viitoare de necazuri, 2) după acea perioadă de necazuri, Isus Se va întoarce pentru a-Și stabili Împărăția și, 3) credincioșii vor fi transferați din starea lor muritoare în una nemuritoare - cu alte cuvinte, va exista o Răpire (Ioan 14:1-3; 1 Corinteni 15:51-52; 1 Tesaloniceni 4:16-17). O întrebare rămasă este: când va avea loc Răpirea în legătură cu Necazul cel mare și a doua venire a lui Hristos?

Cele trei teorii de bază privind momentul Răpirii sunt pretribulaționismul, care plasează Răpirea înainte de necaz; midtribulaționismul, care plasează răpirea la sau aproape de mijlocul Necazului; și postribulaționismul, care plasează Răpirea la sfârșitul Necazului. În strânsă legătură cu midtribulaționismul este credința într-o Răpire "înainte de mânie", care este subiectul acestui articol.

Teoria Răpirii dinaintea mâniei spune că Răpirea are loc înainte de "ziua cea mare a ... mâniei" (Apocalipsa 6:17). Conform conceptului de "dinaintea mâniei", credincioșii trec prin cea mai mare parte a Necazului, dar nu și prin timpul mâniei lui Dumnezeu chiar înainte de sfârșitul Necazului (Matei 24:21). Biserica va îndura furia lui Satan și persecuția oamenilor, dar va fi scutită de mânia lui Dumnezeu. Înainte ca Dumnezeu să Își reverse judecata finală asupra lumii, Biserica va fi răpită la cer.

Teoria Răpirii dinaintea mâniei consideră judecățile trâmbiței și ale potirelor (Apocalipsa 7-16) ca fiind mânia lui Dumnezeu, de care Biserica este scutită (1 Tesaloniceni 5:9). Cu toate acestea, judecățile primelor șase peceți (Apocalipsa 6) nu sunt considerate mânia lui Dumnezeu; mai degrabă, ele sunt văzute ca fiind "mânia lui Satan" sau "mânia Antihristului". Acest lucru se datorează faptului că nu există nicio mențiune directă a mâniei lui Dumnezeu până după ruperea celei de-a șasea peceți (Apocalipsa 6:17). Conform teoriei Răpirii dinaintea mâniei, Biserica va fi prezentă pentru a experimenta primele șase peceți.

Comparând Apocalipsa 6 cu Matei 24, adepții teoriei Răpirii de dinaintea mâniei identifică judecățile primei peceți ca fiind descrierea lui Isus a vremurilor din urmă din Matei 24:4-7. Isus Se referă apoi la aceste evenimente ca fiind "începutul durerilor" (versetul 8). În versetele 29 și 30, "semnul Fiului Omului" apare pe cer și în acest moment, conform teoriei Răpirii de dinaintea mâniei, are loc Răpirea Bisericii.

O slăbiciune a poziției privind Răpirea înainte de mânie este presupunerea că "aleșii" menționați în Matei 24:22, 31 sunt sfinți din epoca Bisericii. Acești sfinți ar putea fi la fel de ușor persoane salvate în timpul Necazului de șapte ani; de fapt, Isus le spune celor care fug de persecuția Antihristului să se roage ca fuga lor să nu aibă loc "în Sabat" (versetul 20). Deoarece Biserica nu se află sub Legea mozaică și nu ține Sabatul, cuvintele lui Isus nu pot fi adresate Bisericii.

Un alt defect al teoriei Răpirii de dinaintea mâniei este învățătura conform căreia judecățile primei peceți nu sunt mânia lui Dumnezeu. Scriptura arată că Mielul este Cel care deschide pecețile (Apocalipsa 5:5; 6:1). Niciun alt om nu este găsit demn să le deschidă (5:3-4). S-ar părea, deci, că acestea nu sunt judecățile omului, ci ale lui Dumnezeu. Necazul începe atunci când Isus deschide prima pecete și, din acel moment, mânia lui Dumnezeu este îndreptată asupra unei lumi păcătoase.

O ultimă slăbiciune a punctului de vedere al Răpirii dinaintea mâniei este împărtășită de celelalte teorii, și anume că Biblia nu oferă o linie de timp explicită cu privire la evenimentele viitoare. Scriptura nu ne învață în mod expres o viziune în detrimentul alteia, și de aceea există o diversitate de opinii cu privire la vremurile din urmă și o anumită varietate cu privire la modul în care ar trebui armonizate profețiile aferente.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt punctele forte și punctele slabe ale punctului de vedere al Răpirii de dinaintea mâniei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries