settings icon
share icon
Întrebare

De ce nu include Rugăciunea Domnească mulțumirea? Nu ar trebui toate rugăciunile noastre să conțină mulțumire?

Răspuns


Pare ciudat, având în vedere îndemnul apostolului Pavel din 1 Tesaloniceni 5.17-18 de a ne „[ruga] neîncetat" și de a-I „[mulțumi] lui Dumnezeu pentru toate lucrurile", ca Rugăciunea Domnească să nu includă instrucțiuni pentru mulțumire. Pare și mai ciudat pentru că Isus practică mulțumirea în rugăciune în alte locuri din Evanghelii.

Isus Îi mulțumește lui Dumnezeu pentru mâncărurile pe care o oferă, inclusiv în cazul hrănirii miraculoase a celor 5.000 (Matei 14.16-21) și a celor 4.000 (Matei 15.35-38). El mulțumește pentru pahar și pâine la Ultima Cină (Fapte 27.35). I-a mulțumit lui Dumnezeu că a ascultat cererea Lui de a-l învia pe Lazăr (Ioan 11.41). I-a mulțumit Tatălui Său și că a ținut ascunse de cei înțelepți secretele Împărăției și le-a descoperit celor săraci, celor ignoranți și necunoscuți (Matei 11.25). Și totuși lasă recunoștința pe dinafara Rugăciunii Domnești.

Dacă examinăm pasajul care conține Rugăciunea Domnească (Matei 6.9-13), în primul rând observăm că Isus îi învăța pe ucenici să se roage într-un anumit mod. Isus critica felul în care se rugau fariseii. Ei se rugau în locuri publice, unde toți îi puteau vedea și auzi. Acesta era o modalitate de a arăta publicului cât de sfinți și de pioși erau. Isus a condamnat acest fel rugăciune: „Și-au luat răsplata", răsplata de a fi văzuți de oameni. Isus nu condamnă rugăciunea în public, doar practica de a te ruga cu scopul de a fi „văzut de oameni". Vedem și că Isus critică felul în care se rugau neamurile, rostind aceleași lucruri din nou și din nou, ca și când s-ar asigura că dumnezeul lor îi aude, cum au făcut preoții lui Baal pe muntele Carmel, în 1 Împărați 18.

Felul lui Isus de a corecta aceste feluri de rugăciuni a fost să le ofere ucenicilor un model de rugăciune. Acum noi nu ne rugăm Rugăciunea Domnească recitând-o și atât, cum fac romano-catolicii. Asta nu înseamnă că recitarea congregațională a Rugăciunii Domnești e un lucru greșit. Aici Isus Se referă la rugăciunea privată, nu congregațională.

Cel mai bine e să considerăm Rugăciunea Domnească ca o linie călăuzitoare generală pentru rugăciune – un mijloc care să modeleze viața noastră de rugăciune. Rugăciunea conține șase cereri. Primele trei au legătură cu Dumnezeu și ultimele trei cu noi. După ce ne adresăm lui Dumnezeu ca fiind „Tatăl nostru care [este] în ceruri", mai întâi ne rugăm ca Numele lui Dumnezeu să fie onorat și glorificat. Apoi ne rugăm ca Împărăția lui Dumnezeu să vină. Într-un sens Împărăția lui Dumnezeu e deja prezentă de la venirea lui Cristos, însă ne rugăm ca ea să vină în deplinătatea ei. În al treilea rând ne rugăm ca voia lui Dumnezeu – morală sau revelată – să fie îndeplinită pe pământ, începând cu noi. După aceste trei cereri, care abordează gloria și măreția lui Dumnezeu, continuăm cu cererile care ne privesc pe noi – purtarea de grijă zilnică, iertarea de păcat și izbăvirea de rău.

În ceea ce privește motivul pentru care nu găsim mulțumire în Rugăciunea Domnească, răspunsul cel mai bun e că mulțumirea e atitudinea în care ne rugăm lui Dumnezeu. Celor care suntem copii ai lui Dumnezeu mulțumirea ne va umple inima și se va revărsa de pe buzele noastre către Dumnezeu pentru că știm, printre alte lucruri, că păcatele noastre sunt iertate și avem viață veșnică prin Isus Cristos. Cu cât medităm mai mult la ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi, cu atât vom fi mai mulțumitori. Mulțumirea vine în mod natural în relația noastră cu Dumnezeu în orice vreme, în orice condiții și în orice împrejurare. Pavel scrie în 1 Tesaloniceni 5.18: „Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Cristos Isus, cu privire la voi."

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

De ce nu include Rugăciunea Domnească mulțumirea? Nu ar trebui toate rugăciunile noastre să conțină mulțumire?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries