Întrebare
Promovează sau interzice Biblia închinarea la îngeri?
Răspuns
Cu toate că nu există niciun verset care să afirme explicit: „Să nu te rogi la îngeri", este foarte clar că nu trebuie să ne rugăm îngerilor. La urma urmei, rugăciunea este un act de închinare. Și, așa cum îngerii resping închinarea noastră (Apocalipsa 22.8-9), la fel ar respinge și rugăciunile noastre. Să aducem închinare sau rugăciuni altcuiva în afara lui Dumnezeu este idolatrie.
Sunt, de asemenea, câteva motive practice și teologice pentru care închinarea la îngeri este greșită. Cristos Însuși nu S-a rugat decât Tatălui. Când a fost rugat de către ucenici să-i învețe să se roage, i-a instruit: „Iată dar cum trebuie să vă rugați: «Tatăl nostru care ești în ceruri...»" (Matei 6.9, Luca 11.2) Dacă, ca ucenici ai Lui, ar trebui să ne rugăm la îngeri, acesta ar fi fost locul în care să ne-o spună. În mod clar, trebuie să ne rugăm doar lui Dumnezeu. Acest lucru e evident și în Matei 11.25-26, unde rugăciunea lui Cristos începe: „Te laud, Tată, Doamne al cerului și al pământului..." Isus nu numai că începe rugăciunea adresându-Se Tatălui, ci conținutul rugăciunilor Sale de obicei constă dintr-o cerere de sprijin care poate fi oferit numai de către cineva omnipotent, omniscient și omniprezent. Rugăciunea la îngeri ar fi ineficientă pentru că ei sunt ființe create și nu posedă aceste puteri.
În Ioan 17.1-26, Isus Se roagă pentru urmașii Săi, cerând multe binecuvântări pentru ei din partea lui Dumnezeu Tatăl, inclusiv sfințirea, glorificarea și perseverarea. Aceste trei binecuvântări pot veni doar dintr-o sursă care le deține în mod prezent. Din nou, îngerii pur și simplu nu au această putere. Îngerii nu ne pot sfinți, nu ne pot glorifica și nu pot garanta moștenirea noastră în Cristos (Efeseni 1.13-14).
În al doilea rând, în Ioan 14.13 este o ocazie în care Cristos Însuși le spune credincioșilor că orice vom cere în Numele Lui El va împlini, pentru că Îl va ruga direct pe Tatăl. O rugăciune adresată îngerilor nu ar fi o rugăciune eficientă și după model biblic (vezi și Ioan 16.26). Nici îngerii, nici vreo altă făptură creată nu e înfățișată ca mijlocitor la Tatăl. Numai Fiul și Duhul Sfânt (Romani 8.26) pot mijloci înaintea tronului Tatălui.
Și, în cele din urmă, 1 Tesaloniceni 5.17 îi spune credinciosului să se roage fără încetare. Acest lucru poate fi posibil numai dacă credinciosul are acces la un Dumnezeu care e întotdeauna prezent și disponibil să asculte rugăciunile fiecărei persoane în mod simultan. Îngerii nu au această capacitate – ei nu sunt omniprezenți sau omnipotenți – și nu sunt calificați să primească rugăciunile noastre. Rugăciunea adresată Tatălui, prin Cristos, este singurul mijloc necesar și eficient prin care să comunicăm cu Dumnezeu. Nu, rugăciunea adresată îngerilor sub nicio formă nu e un concept biblic.
English
Promovează sau interzice Biblia închinarea la îngeri?