settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să îl înveți pe copil calea pe care trebuie să meargă?

Răspuns


Sfatul lui Solomon pentru părinți este: „Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbele 22.6) Creșterea și instruirea copilului în contextul acestui proverb înseamnă că acest lucru începe cu Biblia, fiindcă „toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire...” (2 Timotei 3.16) Faptul că îi învățăm pe copii adevărurile Scripturii îi va face înțelepți în vederea mântuirii (2 Timotei 3.15); îi va echipa în întregime să facă fapte bune (2 Timotei 3.17); îi va pregăti să răspundă oricui îi întreabă despre motivul nădejdii lor (1 Petru 3.15); și îi va pregăti să reziste în fața asaltului culturii orientate pe îndoctrinarea tinerilor cu valorile seculare.

Biblia ne spune că copiii sunt un dar de la Dumnezeu (Psalmul 127.3). Prin urmare, va părea potrivit cu siguranță să luăm aminte la sfatul înțelept al lui Solomon de a-i instrui corespunzător. De altfel, valoarea pe care o acordă Dumnezeu faptului de a-i învăța pe copii noștri adevărul este adusă în discuție de Moise, care subliniază pentru poporul lui cât de important era să-i învețe pe copiii lor despre Domnul și despre poruncile și legile Lui: „Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini și să-ți fie ca niște fruntarii între ochi. Să le scrii pe ușorii casei tale și pe porțile tale.” (Deuteronomul 6.7-9) Minuțiozitatea lui Moise evidențiază preocuparea lui profundă ca cei din generațiile care se vor succede să mențină ascultarea de legile lui Dumnezeu și să se asigure că vor „trăi în siguranță în țară” (Leviticul 25.18, NTRL), că totul va „fi bine” pentru ei (Deuteronomul 12.28) și că El îi va binecuvânta în țară (Deuteronomul 30.16).

În mod clar Scriptura ne învață că instruirea copiilor ca să-L cunoască și să-L asculte pe Dumnezeu este baza pentru a-I fi plăcuți și a trăi victorioși în harul Lui. Cunoașterea lui Dumnezeu și a adevărurilor Lui începe cu faptul că copilul își înțelege păcatul și nevoia de un Mântuitor. Chiar și copiii foarte mici înțeleg că nu sunt perfecți și pot pricepe la o vârstă foarte fragedă nevoia de iertare. Părinții iubitori prezintă modelul unui Dumnezeu iubitor care nu doar că iartă, ci și pune la dispoziție jertfa perfectă pentru păcat în Isus Cristos. A-l învăța pe copil calea pe care trebuie să meargă înseamnă, întâi de toate, a-L conduce la Mântuitorul.

Disciplinarea este o parte integrantă din a crește copii evlavioși, fiindcă știm că „Domnul mustră pe cine iubește” (Proverbele 3.12). Prin urmare, nu trebuie nici să luăm prea ușor disciplinarea, nici să nu fim doborâți de ea, fiindcă „Domnul pedepsește pe orice fiu pe care-l primește ” (Evrei 12.5-6, NTLR). Și știm că Dumnezeu ne disciplinează pentru binele nostru, ca să putem fi părtași sfințeniei Lui (Evrei 12.10). În același fel, când ne disciplinăm copiii, ei primesc înțelepciune (Proverbele 29.15) și ne vor aduce pace (Proverbele 29.17) și respect (Evrei 12.9). În adevăr, chiar la o vârstă foarte fragedă, copiii sunt capabili să discearnă că disciplinarea e înrădăcinată în iubire. De aceea copiii care cresc în case unde disciplinarea lipsește adeseori se simt neiubiți și sunt mult mai înclinați să nu asculte de autorități când sunt mai mari. Amintește-ți că disciplinarea administrată trebuie să fie corespunzătoare ofensei. Disciplinarea fizică, cum este bătaia (motivată corect), este aprobată în Biblie (Proverbele 13.24, 22.15, 23.13-14). Într-adevăr, disciplinarea, deși poate părea neplăcută când este primită, „pe urmă aduce celor ce au trecut prin școala ei roada dătătoare de pace a neprihănirii” (Evrei 12.11).

Părinții trebuie să aibă același zel pe care l-a avut Moise în învățarea copiilor lor. Părinților le-a fost dat privilegiul de a fi administratori ai vieții copiilor lor pentru un timp foarte scurt, dar învățătura și instruirea pe care ei le pun la dispoziție sunt eterne. Potrivit cu principiile din cartea Proverbele, un copil care e învățat cu sârguință „calea pe care trebuie s-o urmeze” foarte probabil că va rămâne pe această cale în viața aceasta și va culege răsplătirile în cea viitoare.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să îl înveți pe copil calea pe care trebuie să meargă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries