Întrebare
Care este conceptul de răpire secretă?
Răspuns
Răpirea secretă - numită de obicei răpirea Bisericii - este ideea că Hristos va veni să îi ia pe credincioși din lume înainte de a Se întoarce cu ei la a doua venire. Răpirea secretă este "secretă" în sensul că nimeni nu Îl va vedea pe Isus venind, cu excepția credincioșilor; acest lucru este în contrast cu a doua venire a lui Hristos după Necazul cel mare, când "orice ochi Îl va vedea" (Apocalipsa 1:7). Există un dezacord considerabil între creștini cu privire la momentul Răpirii secrete. Unii cred în Răpirea pretribulaționistă, care are loc înainte de începutul Necazului de șapte ani. Alții susțin o Răpire midtribulaționistă, iar alții o răpire posttribulaționistă.
Răpirea secretă este un termen folosit frecvent ca peiorativ de către cei care neagă ideea că răpirea Bisericii este separată de a doua venire a lui Hristos. Cei care cred că Răpirea și a doua venire sunt unul și același eveniment folosesc adesea termenul de Răpire secretă în batjocură și se referă la cei care cred în Răpire ca la "rapturiști".
"Credincioșii unei singure veniri", care neagă Răpirea, se pun în conflict cu Biblia și cu erudiția biblică, precum și cu majoritatea lumii evanghelice. Printre argumentele pe care le aduc se numără faptul că cuvântul răpire nu apare în Biblie. Deși este adevărat că cuvântul englezesc rapture nu apare, conceptul de răpire a Bisericii este cu siguranță prezent.
1 Tesaloniceni 4:16-17 (pasajul definitiv cu privire la răpirea Bisericii) spune că Domnul Se va coborî din cer și cei morți în Hristos vor învia primii; apoi noi, cei care suntem vii și am rămas, vom fi "răpiți". Cuvântul răpire este derivat din rapio ("a prinde sau a smulge"), a cărui formă se găsește în Biblia Vulgata latină. A spune că Răpirea nu va avea loc pentru că acest cuvânt nu se găsește în Scriptură este un argument înșelător. Nici expresia "a doua venire" nu se găsește în Biblie, dar realitatea ei cu siguranță se găsește.
Indiferent ce credem despre existența și/sau momentul Răpirii, există două realități pe care toți creștinii trebuie să le aibă în vedere. În primul rând, nicio diferență de opinie între creștini nu justifică lipsa de amabilitate sau ostilitatea față de cei care au opinii diferite. Isus ne poruncește să ne iubim unii pe alții, așa cum ne-a iubit El. El a mai spus că prin dragostea noastră unii față de alții toți oamenii vor ști că suntem ucenicii Lui (Ioan 13:34-35). Disputele și injuriile cu privire la chestiuni precum momentul Răpirii nu demonstrează dragostea lui Hristos.
În al doilea rând, cel mai important aspect al escatologiei nu este o Răpire secretă, ci certitudinea absolută a revenirii lui Isus Hristos în lume în zilele din urmă (Faptele Apostolilor 1:11; Apocalipsa 19:11-16). Momentul acestui eveniment nu schimbă faptul că cei care Îi aparțin se vor bucura de viața veșnică, iar cei care nu Îi aparțin vor experimenta condamnarea veșnică (Ioan 3:18). Credința în Hristos ca singurul Mântuitor din păcat îi va deosebi pe cei mântuiți de cei nemântuiți, indiferent de opiniile noastre cu privire la Răpire.
English
Care este conceptul de răpire secretă?