settings icon
share icon
Întrebare

Ce este rugăciunea de cerere?

Răspuns


Ne rugăm lui Dumnezeu din diverse motive – să ne închinăm, să ne mărturisim păcatele și să cerem iertare, să-I mulțumim pentru binecuvântări, să cerem lucruri pentru noi înșine și/sau să ne rugăm pentru nevoile altora. Cuvintele evreiești și grecești traduse cel mai adesea cu „cerere" în Biblie înseamnă literalmente „o solicitare sau o petiție", astfel că rugăciunea de cerere înseamnă să-I ceri lui Dumnezeu un anume lucru. Spre deosebire de rugăciunile prin care adresăm rugăminți pentru alte persoane, acest fel de rugăciune de cerere e în general o solicitare pentru cel care se roagă.

Biblia conține multe rugăciuni de cerere. Numeroase exemple se întâlnesc bunăoară în Psalmi. Psalmii lui David abundă de cereri de milă, în Psalmul 4.1, de călăuzire, în Psalmul 5.8, de izbăvire, în Psalmul 6.4, de scăpare de persecuție, în Psalmul 7.1, și așa mai departe. Când Daniel a aflat că împăratul Darius a emis un edict prin care interzicea rugăciunea la oricare alt zeu în afară de împărat, Daniel a continuat să se roage lui Dumnezeu adresând atât rugăciuni de mulțumire, cât și rugăciuni prin care cerea ajutorul Lui privind situația grea în care se afla.

În Noul Testament, Domnul Isus ne spune, în Matei 6.11, să cerem pâinea noastră cea de toate zilele, lucru care se încadrează în categoria rugăciunii de cerere. Mai mult, în Luca 18.1-8, Isus ne învață să nu renunțăm să ne rugăm pentru ceea ce avem nevoie. Însă în Iacov găsim un echilibru: pe de-o parte nu primim pentru că nu cerem (Iacov 4.2). Pe de altă parte, cerem și nu primim pentru că ne gândim numai la dorințele noastre carnale (Iacov 4.3). Probabil că cel mai bun mod în care să abordăm rugăciunile de cerere este să-I cerem lui Dumnezeu cu toată sinceritatea, ca niște copii care vorbesc cu Tatăl lor iubitor, dar încheind cu „facă-se voia Ta" (Matei 26.39), supuși cu totul voii Sale.

După ce descrie trebuința de a ne îmbrăca cu „toată armura lui Dumnezeu" (Efeseni 6.13-17), apostolul Pavel îi îndeamnă pe efeseni (și pe noi) să rămână vigilenți și să se roage prin Duhul „cu rugăciuni și cereri ... pentru toți sfinții". În mod clar, rugăciunile de cerere sunt parte din bătălia spirituală în care sunt angrenați toți creștinii. În continuare, Pavel îi îndeamnă pe cei din biserica din Filipi să își potolească anxietatea rămânând credincioși în rugăciune, mai ales în rugăciuni de mulțumire și cerere. Aceasta, concluzionează el, este formula care asigură că „pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus" (Filipeni 4.6-7).

Vedem și un alt aspect de maximă importanță al rugăciunii de cerere – necesitatea de a avea credință în Domnul Isus Cristos. Aceia care Îi aparțin lui Cristos Îl au pe Duhul Sfânt care locuiește în ei și mijlocește pentru ei. Pentru că adesea nu știm ce sau cum să ne rugăm când ne apropiem de Dumnezeu, Duhul Sfânt mijlocește și Se roagă pentru noi, interpretând cererile noastre așa încât, atunci când suntem copleșiți de încercările și grijile vieții, El e alături să ne asiste în rugăciunile de cerere și ne susține înaintea tronului harului (Romani 8.28).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este rugăciunea de cerere?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries