settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă shabbat?

Răspuns


Shabbat este cuvântul ebraic original pentru cuvântul nostru englez sabat. Acesta provine din rădăcina Shin-Beit-Tav și înseamnă "a înceta, a termina, a se odihni". Cuvântul este invariabil legat de cea de-a șaptea zi după cele șase zile ale creației și acesta este modul în care îl vedem folosit în Vechiul Testament.

Șabatul este cea mai importantă zi sfântă din calendarul evreiesc, deși este ținută în fiecare săptămână de evreii practicanți și de alții, și nu doar o dată pe an. Dumnezeu a pus mare accent pe Sabat, acesta fiind menționat în Scriptură de numeroase ori, cum ar fi în Exodul 20:8-9 - "Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău" (a se vedea, de asemenea, Exodul 23:12 și Leviticul 26:2). Șabatul era atât de important încât Dumnezeu a impus pedeapsa cu moartea celor care refuzau să îl respecte (Exodul 31:15).

Două teme guvernează Șabatul: să ne amintim și să respectăm. Este o comemorare a celor șase zile în care Dumnezeu a creat universul (Exodul 20:8-11) și a faptului că am fost scoși din captivitatea egipteană (Deuteronomul 5:15). Astfel, observatorul evreu își amintește, de asemenea, că libertatea vine odată cu urmarea lui Dumnezeu.

Mulți oameni care nu respectă Șabatul îl asociază doar cu o încetare a muncii. Însă, pentru evreul practicant, Shabatul are mai multe semnificații decât atât. Șabatul este un moment de încetare a muncii, dar munca încetează astfel încât devotatul să se poată concentra exclusiv asupra aspectelor spirituale ale vieții.

Legea evreiască interzice orice formă de melakhah ("muncă" sau "activitate deliberată") în Șabat, cu unele excepții. Sunt interzise toate activitățile care contribuie la profit sau câștig personal. Tradiția rabinică evreiască enumeră 39 de categorii de acte interzise în Șabat: aratul pământului, semănatul, seceratul, legatul snopilor, treieratul, vânturatul, selectarea, măcinarea, cernerea, frământarea, coacerea, tunsul lânii, spălarea lânii, baterea lânii, vopsirea lânii, filarea, țesutul, realizarea a două bucle, împletirea a două fire, separarea a două fire, legarea, dezlegarea, cusutul cusăturilor, ruperea, prinderea, sacrificarea, jupuirea, tăbăcirea, răzuirea pieilor, marcarea pieilor, tăierea pieilor, scrierea a două sau mai multe litere, ștergerea a două sau mai multe litere, construirea, demolarea, stingerea unui foc, aprinderea unui foc, finisarea unui obiect și transportul unui obiect (între domeniul privat și cel public sau peste patru coți în domeniul public).

Shabbat, ca toate zilele evreiești, începe și se termină la apusul soarelui (în acest caz, de la apusul soarelui de vineri la apusul soarelui de sâmbătă), deși există unele variații în respectarea sa care pot modifica momentul trecerii sale în prima zi a săptămânii. Odată ce munca a dispărut, respectarea Șabatului nu este împiedicată. Mai întâi, femeile din casă aprind două lumânări de Șabat, care reprezintă zakhor ("adu-ți aminte") și shamor ("observă"). Apoi se recită o binecuvântare cu cel puțin optsprezece minute înainte de apusul soarelui. Acest ritual semnifică începutul Șabatului.

Familia participă la o scurtă slujbă de seară. Apoi se întorc acasă pentru a se bucura de o cină festivă, pe îndelete. Tatăl recită Kiddush, o rugăciune care sfințește Shabatul. Familia mănâncă apoi, de obicei, o tocană gătită lent, care este menținută caldă fără utilizarea unei surse de căldură, deoarece aprinderea focului este interzisă de Șabat. După cină, tatăl recită un birkat ha-mazon ("har după masă").

Shabatul aduce încă o slujbă, o masă și un studiu personal al Torei. Shabatul se încheie la căderea nopții pentru majoritatea, când sunt vizibile trei stele. Familia recită apoi Havdalah, o serie de binecuvântări care separă Shabatul de celelalte zile ale săptămânii.

Mulți se întreabă de ce creștinii nu respectă Sabatul într-un mod similar, din moment ce Dumnezeu a pus un accent atât de puternic pe acesta în Vechiul Testament. Bunii creștini au dezbătut această problemă timp de mulți ani, dar Scriptura ne lămurește destul de simplu și eficient: "Unul socotește o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui" (Romani 14:5).

Acum, acest verset nu interzice respectarea Sabatului. Cu toate acestea, relegă observarea acestuia la conștiința individului. Indiferent dacă un creștin se simte sau nu obligat să respecte Sabatul, trebuie să o facă cu credință și "ca pentru Domnul" (Romani 14:8). Respectarea Sabatului nu ar trebui să provoace dezbinare între credincioși.

Coloseni 2:16 spune: "Nimeni, dar, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat." Aici "zi de Sabat" se referă la orice sărbătoare evreiască, inclusiv a șaptea zi a săptămânii. Ideea principală pentru creștin este că nu mai suntem sub cerințele Legii ebraice. Suntem sub legea harului. Legea lui Dumnezeu este acum scrisă pe inimile noastre, iar noi suntem acum o nouă creație.

Romani 3:21-25 afirmă: "Dar acum s-a arătat o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, fără lege – despre ea mărturisesc Legea și Prorocii – și anume, neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credința în Isus Hristos, pentru toți și peste toți cei ce cred în El. Nu este nicio deosebire. Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu. Şi sunt socotiți neprihăniți, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus. Pe El, Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte să fie, prin credința în sângele Lui, o jertfă de ispășire, ca să-Şi arate neprihănirea Lui; căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în vremea îndelungii răbdări a lui Dumnezeu."

Libertatea pe care o avem acum prin credința în Isus Hristos ne permite să ne odihnim sau să ne închinăm Domnului în orice zi dorim, atât timp cât nu ne judecăm frații în această privință și nu folosim respectarea unei anumite zile ca mijloc de a câștiga neprihănirea sau de a ne asigura mântuirea. Desigur, respectarea Șabatului poate fi onorantă pentru Dumnezeu și benefică pentru copiii Săi, dar nu este o cerință pentru cei care sunt în Hristos.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă shabbat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries