Întrebare
Este religia cauza majorității războaielor?
Răspuns
În mod sigur multe conflicte de-a lungul istoriei au fost în mod deschis din motive religioase, multe religii fiind implicate. De exemplu, în creștinism, au avut loc (ca să numim doar câteva):
• Cruciadele – O serie de campanii desfășurate din secolul XI până în secolul XIII, cu scopul afirmat de a recuceri Țara Sfântă de la invadatorii musulmani și de a veni în ajutorul Imperiului Bizantin.
• Războaiele religioase din Franța – O succesiune de războaie în Franța, în secolul XVI, între catolici și protestanții hughenoți.
• Războiul de treizeci de ani – Un alt război între catolici și protestanți în timpul secolului XVII pe teritoriul Germaniei actuale.
Această listă nu e deloc exhaustivă. Pe lângă acestea mai pot fi adăugate Rebeliunea Taiping și Problema Irlandeză din Irlanda de Nord. Creștinismul a fost cu siguranță un factor în multe conflicte de-a lungul celor 2.000 de ani de existență în istorie.
În islam, vedem conceptul de jihad sau „război sfânt". Cuvântul jihad înseamnă literalmente „luptă", însă conceptul a fost folosit pentru a descrie războiul în expansiune și apărarea teritoriului islamic. Beligeranța aproape continuă din Orientul Mijlociu din ultima jumătate de secol a contribuit cu siguranță la ideea că religia e cauza multor războaie. Atacurile din 11 septembrie din Statele Unite a fost văzut ca un jihad împotriva „Marelui Satan" America, care în ochii musulmanilor e aproape sinonim cu creștinismul. În iudaism, războaiele de cucerire consemnate în Vechiul Testament (în special în cartea Iosua), la porunca lui Dumnezeu, au dus la cucerirea Țării Promise.
Concluzia ar trebui să fie evidentă că religia și-a avut partea ei în mare parte dintre războaiele din istoria umanității. Totuși, dovedește acest lucru ideea ideea înaintată de criticii religiei că religia în sine este cauza războiului? Răspunsul este „da" și „nu". „Da" în sensul în care, ca o cauză secundară, religia, cel puțin la suprafață, a fost motorul din spatele unei mari părți din conflict. Totuși, răspunsul este „nu" în sensul în care religia nu e niciodată cauza primară a unui război.
Pentru a demonstra această idee, să privim secolul XX. După cum se spune, secolul XX a fost unul dintre cele mai sângeroase secole din istoria omenirii. Două războaie mondiale majore, care nu au avut nimic de-a face cu religia, Holocaustul evreiesc și revoluția comunistă din Rusia, China, Asia de Sud și Cuba au însumat undeva între 50-70 de milioane de morți (unii estimează până la 100 de milioane). Lucrul pe care aceste conflicte și genocidurile îl au în comun e faptul că au fost de natură ideologică, nu religioasă. Am putea ușor formula concluzia că mai mulți oameni au murit de-a lungul istoriei umane datorită ideologiei decât religiei. Ideologia comunistă implică să exerciți putere asupra altora. Ideologia nazistă implică eliminarea raselor „inferioare". Numai aceste două ideologii sunt responsabile de moartea a milioane de oameni și religia nu a avut nimic de-a face cu acest lucru. De fapt, comunismul e prin definiție o ideologie ateistă.
Religia și ideologia sunt ambele cauze secundare pentru un război. Însă cauza primară pentru toate războaiele e păcatul. Gândește-te la următoarele verset:
„De unde vin luptele și certurile între voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre? Voi poftiți și nu aveți; ucideți, pizmuiți și nu izbutiți să căpătați; vă certați și vă luptați și nu aveți, pentru că nu cereți. Sau cereți și nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre." (Iacov 4.1-3)
„Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtișagurile, mărturiile mincinoase, hulele." (Matei 15.19)
„Inima este nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?" (Ieremia 17.9)
„Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ și că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău." Genesa (6.5)
Care este, din mărturia Scripturii, cauza primară a războiului? Inima noastră stricată. Religia și ideologia sunt pur și simplu mijloace prin care ne exercităm răutatea din inimă. Să credem, la fel ca mulți atei care-și fac auzită vocea, că dacă am putea într-un fel înlătura „nevoia noastră absurdă de religie", am putea cumva crea o societate mai pașnică înseamnă să avem o părere greșită despre natura umană. Mărturia istoriei omenirii e că dacă înlăturăm religia, altceva va lua locul ei, și acel ceva nu e niciodată ceva pozitiv. Realitatea este că religia adevărată ține omenirea căzută în frâu; în lipsa ei, răutatea și păcatul vor prelua controlul.
Chiar cu influența religiei adevărate, creștinismul, nu vom vedea niciodată pacea în vremea prezentă. Nu e nicio zi fără un conflict undeva în lume. Singurul remediu pentru război e Prințul Păcii, Isus Cristos! Când Cristos Se va întoarce așa cum a promis, va încheia vremea de acum și va întemeia pacea veșnică:
„El va fi Judecătorul neamurilor, El va hotărî între un mare număr de popoare; așa încât din săbiile lor își vor făuri fiare de plug și din sulițele lor, cosoare: niciun popor nu va mai scoate sabia împotriva altuia și nu vor mai învăța războiul." (Isaia 2.4)
English
Este religia cauza majorității războaielor?