settings icon
share icon
Întrebare

De ce ar trebui să cred în forma de religie organizată?

Răspuns


Pentru a defini termenul “religie”, dicţionarele oferă în general următoarea explicaţie - credinţa în Dumnezeu sau în zeii către care oamenii se închină, exprimată în general prin conduită şi ritualuri; sistem specific de manifestare a credinţei, închinării etc., adesea implicând un cod de conduită”. În lumina acestei definiţii, Biblia vorbeşte despre religie organizată şi în multe cazuri scopul şi efectul “religiei organizate” nu reprezintă argumente sau motive de bucurie pentru Dumnezeu. Iată mai jos câteva exemple legate de forma organizată a religiei.

Geneza 11:1-9: În probabil prima descriere a unei forme organizate de religie, descendenţii lui Noe s-au organizat pentru a încerca să construiască un turn despre care ei credeau că îl pot face suficient de mare încât să poată fi salvaţi datorită înălţimii acestuia. Ei au crezut că unitatea lor în dorinţa de a construi turnul era mai importantă decât relaţia lor cu Dumnezeu. Dumnezeu a intervenit însă şi le-a amestecat limba, desfiinţând astfel această forma de religie organizată.

Exod 6 şi următoarele capitole: Dumnezeu îi promisese lui Avram (Avraam) o relaţie specială între descendenţii lui şi Dumnezeu. Totuşi, vedem că forma “organizată” a religiei evreilor a început la exodul din Egipt şi s-a desfăşurat pe parcursul multor ani din istoria acestora. Cele Zece Porunci, Tabernacolul, sistemul de sacrificii etc., toate acestea au fost instituite de Dumnezeu iar evreilor li s-a poruncit să le respecte. Studiind mai departe Noul Testament, vedem cum scopul final al acestei forme organizate de religie a fost să îl conducă pe credincios la Hristos (Galateni 3; Romani 7). Cu toate acestea, foarte mulţi dintre evrei au înţeles greşit acest lucru şi au ales să se închine unor ritualuri şi forme omeneşti decât lui Dumnezeu cel Adevărat.

Judecătorii: Multe dintre conflictele evreilor au fost generate de religii organizate, cum ar fi: Baal (Judecătorii 6; 1 Regi 18); Dagon (1 Samuel 5); Moloh (2 Regi 23:10). Dumnezeu a folosit aceste religii pentru a-Şi arăta puterea prin înfrângerea lor.

Evangheliile: Fariseii şi Saducheii au reprezentat un formă de religie organizată în timpul când Hristos s-a aflat în trup pe pământ. Iisus i-a înfruntat constant pe aceştia, acuzându-i de învăţături false şi de stiluri de viaţă ipocrite. Însă au existat unii dintre ei care au părăsit această formă de religie organizată, apostolul Pavel fiind unul dintre exemple.

Epistolele: Au existat grupuri organizate care au amestecat evanghelia cu liste de cerinţe obligatorii pentru credincioşi. Aceste grupuri încercaseră de asemenea să forţeze credincioşii să se schimbe potrivit regulilor de grup şi să accepte noi forme de religie organizată. Galatenii şi Colosenii au fost avertizaţi cu privire la acest lucru.

Apocalipsa: Chiar şi în vremurile de pe urmă, religia organizată va avea un mare impact asupra lumii întregi, astfel încât Antihrist va putea institui un sistem religios mondial, universal.

În marea majoritate a cazurilor, rezultatele “religiilor organizate” nu ajung să fie în acord cu voia lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Biblia arată că credincioşii organizaţi sunt parte a planului Său. El numeşte această formă de organizare “biserici”. Descrierile din Cartea Faptelor Apostolilor şi din Epistole arată că bisericile trebuie să fie organizate şi interdependente. Organizarea conduce la protejare, productivitate şi atingerea scopurilor bisericii în evanghelizare (Faptele Apostolilor 2:41-47).

În acest caz, credem că ar fi mai nimerit să denumim această formă de organizare “relaţie organizată”. Nu există nici un plan de a ajunge la Dumnezeu astfel. Nu este nici un motiv de mândrie în asta (totul este primit prin har). Nu trebuie să existe nici un fel de lupte pentru supremaţie în conducere (Hristos este Capul Bisericii – Coloseni 1:18). Nu trebuie să existe nici un prejudiciu (pentru că toţi suntem una în Hristos – Galateni 3:28). Nu este nici o problemă în a fi organizaţi. Problema ar putea să apară atunci când ajungem să urmăm o religie, şi nu pe Hristos.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

De ce ar trebui să cred în forma de religie organizată?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries